Кабинетът утвърди споразумение за сътрудничество със Сърбия в защита на природни бедствия

OFFNews 22 април 2020 в 13:13 1035 0

Правителството утвърди споразумението между Сърбия и България за сътрудничество в областта на защитата от природни и предизвикани от човека бедствия, съобщиха от "Дондуков" 1. 

То е подписано на 25 юли 2019 г. в Белград. 

Споразумението определя общата рамка за сътрудничество между двете страни в областта на превенцията, готовността и реагирането при бедствия, както и условията и реда за оказване на помощ в рамките на наличните ресурси, в случай на бедствие на територията на някоя от тях.

В споразумението са регламентирани: формите на сътрудничество, взаимно уведомяване за опасности и потенциални бедствия, които могат да засегнат държавата на другата страна, редът за предоставяне на помощ, процедурите за пресичане на държавната граница от спасителните екипи и експерти, участващи в дейности по спасяване и оказване на помощ, процедурите по внос, износ и транспортиране на стоки през границата по време на оказване на помощ, възможността за временна евакуация на заплашеното или засегнато от бедствие население, осигуряване на комуникация между компетентните органи. 

Компетентните органи за прилагането му са министерствата на вътрешните работи на двете държави. Споразумението се сключва за неопределен период от време. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови