ЕК с план как Европа да свие с 2/3 зависимостта си от руския газ и въглища още тази година

OFFNews 08 март 2022 в 20:31 3213 6

Европейската комисия предложи план, с който Старият континент да се отърве от зависимостта си от руските доставки на въглища и петрол преди 2030 г., като започне с газа. 

Предложението дойде след като по-рано днес Русия заплаши да спре основния газопровод до Германия - "Северен поток", ако Западът забрани вноса на руски петрол. 

Планът REPowerEU очертава и редица мерки в отговор на скока в цените на енергията в Европа, както и за повишаването на запасите от газ за следващата зима. Той ще има за цел да диверсифицира доставките на синьо гориво, да ускори въвеждането на възобновяеми източници и да замени газа в отоплението и производството на електроенергия.

Това ще доведе до спад на търсенето на руски газ в ЕС с две трети до края на годината, отбелязват от ЕК. 

"Наложително е да станем независими от руските нефт, въглища и газ. Просто не можем да разчитаме на доставчик, който открито ни заплашва. Трябва да действаме сега, за да смекчим въздействието на нарастващите цени на енергията, да диверсифицираме доставките си на газ за следващата зима и да ускорим прехода към чиста енергия. Колкото по-бързо преминем към възобновяеми енергийни източници и водород, съчетани с по-голяма енергийна ефективност, толкова по-бързо ще бъдем наистина независими и ще държим енергийната си система в свои ръце", заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. 

Изпълнителният зам.-председател за Европейския зелен пакт Франс Тимерманс посочи, че е "време да се справим с уязвимостта си и бързо да станем по-независими в решенията си по отношение на енергията". И призова преминаването към възобновяема енергия да стане със светкавична скорост.

"Възобновяемите енергийни източници са евтин, чист и потенциално неизчерпаем източник на енергия и вместо да финансират сектора на изкопаемите горива другаде, те създават работни места тук. Войната на Путин в Украйна показва спешната необходимост от ускоряване на прехода ни към чиста енергия", обясни той.

Комисарят по въпросите на енергетиката Кадри Симсон съобщи, че Европа разполага с достатъчно количество газ за оставащите седмици на тази зима, но трябва спешно да попълни резервите си за следващата година.

Затова ЕК ще предложи до 1 октомври газохранилищата в ЕС да бъдат запълнени до поне 90%. Очертани са  също така мерки във връзка с регулирането на цените, държавната помощ и данъчното облагане, за да се защитят европейските домакинства и предприятия от въздействието на изключително високите цени.

Комисията представя на държавите членки допълнителни насоки за регулиране на цените при извънредни обстоятелства и посочва как държавите членки могат да преразпределят приходите от високите печалби на енергийния сектор и търговията с емисии за потребителите. Правилата на ЕС за държавната помощ също предлагат на държавите членки варианти за предоставяне на краткосрочна подкрепа на предприятията, засегнати от високите енергийни цени, и да спомогнат да се намали излагането им на нестабилността на цените на енергията в средносрочен и дългосрочен план.

ЕК ще се консултира с държавите членки и за необходимостта от нова временна рамка за държавна помощ при криза и обхвата на такава рамка.

До април ЕК ще представи законодателно предложение, с което се изисква подземните газохранилища да са запълнени до поне 90% от капацитета до 1 октомври всяка година. Предложението ще включва мониторинг и правоприлагане във връзка с нивата на запълване, както и договорености за солидарност между държавите членки. Комисията продължава своето разследване на пазара на газ в отговор на опасенията за потенциални нарушения на конкуренцията от страна на операторите, по-конкретно „Газпром“.

В отговор на рязко увеличилите се цени на енергията ЕК ще проучи всички възможни варианти за спешни мерки за ограничаване на верижния ефект върху стойността на електроенергията, като например временни ограничения на цените. Ще направи оценка на вариантите за оптимизиране на структурата на пазара на електроенергия, като вземе предвид окончателния доклад на Агенцията на ЕС за сътрудничество между регулаторите на енергия (ACER) и друга информация за ползите и недостатъците на алтернативните механизми за ценообразуване.

Постепенното премахване на зависимостта от изкопаеми горива от Русия може да бъде постигнато доста преди 2030 г., смята ЕК. За тази цел комисията предлага да разработи план REPowerEU, с който ще се повиши издръжливостта на европейската енергийна система въз основа на два стълба: диверсифициране на доставките на газ чрез увеличаване на вноса на ВПГ и вноса по тръбопроводи от неруски доставчици, както и по-високи нива на производство и внос на биометан и възобновяем водород; и по-бързо намаляване на използването на изкопаеми горива в нашите домове, сгради, промишленост и енергийна система чрез повишаване на енергийната ефективност, увеличаване на възобновяемите енергийни източници и електрификация, както и преодоляване на участъците с недостатъчен капацитет в инфраструктурата.

Пълното прилагане на предложенията на ЕК по пакета „Подготвени за цел 55“ вече би намалило годишното ни потребление на изкопаем газ с 30%, което се равнява на 100 милиарда кубични метра (bcm) до 2030 г., посочва комисията.

"С мерките в плана REPowerEU бихме могли постепенно да намалим с най-малко 155 bcm потреблението на изкопаем газ, което е еквивалентно на обема, внесен от Русия през 2021 г. Почти две трети от това намаление може да бъде постигнато в рамките на една година, като се сложи край на прекомерната зависимост на ЕС от един-единствен доставчик", посочва ЕК.

Комисията предлага да работи с държавите членки, за да се определят най-подходящите проекти за постигане на тези цели, въз основа на вече извършената обширна работа по националните планове за възстановяване и устойчивост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

6

Стефан

10.03 2022 в 14:59

:))) Във фризьорския салон обсъждат методите за настройка на К-джетроник, примерно:)))
Аз разбира се диво се извинявам, но някой ще ми обясни ли за какво плащаме срамни заплати на тия в брюксел? Освен за брюкселско зеле.

-1580

5

Bace7

09.03 2022 в 05:51

Глупостите на самоназначилите се бездарници в Брюксел стават пословични. Западният капитализъм всъщност гради "благосъстояние" единствено на спекулативните схеми с "резервни валути", т.е. неограничена емисия на виртуални пари, които пробутва на света под формата на инфлация. Китай, Русия и няколко други страни трябва да ги ударят именно там, има такива стратегии и методики. Защото в края на краищата услуги и фючърси не можеш да ядеш и пиеш, с петролни опции не можеш да си заредиш колата, не можеш да живееш във витуален дом из платформите. Трябва плодородна земя, чиста вода, гориво, енергия...сетете се къде това го има най-много?

11178

4

Крушата

08.03 2022 в 21:58

Комплексиран Алкохолик
08.03 2022 в 21:13

Не знам. Сигурно се е заиграл със стюардесите.
Не всички имат мокри сънища от "кадировските башибозуци".

11178

3

Крушата

08.03 2022 в 21:56

Досега бях в паника, ама тая статия напълно ме успоки.
Щом баба Урсула европеските светила са се заели с проблема няма страшно. Само трябва "по-бързо преминем към възобновяеми енергийни източници и водород, съчетани с по-голяма енергийна ефективност" - наистина странно защо досега не сме го направили!
А всико е толкова просто - всичко е само въпрос на нови мерки, законодателни промени и деварсификация на доставките - странно но май ме обзема някакво déjà-vu на n-та сепен сякаш има много яки пробоини в Евроатлантическата матрица :-P

5827

2

pisnamiotmutri

08.03 2022 в 21:32

Сега ще усетите какво са ви подготвили зависимите от Русия ГЕРБ за 12 години, докато си бъркахте по дупките.

-8580

1

абе къде е Лилипутин?
 
X

Подкастът на OFFNews