Георги Дерменджиев: За успехите и някои тайни в Лудогорец, ЦСКА, Левски, братя Домусчиеви и футбола в България

OFFNews 17 август 2021 в 11:04 2549 0

Георги Дерменджиев е един от най-успешните български треньори – стана 3 пъти шампион с Лудогорец, спечели още една купа на страната. Най-големите му успехи обаче са в Европа – 2 пъти класира Лудогорец в групите на Шампионската лига. Начело с него отборът игра срещу Реал Мадрид, ПСЖ, Арсенал, Ливърпул и други.

Ето какво каза Георги Дерменджиев пред сайта Букмейкър Рейтинги:

-Господин Дерменджиев, две години не сте част от клубния ни футбол. Какво виждате две години по-късно, има ли подобрение в нивото?
-Моето мнение е, че няма подобрение. Има колебливо представяне – някои отбори в определен период имат някаква по-сериозна изява, но за 5-10 мача, след това отново слизат надолу. Генерално в нивото ни няма подобрение.

-Освен че за тези две години Левски изпадна в тежка криза, Локомотив Пловдив това лято продаде доста футболисти, собствениците на Арда напуснаха…
-Във всеки един клуб може да се случи да има раздяла с играчи, но специално в Локомотив Пловдив намират вярната посока до момента. И предполагам, че в края на първенството отново ще бъдат фатор за разпределението на медали. Дано Арда успее да запази отбора си, защото е доста симпатичен. Към момента не виждаме отражение на промените. Левски е в тежка ситуация и аз много пъти го казвам, че феновете са хората, които го закрепиха. И много големи адмирации към тях. Бавно, но те също ще се стабилизират, но трябва да се изчака. Не трябва да бъдем толкова критични – фактите са си факти, нямаш финанси, нямаш необходимите играчи, но аз мисля, че там има хора, които работят и им трябва още време, за да се стабилизират.

-Да, но феновете на Левски са нетърпеливи и част от тях критикуват открито Наско Сираков по някои въпроси.
-Аз мисля, че основната част от феновете мислят правилно. Има една по-малка част, които искат да видят Левски много бързо на друго място в класирането, както и като клуб – на едно високо ниво, но в крайна сметка има реалности и те трябва да се съгласят с това.

-Левски обаче стартира с три поредни загуби.
-Вижте, има отражение върху отбора от всички неща, които преживяват. Но имат опитни футболисти и смятам, че те ще започнат да издърпват отбора от тази дупка. На всеки отбор може да се случи да допусне три загуби – не е страшна драма.

-Трябва ли да се върне Станимир Стоилов начело на Левски?
-Това е негово решение. За мен Мъри е един от най-добрите български треньори.

-Предстоят мачове на ЦСКА Срещу Виктория Пилзен. Именно под ваше ръководство Лудогорец елиминира чешкия тим, за да влезете в групите на Шампионската лига през 2016 година.
-Тогава Виктория Пилзен беше шампион на Чехия и имаше доста класни футболисти. Аз мисля, че ЦСКА може да преодолее Виктория Пилзен. Стойчо Младенов е треньор, който може да изчерпва абсолютно оптималното от играчите си. Голям мотиватор е, умее да вдъхва увереност в играчите си. Пожелавам им успех. В ЦСКА се завърнаха и някои от контузените момчета, така че ако успеят до мача да бъдат в пълен състав, имат сериозни шансове.

-Изненадахте ли се от мачовете на Виктория Пилзен с уелския ТНС в предишния кръг? Чехите едва не отпаднаха и елиминираха противника едва след дузпи.
-Такива мачове се играят много трудно, защото има доста голяма доза подценяване. Отборът от Уелс са полупрофесионалисти, но футболистите се раздават докрай. И точно в такива моменти е изненадата от подобни отбори. В ЦСКА трябва да знаят и въобще да не вземат под внимание представянето на Виктория Пилзен срещу ТНС.

-Как ще коментирате нападките, които отправи Любослав Пенев на пресконференция преди няколко дни?
-Аз уважавам всички български треньори, трябва да се подкрепяме и трябва да бъдем толерантни един към друг, за да може да има прогрес. Останалото не искам да коментирам.

-Лудогорец ще играе с Малмьо в плейофните мачове за влизане в Шампионската лига. Какво очаквате от тези двубои?
-Тези плейофните мачове нямат почти нищо общо с останалите двубои, с които си достигнал до тази фаза. Плейофите се играят изключително мъдро и тук вече силите са почти изравнени. Лудогорец винаги е имал доминиращ стил на игра. Това е силата на този отбор. И естествено, че има шанс и то много голям за влизане в групите.

-Как се стигна до успехите на Лудогорец? Защо в Разград успяхте да го направите, защото два пъти влизане в групите на Шампионската лига беше чудо?
-Точно така, за българския футбол това се прие нереалистично, но Лудогорец вървеше стъпка по стъпка по своя път и постигна това не случайно. Постигна го със селекция и игра. Аз винаги съм искал, когато преодолях и двата плейофа – отборите, с които трябваше да бъдем в групите на Шампионската лига, да бъдат максимално силни. За да може играчите ни, които влагаха максимума от себе си, да видят най-високата класа във футбола. Има нещо, което се омаловажава – но Лудогорец прескочи групата на Шампионска лига и игра 1/16-финал в Лига Европа. Това е изключителен важен момент за клуба, играчите и за футбола ни.

-Защо успяхте, как се случиха тези успехи?
-На първо място причината са двамата собственици Кирил и Георги Домусчиеви, които са успели бизнесмени и знаят как да правят мениджмънт и във футбола. Те построиха футболна база, която е ниво Европа. Това е първата и най-важна предпоставка, за да има такъв отбор. След това е важен екипът, който работи върху това нещо. Ние още в самото начало имахме увереността и бяхме с ясно съзнание, че щом ни се дават тези възможности и условия, ще направим така, че отборът да бъде шампион и да играе в Шампионска лига. Защото това сме го говорили пред играчите.

-Наистина ли вярвахте, че Лудогорец ще стане шампион или пък ще играе в Шампионска лига?
-Може да попитате някое от момчетата, които бяха на първата тренировка на Царско село, след като се събрахме за подготовка. Ние като треньори го казахме на футболистите – ние тръгваме да ставаме шампиони и да влезем в групова фаза на Шампионска лига. Това е истина, която малко хора я знаят. Когато се покрият тези думи с дела, играчите започват да ти вярват, защото разбират, че това е истина. Имайте предвид, че когато станахме за първи път шампиони – футболът в България беше на съвсем друго ниво в сравнение със сега. Погледнете какви футболисти играеха тогава в ЦСКА или Левски, съвсем друго беше нивото.

-Какво се случи в националния отбор?
-Болезнена тема, защото имах много голямата амбиция наистина да се случи нещо, но моят период съвпадна и с разгара на Ковид пандемията. Много футболисти отсъстваха, имаше много контузени. Никой не обърна внимание, че когато бяхме в пълен състав, победихме Чехия. Аз обаче бях доволен, защото отборът с такива победи трупа самочувствие.

-Какво е мнението ви за кандидатурата на Димитър Бербатов за президент на БФС?
-Всички очакват, че нещо трябва да се случи с българския футбол, но това ще отнеме страшно много време. А и много време е загубено. Аз винаги съм твърдял, че ние имаме таланти, но до 15-16 години и след това връзката се губи. И е факт, че нямаме футболисти, които да играят в силни европейски първенства.

-Защо се губи връзката, както вие казвате и юношите не успяват да пробият в мъжкия футбол? Чужденците пречат ли?
-Чужденците се взимат, защото няма класа от страна на българите. Никой президент няма да вземе чужденец, ако има българин, който играе добре. Ние трябва да го признаем това нещо и трябва да се работи. Всички казват – да се работи, да се работи, но това като че ли остават само думи… Много са факторите, на които трябва да се обърне внимание. Родителите също са важни – прехвърлят момчетата от отбор в отбор само и само да играят, защото на едно място били резерви, но всички искат да са титуляри. Искат да ги изкарат в чужбина на 15 години и после се връщат обратно.

-Треньорите в школите обаче на какво ниво са?
-Аз мисля, че в България има добри треньори, но те трябва да се оставят да правят това, което могат. И да няма вмешателство от страна на родителите.

-Президентите и собствениците на клубове достатъчно ангажирани ли са към школите си? Вие бяхте дълъг период в Литекс, който точно тогава създаде академия и тя успя да „захранва“ националните отбори доста години.
-Това е правилният начин на работа. В Лудогорец също имат изключително правилна посока на работа школата. Но Лудогорец е най-високото ниво и отборът играе в Европа. И за да влезеш да играеш в този отбор, нивото на едно момче трябва да бъде много сериозно. Но има доста момчета, които са продукт на школата и играят в други отбори, за да трупат опит. Доста дълъг период се загуби, в който школите се поизоставиха. Сега се наблюдава едно съживяване, но е твърде рано да се чакат резултати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови