ЕК публикува договора за доставка на ваксини с AstraZeneca

OFFNews 29 януари 2021 в 15:06 2073 0

Европейската комисия публикува договора от 41 страници с фармацевтичната компания AstraZeneca. Намерението беше оповестено още вчера, след настояване AstraZeneca да достави договорените количества дози от ваксината си. 

Всичко това идва на фона на избухналия тази седмица скандал за вероятно сериозно забавяне на по-голямата част от договорените за ЕС ваксини, произведени от компанията.

След подновеното искане от Европейската комисия на 27 януари 2021 г. фармацевтичната компания AstraZeneca се съгласи да публикува редактирания договор, подписан между двете страни на 27 август 2020 г. В разпространения онлайн документ от 41 страници са заличени цели страници и параграфи. Документът носи гриф "Чувствително".

Заличени са данните за предвидения график на доставки от ваксината по количества и срокове. Липсват също данните за цените на доставките.

Независимо от това ЕК, посочи, че приветства ангажимента на компанията за по-голяма прозрачност при нейното участие в разпространението на стратегията на ЕС за ваксините.

Прозрачността и отчетността са важни, за да подпомогнат изграждането на доверието на европейските граждани и да се уверят, че те могат да разчитат на ефективността и безопасността на ваксините, закупени на ниво ЕС, смятат от Комисията и изразяват надежда, че ще могат да публикува всички договори съгласно предварителните споразумения за покупка в близко бъдеще.

Документът е вторият, който се публикува, след като CureVac се съгласи да бъде оповестено Споразумението ѝ за предварителна покупка с Европейската комисия.

Договорът, който Европейската комисия подписа заедно с държавите-членки на ЕС, беше одобрен на 14 август и влезе в сила на 27 август. 

Според него ЕС ще разполага с 300 милиона дози от ваксината AstraZeneca, с възможност за допълнителни 100 милиона дози, които да бъдат разпределени според квотите на всяка от страните. Договорът също така позволява на държавите-членки да дарят своите дози ваксини на страни с по-ниски и средни доходи или да ги пренасочат към други европейски държави.

Междувременно от производителя настояват, че по договор не са длъжни да внасят дози от заводи във Великобритания, както и че полагат всички възможни усилия. Експерти на ЕС са на мнение, че договорът предвижда дружеството да направи "всичко по силите си" за изпълнението на поръчките, но това предполага приложение на правното определение - т.е. да се направи всичко, което е в ръцете на производителя, доколкото ваксините се изготвят и със съдействието на други организации.

По техните думи засега ЕС може да получава доставки само от един от четирите завода на този производител, посочени в договора. Според тях договорът не предвижда неустойки при забавено изпълнение. Говорител на ЕК коментира, че ако комисията не бе сключила договорите, някои държави от ЕС днес щяха да имат "нула ваксини". Той добави, че с AstraZeneca не е насрочена дата за нова среща.

Предвижда се ЕС днес да въведе възможност за временна забрана на износа на ваксини до края на март. Белгия, където се произвеждат ваксините на Pfizer и AstraZeneca, още в сряда въведе забрана за износа като извънредна мярка.

Публикуването на договора става часове преди Европейската комисия по лекарствата да даде одобрението си за спешна употреба на ваксината на AstraZeneca. Междувременно компанията беше въвлечена и в спор за ефективността на ваксината във възрастта над 65 г., Германия излезе с препоръка препаратът да се поставя само на хора до 64 г. В защита на британо-шведската ваксина се обяви британският премиер Борис Джонсън, който заяви, че здравният регулатор на Острова е потвърдил ефективността на ваксината. Според немския институт "Робърт Кох" обаче няма достатъчно данни, които да подкрепят твърдението, тъй като изпитванията в групата над 65 г. са започнали по-късно и с твърде малко доброволци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!