БФС не бърза да сменя шефа - свика конгрес... догодина

Не приемал да се раздава улично и фейсбук правосъдие

OFFNews 18 ноември 2023 в 18:05 2488 4

БФС

Снимка БФС

БФС

Два дни след погрома в центъра на София, при който десетки хора бяха ранени, разрушено бе имущество за десетки хиляди левове, а близо 40 души попаднаха в ареста по време на провеждането при закрити врата на двубоя България-Унгария, БФС наруши мълчанието си.

Футболният съюз обяви, че ще организира извънреден изборен конгрес - но през 2024-та.

Датата на провеждането му ще е през следващата година и ще бъде определена следващата седмица на заседание на Изпълкома.

В поместена на сайта на БФС позиция пише:

Два дни след грозните сцени в центъра на европейска столица, ръководството на Българския футболен съюз държи за пореден път да представи обстоятелствата и причинно-следствените връзки, довели до ескалацията на напрежението пред Националния стадион „Васил Левски“.

Хронологията на събитията е както следва – след сигнал от Столичната дирекция на вътрешните работи с предупреждение за рисковия характер на европейската квалификация между България и Унгария, а именно: „Ръководството на СДВР изразява мнение, че футболната среща между националните отбори на България и Унгария следва да се изиграе на стадион извън столицата, чиято инфраструктура и капацитет позволяват нормалното провеждане на мач от подобен ранг“, Българският футболен съюз, според изричните регулации на УЕФА за провеждане на мачове от квалификациите и финалите на Евро 2024 (чл. 28.01), изпрати информацията до европейската футболна централа.

На 3 ноември, след анализ на получените данни и независима оценка на риска от страна на звеното за сигурност и безопасност на УЕФА, в БФС постъпи официално писмо с препоръка двубоят между България и Унгария да бъде проведен на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив при закрити врата.

Последвалото развитие на случая е достатъчно известно на цялата българска общественост – БФС получи отказ от община Пловдив въпреки предварително подписаното споразумение между двете институции. След спешни разговори с УЕФА и СДВР, столичната полиция изпрати до БФС писмено уверение, че мачът може да се изиграе на Националния стадион „Васил Левски“, тъй като съществува промяна в обстоятелствата, а именно – липса на зрители по трибуните.

Българският футболен съюз е крайно огорчен и разочарован от онова, което се случи в центъра на София по време на двубоя, но е категоричен, че предвид всички сигнали за провокации, получени от различните държавни и международни институции, крайното решение на УЕФА е абсолютно оправдано. Това бе потвърдено и от присъствалите на двубоя представители на европейската централа – дежурния делегат на срещата, двамата офицери по сигурността, както и специално изпратения за случая съветник на президента на УЕФА. Всички те изразиха мнението, че предприетите мерки и организацията на домакините са направили така, че мачът да се изиграе – защото в противен случай санкциите за българския футбол, респективно за българската държава, щяха да бъдат огромни.

БФС също така подчертава, че отговорниците за ескалацията на напрежението и сблъсъците пред стадиона трябва да се търсят в организатора на протеста, институцията, позволила неговото провеждане, но основно – в публичните подстрекатели на протест, предварително анонсиран като изключително „мирен“. БФС изказва благодарност на СДВР за навременната реакция и предотвратяването на още по-сериозни инциденти и престъпления.

Българският футболен съюз обаче не може да приеме уличното или фейсбук “правосъдие” да потъпква всички демократични ценности, заложени в конституцията на Република България, както и тези в Устава на БФС. Живеем в правова държава с установени правила, които няма как да бъдат задраскани или заобиколени заради нечия амбиция.

През следващата седмица президентът на Българския футболен съюз ще свика спешно заседание на Изпълнителния комитет с цел насрочване на дата за Конгрес през следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22543

4

dolivo

19.11 2023 в 10:31

тоя лично изпапва на няколко клуба мангизите месечно

мислите ли, че младите момчета искат футбол да играят с такъв имидж?

никой не го е еня, само паръта да течье...

тя една паръ, мани , борят се за жълти стотинки в сравнение с европейска клубна среда.

1000

3

ПР

18.11 2023 в 19:45

Ама такова безочие,такава наглост наистина не са описани в световната история!
Не е възможен такъв гьонсуратлък.
Конгрес,наздраве,хлъц,по Коледа,догодина.До тогава,наздраве,по 160 бона месечно.Хлъцццц.
Не може са е истина това.И Путин не е чак такова перде!

700

2

демотиватор

18.11 2023 в 19:11

Боби Перуката е толкова обичан, че никой не ще да го смени (освен "феновете"). (ジ)

Да се кандидатира и за президент на Онгъла, човека, к'ви хора се избраха за к'ви ли не боляри, и него ще изберем (ジ)

12078

1

edin slep

18.11 2023 в 18:32

И да искаха, а те не искат - да не са луди да изпуснат хранилката с черното тото, ох, извинете ме, с компаниите за спортни залагания - никой нямаше да им позволи.

Твърде много схемички зависят от това, нещата да си продължат по този начин: черно тото, съдии и клубове изпълняват, БФС замазва.