Ангел Станков пред Nostrabet: Очаквам Левски да играе в Европа

OFFNews 06 март 2024 в 15:40 922 0

Снимка

Отборът на Левски показа привлекателно лице в първите си три пролетни мача в родния елит, и след като взе максимума от тях, вече изостава само на четири точки от третото място, което в момента се заема от неговия вечен враг.

„Сините“ изглеждат като боеспособен отбор, в който са играчи, заредени с хъс и амбиция да печелят и да вървят нагоре.

Докъде обаче е способен да стигне Левски напролет и ще съумеят ли новите попълнения да направят така, че липсата на Уелтон, Роналдо, Краев и Петрис да не се усети?
Отговорите на тези и други въпроси медията Nostrabet.com търси от бившия нападател и треньор на Левски Ангел Станков-Гелето.

- Г-н Станков, очаквахте ли този летящ старт на Левски?

- Ако трябва да бъда честен, надявах се да тръгнем успешно през втория полусезон. Причината е, че взехме стойностни играчи за заместници на напусналите титуляри, а и около тях имаме добри изпълнители, които не отстъпват по качества на колегите си от водещите отбори. Радвам се също, че сините кадри Патрик-Габриел Галчев и Марин Петков започнаха да играят редовно и се вижда, че сграбчват шанса си и могат да се превърнат във водещи фигури.

- Какви са впечатленията Ви от играта на отбора?

- Похвално е, че всички наши футболисти се стремят да играят по-бързо и това се получава, защото мислят по-бързо. Те имат и идеята, на базата на която да конструират играта си. Движат се също правилно, искат да си подават повече топката и да я задържат в средата на терена. Според мен Левски сега полага основите на един отбор с модерен игрови облик и очаквам с времето да надгражда.

- Може ли да се твърди, че Николай Костов успява да убеждава играчите в своите идеи, за да могат те да ги пресъздават на терена?

- Той започна да го прави още миналото лято, когато се представихме добре в Европа, после го правеше и в първенството, но в няколко мача изгубихме ценни точки поради липса на спортно щастие, а не защото сме били надиграни. Нещата обаче постепенно се нареждат и мисля, че работата на Костов тепърва ще дава резултати, тъй като материята му е ясна.

- Фабио Лима ще успее ли да замести Роналдо?

- Със сигурност, защото е по-класен от него. Роналдо за година и половина вкара малко за един нападател голове, а Лима още в първите си три мача, без да познава съиграчите си и без да се е адаптирал напълно към новата обстановка, реализира две страхотни попадения, особено второто срещу Хебър. Лима е и по-скоростен играч, за разлика от Роналдо, който много често седеше до тъча.

- Ще съумее ли Марин Петков да излезе от сянката на Уелтон?

- Марин притежава безспорни качества, с които да е полезен на Левски, но трябва да се използва скоростта му и да получава пасове зад гърба на десния бек. Той не бива винаги да опитва да навлиза навътре, тъй като влиза на неудобния си десен крак. Когато той тръгне от външната страна по фланга, и ако защитника е до него, и се наложи да спре топката с десния крак и да тръгне навътре, там ще е гъсто и трудно се лъже. Това би забавило и движението му, докато се обърне към игрището и започне да прави каквото иска. Ако получава обаче топката на скорост, след като е избягал от защитника, ще има празното пространство и свободата да прави всичко по-лесно.

- По-добра работа ли ще вършат Карлос Охене и Патрик-Габриел Галчев от Андриан Краев и Жереми Петрис?

- Аз лично вярвам, че двамата ще се справят по-успешно и ще са по-полезни. Охене например е по-конструктивен и по-подвижен от Краев. Ганаецът покрива зоната си и дава възможност на Ел Джемили да се включва по-напред, а отделно може да поставя и началото на изграждането на атаките. Патрик пък е изключително енергичен, умее да центрира добре, а и започва да се превръща в майстор на статичните положения. Това че е играл като нападател в юношеските си години, ще му помага в атака, но аз забелязвам, че той е отговорен и в дефанзивен план, какъвто е основният му приоритет. Галчев не се увлича в атака и полага усилия бързо да се връща, да затваря зоната си и да противодейства успешно на съперника срещу него.

- След като Левски вдига високо летвата, ще успява ли да се справя в мачовете под напрежение и занапред?

- Всяка победа ще повишава увереността и самочувствието на нашите. Сега трябва да спечелим и срещу Крумовград, а после и срещу Славия, който е неприятен отбор. Направим ли го, на играчите на Костов ще им се вдигне гребенът и ще играят още по-леко и спокойно. Дори, смятам, че ако бием в следващите два мача, стадионът ни ще бъде пълен до края на сезона и ще се върнат времената, когато Левски винаги играеше пред пълни трибуни. Ако „сините“ продължават по същия начин, на „Георги Аспарухов“ ще идват и по 20 хиляди зрители, да не кажа 30 хиляди.

- Възможно ли е воденият от Николай Костов тим да се намеси в борбата за разпределението на медалите и да се класира директно за Европа?

- Всичко е възможно, ако поддържаме постоянство в играта и резултатите. Все пак и тези преди нас в класирането имат сложни мачове и може да направят грешни стъпки. Освен това ние имаме и директни мачове срещу тях до края на редовния сезон и в плейофите в първата шестица, и ако ги изиграем на ниво и спечелим точки, се увеличават значително и шансовете да си свършим по най-добрия начин работата.

- Ако Левски все пак финишира четвърти, ще излезе ли краен победител в баража за Лига на конференциите срещу седмия на своя терен?

- Мога само да кажа, че съм убеден, че Левски ще играе в Европа през лятото. Как и по какъв начин, предстои да видим, но сега единственото, което искам, е да продължавам да се наслаждавам на един печеливш Левски.

- Колко национали ще имат „сините“ за първите два мача на националния отбор на България за тази година?

- Марин Петков показва с играта си, че заслужава покана, но аз смятам, че същото се отнася и за Патрик-Габриел Галчев. Иначе потенциални национали могат да бъдат и други наши юноши в лицето на Пламен Андреев и Асен Митков. Четиримата са много млади, но ако разкриват постоянно огромния си потенциал, ще бъдат полезни както на Левски, така и на държавния тим в бъдеще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!