Арестите на фенове заради надпис „Македония без българи – Огън да я гори“

Виновен са и думите на премиера Зоран Заев за общата история, беснеят в Скопие

ОFFNews Последна промяна на 30 юни 2017 в 13:19 6224 1

Македонските медии обръщат невероятно внимание на ареста на феновете на Ботев Пловдив, тръгнали за вчерашния мач с Партизани в Тирана. След дипломатически совалки те бяха освободени от властите в югозападната ни съседка. Ботев пък би 3:1 в Албания.

"Фокус" цитира македонски издания за екшъна между Крива Паланка и Куманово. Докато някои от пловдивчани почивали до бензиностанция край Крива Паланка, други изписали със спрей обидни за местните графити.

Служителите на бензиностанцията уведомили полицията, която спряла автобуса преди Куманово и установила четиримата извършители на прегрешението. Тъй като останалите се солидализирали с приятелите си, се стигнало до блокада на пътя, до намеса на консула в Скопие по разпореждане на Външното ни министерство и да конвой до македоно-албанската граница.

Оказа се, че всъщност македонските медии най-силно са се обидили на един от графитите: „Македония без българи – Огън да я гори“. Именно за него спортното издание „Спортклуб“ констатира, че „един от графитите бил особено обиден“. Фразата принадлежи на Иван Михайлов, последният ръководител на истинското, някогашно ВМРО, родом от Ново село, Щипско.

„Gol“ допълва, че феновете на Ботев, които едва пристигнали в Тирана, успели да се сбият с привържениците на „Партизани. Електронното издание „Локално“ пише, че пловдивските ултраси били върнати обратно в България.

„Радио Свободна Европа“ съобщава, че след тричасова блокада на пътя за българската граница, въпросът най-накрая бил разрешен и част от българите били върнати в Кюстендил заради обидни за Македония графити.

„Стандарт“ обещава, че „македонското МВР ще вземе необходимите мерки срещу вандалското поведение на българите“.

„Курир“ отива още по-далеч, като поставя гръмкото заглавие „Отворена врата за българизацията на Македония: Феновете на „Ботев“ блокираха път в Македония и изписаха обидни послания за Македония“. Според изданието виновен за всичко това е Зоран Заев, който беше заявил, че „с българите сме един народ и имаме обща история“.

Информация за инцидента с феновете на „Ботев“ има във всички останали македонски медии, пише plovdivderby.com.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови