Фифи Перото пред Nostrabet: Феновете на Левски са най-голямото му богатство

OFFNews 10 април 2024 в 10:00 876 0

Снимка

Отборът на Левски понесе двоен удар във Вечното дерби, тъй като освен загубата, дошла след безлична игра, отстъпи и четвъртото място в класирането, което остана неговата единствена цел този сезон, за да играе бараж за Европа.

Медията Нострабет потърси легендата на „сините“ Стефан Павлов, по-известен на футболните хора като Фифи Перото, за да изрази мнение защо Левски се провали в специалния мач за сезона и доколко поражението може да се отрази върху представянето му в следващия не по-малко важен двубой край морето след дни.

- Г-н Павлов, защо Левски се срина срещу ЦСКА?

Според мен причините са няколко, но основната от тях е, че не играхме нищо в атакуващ план. Много трудно изграждахме атаките и на практика не застрашихме вратата им, тъй като нито създадохме голово положение, нито имахме опасни удари. Колкото и да звучи като клише, във футбола атаката е най-добрата защита и когато нищо не си направил напред, не може да очакваш да постигнеш добър резултат.

- Това означава ли, че полузащитниците са огромни длъжници, тъй като те са тези, които правят играта?

Може и така да се твърди, но ние в тази стратегическа зона нямаме много опции. Имаме един Ел Джемили, който бе под нивото си, а Патрик Мислович, въпреки че имаше интересни ходове в предните мачове, още не е убедил, че става за Левски. Асен Митков бе контузен, а на другите халфове силата не е в градивен аспект. При това положение откъде да дойдат тези идеи и креативност?

- Какво мислите за играта на Галчев като дясно крило?

Той като юноша може и да е играл на този пост, но очевидно сега не му е мястото там. Галчев даде примерно 10 успоредни паса и по-голямата част от тях ги сбърка, и след като съперниците ги пресичаха, получаваха възможност да атакуват. Отделно Галчев и Цунами не се връщаха едновременно назад да покриват зоните и така оставаха големи незатворени пространства, които улесняваха нашия опонент.

- Ще се съгласите ли, че и нападателите не търсеха по-активно топката и не успяваха да се откриват на позиции, въпреки че получаваха перспективни пасове?

Нападателите са зависими от хората зад тях, от халфовете, които да ги подкрепят от втора позиция, но след като това не се получаваше, те останаха изолирани. Важно е също да се отбележи, че нашите нападатели нямат нужната индивидуална класа, която да им позволи сами да тръгват да преодоляват защитата на противника.

- Вашият коментар за грешката на Иван Андонов за първия гол?

Тя оказа влияние върху развоя на мача, но не е причината да загубим. Не е редно да даваме крайни оценки и да правим генерални изводи за играта на едно момче на 20 години, което за първи път застава на вратата, и то в най-важния мач. С изключение на този момент Иван се справи и с нетърпение очаквам да видя как ще се развива.

- Вие сте играли в подобни дербита. Как ще се отрази тази загуба на Левски?

Аз лично не вярвам да разклати психиката на нашите, тъй като загубите са неразделна част от играта, а и футболистите са професионалисти. Отделно всяка загуба, колкото и болезнена да е тя, се забравя на другия ден, а хубавото във футбола е, че има следващ мач, който ти дава възможност да се реабилитираш.

- Другият двубой на Левски обаче е като гост срещу третия във Варна, който се бори за медал и европейски турнири?

Дори да е така, футболистите на Левски трябва да покажат защо носят тази свещена фланелка, особено пък, след като са загубили от ЦСКА.

- Според Вас, има ли фаворит в срещата Черно море – Левски?

Не бих казал, въпреки че варненци са най-силният домакин в този шампионат с постигнатите 12 победи и един равен пред своята публика. Мисля, че ще видим надлъгване на терена и малките детайли ще решат спора.

- Завръщането на Марин Петков и евентуално на Фабио Лима ще преобрази ли атаката на Левски?

Със сигурност поне ще й върне остротата и скоростта, и не е трудно да се предположи, че в предни позиции няма да изглеждаме така беззъби и пасивни, както срещу ЦСКА. Остава само да сме ефективни в завършващата фаза, тъй като в мачове като предстоящия на “Тича“ може да имаме малко шансове за гол.

- Ще се пребори ли Левски с Локомотив Пловдив за класиране за европейските клубни турнири?

Всичко ще се реши в плейофите в първата шестица и най-вероятно в директния сблъсък между двата тима. Надявам се ние да направим по-малко грешки от Локо до края.

- Провал ли ще бъде, ако Левски не играе в Европа?

Провал е силна дума, тъй като във футбола нищо не е на всяка цена. Също така трябва да мислим трезво и да оценяваме реално ситуацията в Левски през последните 4 години. Толкова много задължения в исторически план ние никога не сме имали и е добре, че те намаляват с всяка изминала година. Но докато не се изчистят всичките, това ще е сериозна пречка Левски да привлича по-скъпи и стойностни футболисти и да има по-силен отбор. Това, разбира се, не означава, че не трябва да се надгражда и да се преследват най-високите цели, но не бива и да се правят трагедии от всеки неуспех, при положение, че ръководството полага видими усилия да стабилизира клуба, а и привържениците помагат активно в това отношение.

- Какъв Левски искате да видите в оставащите 7 мача?

Най-важното за мен е футболистите да издържат физически, тъй като през вторите полувремена на последните мачове силите очевидно ги напускаха. В тази решителна част на сезона идват травми, апатия и умора, и ако не си физически подготвен, няма как да се справиш с тях. Ако сме добре кондиционно, можем да очакваме отново Левски да ни радва, както го правеше преди сблъсъците с Лудогорец и ЦСКА.

- Какви бихте казали на феновете на Левски?

За мен феновете на Левски са най-голямото му богатство и ми е приятно да виждам как на „Герена“ идват около 20 хиляди, че и повече хора. Това говори, че феновете са и в хубаво, и в лошо с техните любимци, и аз им пожелавам да продължават да вярват и да знаят, че скоро нещата за Левски ще се наредят така, както ги искат те.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки