ЕВРО 2024: Кои са големите фаворити?

Светлин Вълчев 13 юни 2024 в 13:15 2843 0

Талисманът на Европейското първенство през 2024

Снимка Getty Images

Талисманът на ЕВРО 2024

Броени часове остават до началото на Европейското първенство по футбол в Германия.

Мачовете ще се играят в 10 германски града. Стартът е утре, 14 юни, а финалът ще е месец по-късно - на 14 юли. Германия е домакин за 3-ти път, в последните 7 издания.

Кои са фаворитите за трофея?

С най-голям шанс според букмейкърите са Англия, а след тях Франция. На трето място се нарежда домакинът Германия. Други отбори с добри шансове да вдигнат трофея са Нидерландия, Испания, Португалия и настоящите европейски шампиони от 2021 година - Италия.

Англия

Англия претърпя драматична загуба на финала от "Скуадра Адзура" през 2021 г. Тогава островитяните загубиха с дузпи мач, в който водеха с 1:0 до 67-ата минута и според много футболни фенове бяха по-добри на терена. 

Сега англичаните са жадни за реванш. Те вече частично си "отмъстиха". Жребият в квалификационната група ги срещна отново с италианците и "трите лъва"  бяха по-убедителни. Победиха ги два пъти и спечелиха първото място. 

Колкото и да е странно, Англия никога досега не е печелила Европейско. Сега обаче за пръв път влизат в ролята на фаворити. Основната причина за това е страховитата им атака, водена от Хари Кейн, Джуд Белингам и Фил Фодън. В момента и тримата са в невероятна форма и ще бъдат заплаха за всеки отбор, срещу който се изправят.

Британците са в група със Словения, Дания и Сърбия, и не би трябвало да имат проблем с продължаването на осминафинал. Важно е обаче и да спечелят карето - вторият в групата ще играе срещу победителя от група А. А това най-вероятно ще е Германия. 

На мъгливия Албион са си патили достатъчно от футболното съперничество с "маншафта" и знаят добре, че "германецът е мъртъв само когато главата му вече е на повече от 2 метра от тялото".

Франция

Финалистите от последното Световно първенство по футбол в Катар - Франция, са тимът, който има най-големи шансове да спре англичаните. Килиан Мбапе, който наскоро смени ПСЖ с Реал Мадрид, е в супер форма и е доказал, че във важни мачове играе на най-високо ниво.

Антоан Гризман също е в добра форма. Французите не би трябвало да имат проблеми да оглавят класирането на групата си,  въпреки че ги чака тежък двубой с ниделандците.

Германия

Германия не се представя добре в последните 10 години на големите шампионати. Само през последната година допуснаха 6 загуби в приятелски мачове.

Въпреки това избраниците на Юлиан Нагелсман са сред основните фаворити. Родните терени и подкрепата от публиката може да даде допълнителна мотивация на "Бундестима". За да вдигнат трофея, те ще трябва да разчитат на добра игра от ветераните в отбора - Тони Крос, Томас Мюлер и Мануел Нойер.

Португалия

Португалия е в лесна група с Турция, Чехия и единствения дебютант в първенството - Грузия. Шансовете им за достигане до последните 8 са големи, но според букмейкърите шансът им за трофей не е голям. Въпреки това "мореплавателите" никога не са за подценяване. Роналдо, въпреки 39-годишната си възраст, може да блесне по всяко време. Той е и доказан лидер, който може да мотивира съотборниците си.

Групата на смъртта

Жребият за Евро 2024 събра 3 от 4-те отбора полуфиналисти от миналия шампионат. В т. нар. "група на смъртта" попаднаха Испания, Италия и Хърватия. Испанците никога не трябва да бъдат подценявани, поради красивия си и ефективен стил на игра. Те са единственият отбор, който е защитавал титлата си.

Шансовете на Италия да повтори успеха си от 2021 г. не изглеждат големи. Оттогава насам "Скуадра Адзура" не се радва на кой знае колко добри резултати и дори не успяха да се класират на последното световно, губейки от отбор като Северна Македония.

Схема на турнира

24 отбора ще се борят за трофея. Те ще бъдат разпределени в 6 групи по 4 отбора. 16 ще продължат напред, като това ще са първите 2 отбора във всяка група + четирите най-добри трети.

Предстоят невероятни сблъсъци в следващия месец. Отборите са равностойни и ще е истинско щастие за футболния фен да наблюдава толкова оспорвани срещи.

Откриващият мач ще е на "Алианц Арена" в Мюнхен. Германия се изправя срещу Шотландия в 22:00 българско време.

Всички Групи:

Група A
Германия
Шотландия
Унгария
Швейцария

Група B
Испания
Хърватия
Италия
Албания

Група C
Словения
Дания
Сърбия
Англия

Група D
Нидерландия
Франция
Полша
Австрия

Група E
Украйна
Словакия
Белгия
Румъния

Група F
Португалия
Чехия
Грузия
Турция

Виж още за:
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Мъжете свършиха. Ще трябва и жените да хванем автоматите