Белгия излъга Канада в трилър, Куртоа спаси дузпа

OFFNews 23 ноември 2022 в 23:06 937 0

Мондиал 2022

Снимка Getty Images

Миши Батшуай донесе трите точки за "червените дяволи"

Отборът на Белгия поведе в класирането в група F след изиграването на мачовете от първия кръг. "Червените дяволи", бронзов медалист от предишното световно, се наложиха трудно над коравия тим на Канада с 1:0, като трябва да благодарят на вратаря си Тибо Куртоа, който отрази удар от бялата точка на Алфонсо Дейвис в 11-ата минута.

Успехът за водения от Роберто Мартинес тим донесе Миши Батшуай в края на първото полувреме. В другия мач от групата Хърватия и Мароко завършиха 0:0, като това беше третият мач без гол от началото на Мондиала.

Селекционерът на Белгия Роберто Мартинес избра Миши Батшуай да води атаката в отсъствието на контузения Ромелу Лукаку, докато Еден Азар също започна от първата минута двубоя на стадион "Ахмад бин Али" в Ал Раян.

Алфонсо Дейвис пропусна дузпа в 11-ата минута, която беше отсъдена заради игра с ръка в полето на Яник Караско. Наказателният удар беше потвърден след намеса на системата за видеоповторение ВАР, а ударът от бялата точка на Дейвис беше спасен майсторски от Тибо Куртоа.

Канадците могат да съжаляват, че не откриха резултата, след като пропиляха още няколко възможности в началото на мача.

В 39-ата минута Канада претендираше за втора дузпа, след като Ричи Ларея беше съборен в наказателното поле, но този път след консултация с ВАР главният съдия не отсъди такава.

Минута преди края на първата част Белгия откри резултата. Точен беше Миши Батшуай, който получи пас от Тоби Алдервайрелд и се разписа с удар по диагонала.

За Миши Батшуай това бе 27-и гол в кариерата за националния отбор.

През втората част белгийците се активизираха и отправиха няколко удара към вратата на съперника, но нов гол така и не беше отбелязан. В 67-ата минута Кевин Де Бройне напредна по десния фланг и подаде към Батшуай, но той не успя да отиграе от изгодна позиция.

Десет минути преди края Кайл Ларин стреля с глава в левия ъгъл, но Тибо Куртоа беше пласиран добре и спаси.

В следващия си мач от шампионата Белгия ще играе с Мароко, а Канада излиза срещу Хърватия.

Белгия - Канада - 1:0 (1:0)

голмайстор: Миши Батшуай 44

пропусната дузпа: Алфонсо Дейвис (Канада, 11-а минута)

главен съдия: Джани Сиказве (Замбия)

стадион: "Ахмад бин Али", зрители 40 432

жълти картони:

- за Белгия - Яник Караско, Тома Мюние, Амаду Онана

- за Канада - Алфонсо Дейвис, Алистър Джонстън

състави:

Белгия: Тибо Куртоа, Ян Фертонген, Тоби Алдервайрелд, Леандер Дендонкер, Тимоти Кастан, Аксел Витсел, Юри Тилеманс (46-Амаду Онана), Яник Караско (46-Тома Мюние), Кевин Де Бройне, Еден Азар (62-Леандро Тросар), Миши Батшуай (78-Лоис Опенда)

Канада: Милан Борян, Ричи Ларея (74-Самюел Адекугбе), Камал Милър, Стивън Витория, Алистър Джонстън, Алфонсо Дейвис, Стивън Еустакио (81-Джонатан Осорио), Атиба Хътчинсън (58-Исмаел Коне), Таджон Бюканън (81-Лиъм Милър), Джуниър Хойлет (58-Кайл Ларин), Джонатан Дейвид

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови