Борислав Михайлов: Аз съм най-подготвен за президент на БФС

OFFNews 14 ноември 2023 в 08:01 2372 6

Боби Михайлов

Снимка БТА/Асен Тонев

Според Михайлов зад атаките срещу него стоят бивши и безработни футболисти

Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов коментира пред БНТ разгорещената ситуация около предстоящата европейска квалификация с Унгария и призивите за негова оставка. Той заявява, че няма намерение да подава оставка под натиск, но подготвя заместници след оттеглянето. Михайлов също така смята, че той е най-подготвен за президент на БФС, тъй като имал всички дипломи.

По всичко личи, че двубоят с маджарите, който трябва да се проведе в четвъртък, ще бъде в Кърджали, след като община Пловдив отказа двубоят да се играе на стадион "Христо Ботев", който бе заявен от БФС.

Окончателно решение по казуса трябва да бъде взето от УЕФА, като Михайлов повтори пред националната телевизия опасността България напълно да бъде изключена от турнирите на европейската централна както на национално, така и на клубно ниво.

"Последствията от непровеждането на мача ще бъдат ужасни, затова апелирам към хората, от които зависи това решение. Стадион "Христо Ботев" е на община Пловдив, той не е личен на някого. На него трябва да се играят мачове.

Надявам се да има здрав разум и да има такова разрешение, защото в противен случай не само националният отбор няма да може да играе, ами и Ботев Пловдив, и Локо Пловдив, и другите отбори. Едно неотдаване на стадион е отказ от организиране на спортното състезание, което означава, че държавата не е помогнала на федерацията. Това означава намеса, което означава изключване от УЕФА", заяви Михайлов.

"Тук не говорим само за лишаване на отборите от участие в европейските турнири, ами за блокиране за доста дълъг период от време на целия футбол в България. Няма причини това да се случи и мачът да не се играе там, където УЕФА е разпоредила. През последната седмица повечето от моите колеги дадоха цялото си време и работа, за да обяснят обществеността цялата хронология, а тя е следната: Имахме писмо от СДВР, че се очакват протести на стадиона, извън стадиона...

Не е въпрос дали мен ме е страх, или не. Аз съм бил вратар, после президент на БФС, това са все горещи и ветровити места. С това писмо беше запозната и УЕФА и УЕФА взе решение, като организатор на европейските квалификации, мачът да се играе в Пловдив, тъй като и преди два месец играхме там с Иран и са запознати със стадиона.

Аз не мога сам да местя мачовете на националния отбор. Унгарската федерация беше съгласна с това решение на УЕФА, както и ние. Ние имаме договор още с предишния кмет на Пловдив да ползваме този стадион. Плащахме някакъв минимален наем, защото стадионът е общински. Надявам се и с новия кмет да работим по същия начин", добави Михайлов.

Той каза, че напрежението идва отвън, но не посочи с имена виновниците за него, а само ги обобщи като "бивши и безработни футболисти".

"Напрежението се създава изкуствено вече три години и половина от група хора, които си търсят работа, за да вземат властта във футболния съюз. За това си има начини и правила. Когато има конгрес, когато и да е той, ще се посочин кандидати за президентът и за изпълком.

Такива кандидат-президенти постоянни не съществуват никъде. Наскоро имаше кметски избори в България, вие знаете какви са правилата - един месец преди това се кандидатират кметовете. Причината да стигнем до това напрежение и основните виновници са тези, за които говорим. Даже не искам и да им казвам имената. Това са бивши футболисти и в момента безработни футболисти", заяви Борислав Михайлов.

"Няма истина в слуховете, че нарочно сме избягали в провинцията. Има три писма, които сме представили на спортната общественост. Нищо не сме провокирали в УЕФА. УЕФА работи с федерациите си, има си цял отдел, който се занимава с безопасността на хората и организацията на мачове. От УЕФА пращат офицер по сигурността и те знаят, и без ние да казваме, че мачът е особено рисков и то не заради протестите.

Протести може да има и в Пловдив. Може да има и в Разград. Пловдив е на 100 километра от София. Просто съоръжението е по-компактно, а освен това УЕФА го направи и без публика, което показва колко сериозно са приели този сигнал. Не се крия, където е София, там е и Пловдив", добави шефът на футбола в България.

Михайлов бе върнат и към скандала след мача с Англия преди няколко години, след който той за пръв път подаде оставка, която обаче не бе приета.

"Политически натиск тогава не съм усетил. Натиск обаче пак имаше от подобни индивиди, свързани с публики и фенски маси. Това, че беше допуснато да се случи на самия мач, вкара още по-голямо напрежение. Дори полицията не успя да се справи с хората, които влязоха, направиха белята и си излязоха. Беше много грозно и аз затова си подадох оставката. Сега не виждам защо някой използва това, че и времето ни е късо и сме след избори и има само три дена до мача.

Хубаво е днес да се вземе решение, за да могат момчетата да си мислят само за мача. Надявам се тази ситуация да не се използва като лост, защото прилича на саботаж. Хората могат да искат да си избират жертви, но това се случва само по филмите. Аз не се чувствам жертва и ако въпросът ви е свързан с това, което пеят феновете в 18-ата минута на мачовете, това също е направено от безработен футболист или треньор. Когато хората не са доволни от собствените си условия, те търсят вината някъде на друго место.

Трябва да се огледат първо в сосбтвените си условия. Иначе за оставката човек винаги може да мисли за нея, но в момента тази оставка няма да помогне на никой, защото има три дена до мача. Имам две години мандат още. Може да не го изкарам, може да направя още догодина Конгрес и тогава всички да се успокоят. Но към момента най-мъдрото решение е на хората, от които зависи да има мач в Пловдив. Това не зависи от мен, нито от федерацията.

Не съм мислил дали бих продължил да управлявам БФС, но по-скоро не. Вече даже се опитвам да си подготвям група от заместници, защото това също не е лесно. Никой не се ражда президент, нито има такова образование за президент, въпреки че аз имам всички дипломи, които някой, който иска да се занимава със спортен мениджмънт, трябва да има", завърши Борислав Михайлов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

900

6

нещото

15.11 2023 в 08:56

Съсипахте българският футбол и имате очи Вие лапачите от БФС-Ти,.Лечков, Касабов и т.н да лишавате Българският национален отбор от подкрепата на публиката. Срам и позор за вас !!!!

900

5

нещото

14.11 2023 в 21:33

Такъв нагъл ******** рядко се среща !!!!!

1005

4

ПР

14.11 2023 в 18:38

Перукан,иде четвъртък,16.11.
София Запад,агитката на ЦСКА,Ботев-Пловдив,Локо Пловдив,много други ще изразят"любовта"си към теб,блокирайки София.Махай се,наглец,оставка!!!@

-1650

3

ob1

14.11 2023 в 10:20

Тоя е еквивалент на тиквата - най-добрият е, подготвен за всичко, другите са аматьори :)

1000

2

k0rNeLa

14.11 2023 в 09:58

Перукан е най-доброто олицетворение на еманацията на простотията, чалганизацията, всеобщата деградация и не на последно място - разрухата на футбола.

1000

1

cunimi cu

14.11 2023 в 09:03

Този е винаги подготвен за маса и чалга.Боклук.
 
X

Да помогнем на украинските деца!