Съдът на ЕС отхвърли иска на ЕК България да бъде глобена за мръсния въздух

OFFNews 16 март 2023 в 14:38 1474 0

въздух

Снимка БТА

Съдът на ЕС не уважи искането на ЕК.

Съдът на Европейския съюз (СЕС) прие за недопустим иска на Европейската комисия срещу България заради мръсния въздух. ЕК настояваше на държавата да бъдат наложени тежки санкции, тъй като продължава да не изпълнява изискванията на Директивата за качеството на атмосферния въздух и вече беше осъдена за това, съобщи "Лекс".

Директивата определя гранични стойности за концентрацията на определени атмосферни замърсители във въздуха и изисква от държавите членки да приемат планове за качеството на въздуха, ако те бъдат превишени, така че периодът на превишаване да е възможно най-кратък.

България не е изпълнила задълженията си по тази директива поради систематичното и постоянно превишаване в зоните и съответните агломерации, на дневните и годишните пределно допустими стойности, приложими за концентрациите на фини прахови частици. Не е гарантирала, че периодът на превишаване е възможно най-кратък, реши СЕС. В това решение съдът констатира, че превишенията на тези стойности са се запазили в шест области и агломерации на българска територия от 2007 г. до 2014 г. включително.

След произнасянето му България обяви, че е предоставила информация за предприетите мерките, като е уточнила, че определени гранични стойности, приложими за концентрациите на фини прахови частици, вече са спазени в няколко общини.

Въз основа на данните за качеството на необработения въздух за 2015 г. и 2016 г. ЕК е установила, че за тези години дневната пределно допустима стойност за концентрациите на прахови частици не е била спазена в нито една от шестте области, засегнати от решението на СЕС, а годишната граница на стойността, приложима за тези концентрации, е била превишена във всички тези области с изключение на една.

Затова на 9 ноември 2018 г. ЕК изпрати на България официално уведомително писмо, в което отбелязва, че превишаването на пределно допустимите стойности е продължило около година и половина след произнасянето на решението на Съда на ЕС на 5 април 2017 г. и почти 11 г. след влизането в сила на директивата. И прикани държавата да представи своите забележки до 9 февруари 2019 г. и да я информира за постигнатия междувременно напредък.

С отговора си България е посочила, че е предприела различни мерки, за да гарантира спазването на пределно допустимите стойности, свързани с качеството на атмосферния въздух. ЕК обаче преценява, че не са взети всички необходими мерки за изпълнение на решението на СЕС и предяви иск и настоя съдът в Люксембург да осъди страната ни да плати по 3156 евро за всеки ден от 5 април 2017 г. Това озвачава близо 6,9 млн. евро, но не по-малко от 653 000 евро. Както и да я осъди да плаща по 5677,20 евро на ден за всяка зона, засегната от замърсяването. В иска са посочени пет области – София, Пловдив, Северна, Югозападна и Югоизточна България, което щеше да означава 28 386 евро на ден, ако положението остане същото.

В решението си от днес обаче Съдът на ЕС постановява, че към момента на подаване на иска Европейската комисия не е изпълнила задължението си да докаже, че България продължава да не изпълнява изискванията за чистота на въздуха според Директивата за чистотата на атмосферния въздух.

"Комисията не твърди, нито установява prima facie с изискваната яснота, че решение Комисия/България от 5 април 2017 г. все още остава да бъде изпълнено към референтната дата, а именно 9 февруари 2019 г.", се казва в решението на СЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови