Шарл Мишел: Русия и прокситата й ще бъдат подведени под отговорност за 'Нова Каховка'

OFFNews 06 юни 2023 в 13:26 2490 2

Мишел

Снимка БТА/АП

Шарл Мишел

Русия трябва да бъде подведена под отговорност за частичното разрушаване на язовир "Нова Каховка" в Украйна, обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който определи този акт като "военно престъпление", съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Шокиран съм от безпрецедентната атака срещу язовир "Нова Каховка". Унищожаването на гражданска инфраструктура представлява военно престъпление и ние ще подведем под отговорност Русия и нейните проксита", написа Шарл Мишел в туитър.

"Мислите ми са с всички семейства в Украйна, засегнати от това бедствие", допълва Мишел и посочи, че ще предложи помощ за наводнените райони на следващата среща на върха на лидерите на 27-те страни членки на Европейския съюз в Брюксел, планирана за края на месеца.

Разрушаването на язовирна стена в Нова Каховка показва бруталността на руската война в Украйна, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Разрушаването на стената на язовир "Каховка" днес излага на риск хиляди цивилни и причинява тежки екологични щети. Това е възмутителен акт, който още веднъж показва бруталността на руската война в Украйна", написа Столтенберг в туитър.

Значително по-обран бе в реакциите си британският външен министър Джеймс Клевърли, който заяви, че е твърде рано да се даде значима оценка на подробностите около разрушаването на язовир в Южна Украйна, но по думите му това е станало само заради нахлуването на Русия в Украйна, предаде Ройтерс.

"Чух съобщения за експлозията на язовира и за риска от наводнения. Твърде рано е да се прави каквато и да било значима оценка на подробностите", каза Клевърли по време на посещение край Киев след вчерашните му разговори с украинския президент Володимир Зеленски.

"Но си струва да припомним, че единствената причина това изобщо да стане спорен въпрос е заради непровокираното пълномащабно нахлуване на Русия в Украйна", добави Клевърли.

Той добави, че "най-доброто нещо, което Русия може да направи сега, е незабавно да изтегли войските си".

Язовирът, превзет от руските сили в началото на инвазия в Украйна, прави възможно водоснабдяването на полуостров Крим, анексиран от Москва през 2014 г. Построено на река Днепър през 1956 г. по време на съветския период, съоръжението е един от най-големите инфраструктурни обекти от този тип в Украйна, посочва АФП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

2

6екеr4о

09.06 2023 в 10:41

Да му се чудиш на акъла на тоз британски министър, убеден съм, че времето на дипломатическите увъртания отдавна изтече!

345

1

Джендо Джедев

06.06 2023 в 14:49

Е, простено да им е, все пак са орки...
 
X

Да помогнем на украинските деца!