AstraZeneca отказа срещата с EK, договорът ѝ не бил задължение

OFFNews 27 януари 2021 в 14:06 4016 0

Конфликтът между Европейската комисия и AstraZeneca заради нарушаването на графика за доставка на ваксини срещу новия коронавирус в ЕС се задълбочава - представителите на компанията отказаха да проведат спешни консултации с Европейската комисия, която настоява ситуацията да се коригира възможно най-скоро, съобщи Reuters.

Договорът, сключен от AstraZeneca с Еврокомисията, не е задължение, заяви днес изпълнителният директор на компанията Паскал Сориот пред германския вестник „Ди Велт“. Думите му са в отговор на въпроса за забавените доставки за ЕС.

Закъснялото решение на Съюза да сключи договор с AstraZeneca месеци след Великобритания е означавало, че компанията няма достатъчно време да уреди проблемите и да създаде производствени линии с чуждестранните партньори.

„По принцип изоставаме с два месеца от там, където бихме искали да бъдем“, изтъква Сорио.

Вчера латвийският външен министър Едгарс Ринкевичс предупреди, че страните от ЕС могат да заведат дело срещу AstraZeneca.

През август 2020 г. ЕК се договори да закупи от компанията 300 милиона дози ваксина срещу COVID-19 за 750 милиона евро с възможност за допълнителни 100 милиона дози.

Три месеца по-рано Великобритания се договори за 100 милиона дози.

Паскал Сорио обаче твърди, че договорената с ЕС бройка не е задължителна:

„Това, което имаме в Европа, не е ангажимент, а са най-добри усилия. Причината да го кажем е, че тогава Европа искаше ваксините да й бъдат доставени горе-долу по същото време като на Великобритания, макар договорът да бе подписан три месеца по-късно.“

Вместо участие в срещата от компанията ще отговорят писмено на искането на еврокомисаря по здравеопазването Стела Кириакиду за повече информация.

Говорителката на ЕК Дана Спинант потвърди, че от AstraZeneca са уведомили, че няма да участват. Самият управителен съвет, съставен от представители на Комисията и на 27-те страни членки, ще проведе срещата си.

ЕС продължава да изисква обяснение от компанията за своето съобщение относно намаляването на доставките за ЕС през първото тримесечие с 60%. От компанията щели да отговорят писмено. 

България разчита основно на ваксината на AstraZeneca за имунузация срещу коронавируса. До края на февруари България очаква 261 000 дози от ваксината на AstraZeneca, която се очаква да получи европейско разрешение до края на януари. На 7 февруари България очаква първа доставка от нея, която ще е 48 315 дози, на 14 февруари - 74 556 дози, а в края на февруари - 139 126 дози или общо 261 997 дози, които ще бъдат ваксинирани 130 000 български граждани, съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов в сряда пред Нова телевизия. Той заяви, че когато дойде Оксфордската ваксина, ще може да се премине към трета фаза на ваксинация и да се продължи нататък.

Първата фаза, в която са работещите в здравната сфера била към края си, а втората фаза започва през тази седмица с имунизацията в домовете за възрастни и учителите. В сряда започна поставянето на ваксини в първите домове за възрастни, а до края на седмицата ще започне и ваксинация сред учителите, като по думите на Ангелов първи ще са учителите в Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови