България изпусна победата срещу Унгария на фона на протеста срещу БФС

OFFNews 16 ноември 2023 в 21:06 3282 0

Илиан Илиев

Снимка Team Bulgaria

Селекционерът Илиан Илиев дебютира с равенство начело на "лъвовете"

Футболът ни има бъдеще напук на ръководството на БФС. Това се видя в предпоследния ни мач от евроквалификациите срещу силния отбор на Унгария, завършил 2:2, като гостите се спасиха от загубата дълбоко в добавеното време.

Двубоят на националния стадион "Васил Левски" в центъра на столицата се изигра пред празни трибуни и на фона на масов протест от страна на феновете срещу шефовете на футболната ни централа.

След това равенство България заема последното място в група G с актив от 3 точки, докато унгарците са с 15 и вече се класираха на Евро 2024 кръг преди края.

Мачът беше официален дебют за селекционера Илиан Илиев начело на тима, който замени Младен Кръстаич.

"Поздравявам футболистите за добрия мач. Унгарците ни превъзхождаха, но с малко късмет можехме и да спечелим. Поздравявам унгарците", коментира Илиев.

"Тъжно ни е за всичко станало извън стадиона. Тъжно е за България, искаме си феновете на трибуните, а не да има ексцесии. Изиграхме мача за честта на България. Можехме да победим, борихме се на терена, но малшанс в последната секунда не ни позволи това. Играем като отбор, борихме се и така трябва да бъде във всеки един двубой", каза капитанът Кирил Десподов.

Иначе Унгария започна много по-активно мача, пресираше от първата минута и за българите беше трудно да се ориентират.

В 9-ата минута Мартин Адам откри резултата за Унгария, след като от границата на малкото наказателно поле с глава простреля вратаря Наумов. Антов направи фаул до границата на наказателното поле, което му донесе и жълт картон. Собослай центрира остро и Адам изпревари всички, за да забие топката.

В 17-ата минута голямата звезда на унгарците Доминик Собослай можеше да удвои, след като пусна зрелищна тупалка към Наумов. Той овладя подаване, погледна към вратата и стреля от границата на наказателното поле, но уцели единствено един от защитниците, от когото кълбото отскочи настрани.

В 24-ата минута България изравни след контраатака. Филип Кръстев получи топката на празно пространство, напредна и пусна в дясно към Кирил Десподов. Крилото на ПАОК върна към Спас Делев, който от границата на наказателното поле не остави шанс на Дибус с шут в сглобката. Минути по-рано Десподов можеше сам да завърши, но се затвори до аутлинията преди да стреля.

В 37-ата минута българският отбор остана с човек по-малко на терена, след като Валентин Антов беше отстранен. Съдията Стефански извади втори жълт картон доста странно на българския бранител заради фаул в центъра срещу Мартин Адам, който дори беше с гръб към посоката на атаката.

Но ситуацията можеше да се вложи още, ако три минути по-късно съдията не беше отменил с помощта на видеосистемата за помощ (ВАР) втори червен картон на България, показан на Илия Груев. При повторението обаче се видя, че Кевин Чобот е симулирал и няма фаул на българския халф.

Второто полувреме започна с натиск на Унгария, както и преди почивката. Но устремът им малко беше притъпен от червен картон на Милош Керкез. Атакуващият халф на гостите влезе много остро в краката на Алекс Петков и също напусна след втори жълт картон.

След около час игра унгарците пропуснаха две добри възможности да нанесат удар. Най-напред Лоик Него проби и опита прострелно центриране, което нямаше кой да сложи крак. След това и Мартин Адам изтърва.

В 78-ата минута България направи пълен обрат, след като Кирил Десподов вкара дузпа. Той сам си я изработи, след като нахлу в наказателното поле. Най-напред подмина Адам Наги, но Атила Салай го препъна. Самият Десподов застана зад топката и не остави шанс на вратаря Дибус. Това е втори гол за Десподов в европейските квалификации.

След 80-ата минута Доминик Собослай на два пъти опита да застраши максимално вратаря Наумов. Но най-чистото положение за него дойде в заключителните минути. Собослай се справи с Живко Атанасов и излезе сам срещу вратаря на България, който обаче се справи с удара от упор.

И когато България беше в очакване на първата си победа за годината и за кампанията, дойде изравняването в последната секунда. Доминик Собослай центрира от фаул от страничната линия, топката падна в меле, където Алекс Петков в опита си да я изчисти прехвърли вратаря Наумов и тя падна в мрежата - 2:2.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки