БФС прие оставката на Ясен Петров, комитет ще помага на Борислав Михайлов

OFFNews 07 юни 2022 в 18:19 2151 0

Снимка Фейсбук на Борислав Михайлов

Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз на днешното си заседание официално прие оставката на националния селекционер Ясен Петров и помощниците му и утвърди Георги Иванов за временен наставник в предстоящите два мача от Лигата на нациите. На следващото заседание членовете на ИК ще бъдат запознати с предложения за нов постоянен селекционер, който да води националния отбор на България. Съвещанието днес се проведе в петзвезден хотел край Варна.

Изпълкомът също така прие проектите на нормативните документи за сезон 2022/2023, в това число Наредбата за първенствата и турнирите, Дисциплинарния правилник и Финансовия правилник. Гласувани бяха листите на делегатите и съдийските наблюдатели за 2022/2023 година, както и промените в съставите на постоянните комисии към БФС.

По предложение на председателя на Съдийската комисия (СК) Виктор Кашай, нарядите на реферите в Първа професионална лига (ППЛ) ще се определят лично от него, заместник председателят Дьорд Ринг ще носи отговорност за назначенията за ВАР (система за видеоповторения в помощ на съдиите), Георги Йорданов - за реферите във Втора професионална лига, а Костадин Гергинов – за съдийските наблюдатели.

Увеличени бяха и съдийските такси, като главният съдия в ППЛ ще получава по 1300 лева (от 1200 лева), асистентите му по 950 лева (от 800 лева), а арбитърът на ВАР- по 650 лева на мач.

Членовете на ИК бяха запознати с проекта за спортен календар за предстоящия сезон, съобразен с провеждането на Световното първенство в Катар. След продължителни консултации с клубовете се взе решение надпреварата в ППЛ да стартира в уикенда 8-11 юли, а във ВПЛ – 15-18 юли. Есенният дял на професионалния футбол в България ще завърши в уикенда 18-20 ноември, като през почивните дни на Мондиала ще се изиграят 1/16-финалите и 1/8-финалите от турнира за националната купа. Шампионатите в ППЛ и ВПЛ ще се подновят в уикенда 10-13 февруари 2023 година и ще завърши между 2 и 5 юни. Баражите и в двете дивизии ще се проведат между 8 и 11 юни.

По лична инициатива на президента Борислав Михайлов бе прието предложението за сформиране на Обществен съвет с участието на заслужили футболни деятели и експерти като Валентин Михов, Христо Порточанов, Антон Попов и др., които ще бъдат поканени с цел подпомагане дейността на президента и Изпълнителния комитет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови