Енгибар Енгибаров пред Nostrabet: ЦСКА има шампионски дух и няма да слезе от върха

OFFNews 06 април 2023 в 11:57 1430 0

Снимка

Твърд, безкомпромисен и енергичен десен защитник. Такъв беше Енгибаров Енгибаров, когато играеше и като такъв ще го запомнят феновете. Тези на ЦСКА обаче винаги ще свързат варненеца и с един специален за любимия им клуб момент. Преди 27 години Енбигаров е сред играчите на ЦСКА, които слагат край на най-черната серия на тима в двубоите с Левски от девет поредни загуби. Енги е главно действащо лице на терена, като с мощен пробив издейства червен картон на съперник през първото полувреме. Останали с човек повече, армейците стигат до успеха след почивката и след тази среща започват да налагат червен терор във Вечното дерби.

Сега Енгибар Енгибаров е треньор, а експертите от Нострабет го потърсиха, за да каже как прие отпадането на ЦСКА за Купата и ще съумеят ли играчите на Саша Илич да детронират шампиона Лудогорец.

Г-н Енгибаров, ЦСКА се прости с надеждите за златен дубъл. Изненадваща ли е загубата от Черно море?

Не бих казал, че сме свидетели на изненада по няколко причини. Първо, говорим за висока фаза – четвъртфинал, после за един мач, в който всичко може да се случи, и не на последно място Черно море е сред стабилните ни отбори от години и тази пролет също се представя на добро ниво. Така че не бива да се правят драми на „Армията“, още по-малко пък да се отива от едната крайност в другата.

Защо ЦСКА загуби?

Честно казано, очаквах повече от ЦСКА в тази среща. Първото полувреме го проспаха, а и съперникът игра тактически правилно и лимитира шансовете на домакините в атака. Изводите и поуките са изцяло за Саша Илич.

Остана впечатление, че „червените“ късно се вдигнаха на щурм?

Точно това остана непонятно за мен – късната реакция. Трябваше да реагират по същия начин още след първия гол, не след втория.

Възможно ли е това поражение да се отрази на играта на ЦСКА в предстоящия двубой със Славия?

Не смятам, че ще се случи. Все пак говорим за отпадане във втория по сила турнир, който ЦСКА е печелил достатъчно през годините, а и участва в последните три финала. Целта на ЦСКА е съвсем друга - да върне Шампионската купа в музея на „Българска армия“.

Пътят към титлата обаче минава през три точки на „Овча Купел“.

И преди ЦСКА да отпадне за Купата, успехът над Славия бе задължителен, тъй като с новия треньор Лудогорец едва ли ще губи точки занапред. Така че нищо не се променя. Дори сега ЦСКА няма да бъде раздвоен и ще може да се концентрира единствено върху срещите за първенството.

Способен ли е тимът на Славия да даде отпор на играчите на Саша Илич?

Отпор може и да даде, тъй като „белите“ разполагат с добри изпълнители, но по-голямата класа, както индивидуална, така и отборна е на страната на ЦСКА. Това ще се окаже решаващо за крайния изход и победата ще е за „червените“.

Тази преднина от 4 точки на ЦСКА пред втория, прави ли го по-спокоен?

В никакъв случай, тъй като Лудогорец става по-опасен, когато е ранен и ще бъде като футболен хищник на терена. Разградчани не са свикнали да се намират в такава ситуация и затова ЦСКА трябва да продължи да побеждава.

Доколко е възможно двубоите на ЦСКА с Левски и Лудогорец да са определящи за титлата?

Дотолкова, че ако ЦСКА ги спечели, на практика ще е шампион.

Имат ли сили и потенциал „червените“ да го постигнат?

Не само че имат, но и вярвам, че ще го направят. Представете си, след като ЦСКА победи Левски, каква ще е атмосферата на „Армията“ срещу Лудогорец. Това ще е най-посетеният мач у нас тази пролет, а публиката на ЦСКА ще даде криле на своите.

Кой е основният коз на ЦСКА за златото?

По-добрият и сплотен колектив този сезон, шампионският дух, който играчите вече прихванаха, и постоянството, което демонстрират на терена.

На какво се дължи успешната серия на армейците от 10 победи и 2 равни в последните им 12 шампионатни мача?

На стойностните футболисти, правилните треньорски решения и огромното желание на всички да прекъснат дългогодишната шампионска хегемония на Разград. Най-хубавото е, че ЦСКА е зависим от самия себе си и единствено неговото представяне на терена ще е определящо за резултатите и класирането му.

Съгласен ли сте, че Лудогорец не е същият отбор като този отпреди 3-4 години?

Бих казал, че след като Марселиньо си тръгна, те не могат да намерят същия лидер в средата на терена, въпреки че неограниченият им финансов ресурс им позволява да пазаруват, откъдето поискат по време на всеки трансферен прозорец. Може би има игрови спад при Лудогорец през последните сезони, но това няма да омаловажи евентуална титла на ЦСКА.

Очаквате ли ЦСКА и Лудогорец да побеждават наред до края, с изключение на двата сблъсъка помежду си?

По-точно е да се каже, че и двата отбора ще бъркат рядко в другите си 9 срещи, като се надявам грешките на ЦСКА да бъдат по-малко.

Такъв ЦСКА ли искахте да виждате?

Като бивш футболист на ЦСКА се радвам, че отборът има печеливш стил и оттук нататък очаквам да продължават да надграждат и да показват защо са най-успешният и популярен наш клуб.

Какво бихте казали на феновете на ЦСКА?

Да подкрепят безрезервно ЦСКА, както го правят неизменно, и да вярват, че ЦСКА ще покори върха и повече няма да слезе от него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови