Даниел Димов пред Nostrabet: Надявам се Черно море да спечели битката за Варна

OFFNews 04 май 2023 в 12:06 1191 0

Даниел Димов

Снимка chernomorepfc.bg

Даниел Димов

Футболните фенове във Варна вече са в еуфория, тъй като предстои най-очакваният от тях мач – Битката за града. Поредното ѝ издание ще е в неделя на „Тича“, като трите точки са еднакво важни за вечните съперници. Черно море се нуждае от тях по пътя за четвъртото място, а Спартак – в жестоката борба за оцеляване.

Нострабет потърси един от капитаните на Черно море – Даниел Димов, за да разкрие какво очаква от тази вълнуващ двубой. Опитният играч се върна също назад във времето, за да припомни на поколенията едно историческо за „моряците“ дерби на морската столица.

Г-н Димов, Вие сте единственият футболист от сегашния Черно море, който е играл при най-голямата победа на тима в дербито на Варна. Какво си спомняте от този мач?

Това беше един страхотен момент за млад футболист, какъвто бях тогава. Датата 14 ноември 2008 година ще остане паметна за всеки черноморец, защото в този ден победихме Спартак с 5:0 на нашия „Тича“. Беше хубав мач, с положителни емоции и добър завършек за нас.

На полувремето обаче резултатът беше 0:0. Какво Ви каза Никола Спасов в съблекалнята?

Аз не бях вътре, тъй като загрявах на терена. Но моите съотборници бяха наясно, че трябва да продължат да играят по същия начин и да останат спокойни и търпеливи, тъй като ние бяхме доминиращият тим и беше въпрос на време да вкараме гол. Точно така се получи, и през второто полувреме успяхме да материализираме превъзходството си.

Само за 29 минути реализирахте 5 безответни гола - нещо, което също не се беше случвало в битката за Варна?

Помня, че Миро Манолов ни изведе напред в 51-вата минута. После Адриан Фернандеш удвои, а Георги Илиев реализира третото попадение с прекрасно изпълнение от фаул. Последва втори гол на Фернандеш, преди Тошко Колев да ги довърши с глава. В последните минути и аз се появих в игра. Атмосферата беше неописуема, а нашите фенове бяха много щастливи. За мен това е една запомняща се победа в един специален мач.

Къде празнувахте?

В дискотеката, където винаги ходехме. Логото на заведението беше на нашите гащета и след успехи знаехме къде ще се веселим.

Пазите ли друг спомен от този двубой?

Нашите привърженици подариха на отбора една специална тениска, на която е изписан резултатът. Тя и до ден днешен стои на видно място в съблекалнята, но се надявам да има и други поводи, за да станат тези екипи повече.

Какво е за Вас дербито на Варна?

Това е неповторима тръпка и емоция. Изпитал съм ги още от юноша, когато започнах да играя в тези дербита. С мъжете на Черно море имам още една победа, но на стадиона на Спартак, която ни донесе бронзовите медали. Тя също е незабравим спомен.

Какво очаквате от предстоящия сблъсък на „Тича“?

Наясно сме какво иска нашата вярна публика и ще дадем всичко от себе си, за да го постигнем. При онази победа с 5:0 аз не можах да играя много, но сега се надявам да запиша повечко игрово време и да имам принос за успеха. За всеки е въпрос на чест и престиж да е победител във варненското дерби.

Черно море е по-напред в класирането и се справя по-добре напролет. Означава ли това, че влизате в срещата като фаворит?

Не бих казал. Играл съм и в столични дербита, и от опит знам, че по-доброто моментно състояние на единия от съперниците, не му дава предимство.

Как тогава се печели една такова дерби?

Печели го отборът, чиито играчи са по-спокойни и хладнокръвни, по-силно желаят победата и надделяват в повечето единоборства. Вярвам, че ние няма да допуснем пренавиване и прегаряне, тъй като това води до сковаване на краката.

Какво мислите за Спартак?

Те са коренно различен отбор под ръководството на г-н Димитър Димитров. Играят по-добре напролет и с оглед на показаното заслужаваха да имат повече точки. Ще ни бъде трудно, но в това дерби винаги е така.

Какво бихте казали на Вашите фенове?

Те ще бъдат повече и по традиция ще са нашият 12-и играч. Уверен съм, че ще създадат невероятна атмосфера и се надявам футболистите на Черно море да сме съпричастни на един футболен празник. Не се съмнявам, че ще усетим за пореден път подкрепата на ултрасите ни и нека да знаят, че всички в Черно море искаме да ги зарадваме.

Кой ще е козът на „моряците“ за успех?

Отборната игра и сплотеният колектив. През този сезон редовно показваме, че имаме добър колектив, с който можем да преодоляваме всички трудности заедно.

Илиан Илиев ще надхитри ли Херо?

Надявам се, че ще избере поредната печеливша стратегия. Илиан Илиев е сред най-добрите треньори у нас и го познавам добре. Той е човек, който не се примирява и иска да побеждава. Като рожба на Черно море пък знае как се воюва за каузата на нашия клуб, особено в този мач.

Ще завърши ли Черно море четвърти?

Първата цел, да влезем в шестицата, я постигнахме. Сега ще се стремим да се класираме колкото се може по-нависоко. Цикълът от мачове е сгъстен, а и продължаваме да играем на два фронта. Така че най-важно е да сме здрави, за да може треньорът да има голям избор за ротациите в състава, които ще прави с оглед на многото двубои. Всеки играч иска да помага и всеки мач е важен, ако искаме да сме нагоре в таблицата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови