Превръща ли се Гърция в перачница за мръсни пари

OFFNews 16 ноември 2019 в 17:08 3799 0

Атина, Синтагма, парламент

Снимка Athens Walker

Гръцкото правителство на Кириакос Мицотакис прокара в парламента мярка, с която изглежда, че Гърция отстъпва от стриктното прилагане на международните стандарти в областта на борбата с корупцията и прането на пари, пише "Файненшъл таймс", цитиран от Pariteni.bg.

Допълнение към наказателния кодекс на страната, прието късно вечерта в сряда, предвижда лица, заподозрени в измама и пране на пари, да имат възможност да получат активите си, запорирани от съда, ако не бъдат изправени пред съда в рамките на 18 месеца.

В Гърция обикновено един криминален случай се нуждае от 5 години, за да достигне от предварителното следствие до съда, твърдят членове на Атинската адвокатска асоциация. Обжалването може да отнеме още толкова.

Поправката, която е част от приетите изменения на гръцкия наказателен кодекс, е в противоречие с международните практики срещу прането на пари, които са приети от Гърция, коментира "Файненшъл таймс".

Според Групата за финансови действия (Financial Action Task Force - FATF), междуправителствена организация за борба с прането на пари и финансирането на тероризма, и Групата на държавите срещу корупцията (ГРЕКО) на Съвета на Европа, парични средства и имущество, запорирани по време на криминално разследване, трябва да останат замразени, докато бъдат приключени всички правни процедури.

Министърът на правосъдието Костас Циарас внесе поправката в сряда сутрин, минути преди началото на последния дебат по законопроекта в парламента, без да даде юридическа обосновка защо Гърция скъсва с досегашната си практика.

Според "Файненшъл таймс" сред тези, които ще се облагодетелстват от мярката, са десетина корабопритежатели, едри бизнесмени и бивши банкери, разследвани за измами и пране на пари. Техните активи са били запорирани преди две до седем години и досега никой от тях не е бил изправен пред съда.

Държавният министър Йоргос Герапетритис заяви в четвъртък, че мярката е приета, за да хармонизира гръцкото законодателство с Европейската конвенция за правата на човека и с Хартата за основните права на ЕС, защото в момента всеки гръцки гражданин може да бъде лишен от имуществото си за неограничен период само с решението на един прокурор.

Гръцки юристи обаче са изразили пред изданието опасения, че гласуваната промяна крие репутационни рискове за Гърция и създава риск страната да се придвижи надолу в международните индекси за условията за правене на бизнес.

Според поправката ще бъдат съставени специални комисии, които ще разгледат почти 900 случая през следващите три месеца, за да решат за кои от тях има основания запорът да бъде удължен с още 18 месеца.
Опозиционният гръцки печат цитира подробно публикацията във "Файненшъл таймс".

Свързаният със СИРИЗА в."Авги" пише, че правителството превръща Гърция в "оперативна пералня за мръсни пари", като иронизира думите на Мицотакис от преди изборите, че ще създаде "оперативна държава".

"Ефимерида тон синдактон" определя промяната като "мръсна разпоредба за мръсни пари" и пише, че от нея ще се възползват 1 317 криминални случая, по които са запорирани общо 1,2 милиарда евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Елена, която върна наградата