Защо да е лошо, че идват толкова много руснаци?

Заради големия брой руснаци по българското Черноморие на мнозина им се привижда нещо като "руска окупация". Но защо да е лошо, че идват толкова много руснаци? Лични впечатления на Александър Андреев:

Александър Андреев, DW 13 юли 2017 в 09:43 14880 36

„Руска окупация!” - ще чуете често, когато става дума за руските туристи и заселници по българското Черноморие. Това тревожно възклицание на пръв поглед стъпва върху очевидни факти: селища като Поморие или Кранево, например, през лятото наистина приличат на „Задунайски губернии” - руският език доминира не само по плажовете и в ресторантите, но и по табели, рекламни пана или в търговската мрежа, където продавачите автоматично те посрещат с „Добрый день!”.

Вярно, като общ брой руснаците са по-малко от германците, но докато от германците (почти) никой не се страхува, руските туристи често биват използвани като плашило в политическите дебати или пък (отчасти съвсем незаслужено) отнасят какви ли не подигравки и враждебности, извиращи главно от годините на съветската доминация в България.

За силата на предразсъдъците

Погледнато обективно, руските туристи и заселници не са нито по-лоши, нито по-добри от германците и скандинавците или от все по-многобройните румънци, поляци и чехи. Хората плащат за почивката си, харчат пари в курортите, а някои и купуват имоти, каквито българите усилено строят и предлагат за продажба.

Сред предубежденията към руснаците често ще чуете обвинението, че са пияници. Да, мнозина от тях не са врагове на алкохола. Наскоро в малко българско магазинче изчаквах руско семейство, което купуваше няколко литра от най-евтините български спиртни напитки, плюс голямо количество бонбони и вафли - много захар и алкохол наистина е древна руска рецепта за справяне със студа и неволите. Но нима германските или английските тийнейджъри в Слънчев бряг и Златни пясъци са членове на трезвенически дружества?

„Руснаците са простаци, нямат никакви обноски!” - бърчат нос доста българи, когато на съседната маса в плажното капанче се настани руска компания. Това предубеждение също е подвеждащо, макар и не съвсем безпочвено. Да, руснаците понякога нямат маниери, поръчват несъвместими храни и напитки, държат се грубо с персонала. Но същото може да се каже и за част от по-зле възпитаните и по-необразовани туристи от Западна и Средна Европа, които също сядат на първата си бира още в 9 часа сутринта. Да не говорим пък за някои български туристи, представители на различен антропологичен вид, които народът мило нарича мутри и мутреси - и които по плажовете оставят след себе си широка диря от пластмаса, мазна хартия и олигавени с червило цигарени угарки.

Хора като всички други

Всъщност масовият руски турист по българското Черноморие е обикновен и симпатичен човек, представител на тамошната средна класа. На плажа все още ще видите дори руснаци, които четат книга - екзотична гледка сред масите хора, взрени в своите мобилни устройства. Разбира се, срещат се и предполагаеми олигарси, чиито гигантомански строителни проекти по крайбрежието са уникални по грозота и кичозност. В споменатото вече Кранево се издига петзвезден хотел, облепен и обграден с гипсови афродити и аполони, а стаите навяват асоциации за скъп публичен дом или за евтин холивудски филм. А в подножието му, в гротескно съжителство с плажа, току-що беше открит гигантски покрит зимен стадион със стандартна пързалка и трибуни за многохилядна публика, пред които възникна и олимпийски плувен басейн. За щетите, нанесени на дивата природа, за разкопките, калта и прахоляка посред летния сезон да не говорим… Но кичът и грандоманията също нямат отечество, както знае всеки, който е виждал поне по телевизията кадри от Лас Вегас или пък от китайски увеселителен парк.

С две думи: руските туристи и заселници по българското Черноморие не са някакво зло - те са икономически фактор, който натежава още повече поради близостта на езиците, религията и културата. Местните хора вече добре го знаят и печелят от това. Кой може да има нещо против?

Дойче Веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11178

35

Крушата

15.07 2017 в 13:53

На знам какво иска да ни внуши Дойче Веле с настоящата прокламация (дори и offnews.bg би трябвало да се съгласят, че по-горното в никакъв случай не би могло да се приеме за новинарска статия - тук най-дебелашки ни обясняват какви мнения сме имали ние и какви трябва да бъдат без грам съмнение в евентуалното съществуване на мисъл по-различна от тяхната - меродавна), но може би само статиите на DW могат до толкова голяма степен да нямат нищо общо с реалността!
По мои лични наблюдения (от няколко години работя в сферата на туризма) - руските туристи у нас все повече намаляват. Заменят ги евреи и иранци. Изобщо не съм предобеден, но позовавайки си на личните си наблюдение, изобщо си нямата на идея за каква културна и хигиенна пропаст има при тях в сравнение с руснаците - някои неща трябва да се видят (или всъщност е по-добре да се мине без този неприятен жизнен опит).
Аз може да съм много заблуден, но досега не съм усетил страх или дотолкова негативно отношение спрямо руснаците у нас.

20699

34

Новак

14.07 2017 в 16:40

Stamboloff, както се казва -"когато фактите говорят и боговете мълчат"- факт.
Всички тези неща са точно така, но аз мисля, че се реализира един от най-лошите сценарии за България поради калпава и продажна политика. Поводът за тази дискусия беше това, че на руснаците се гледа много по-емоционално, а не прагматично. Много от тези негативни ефекти, които описваш можеше да са смекчени с по-нормална политика. Но ние сме любители на крайностите. Винаги си избираме враг, който силно да мразим.
Няма да спорим кой и как приватизира България. Всички имат някакъв дял, но все пак се помни кога беше масовото разграбване.
Та за статията - руснаците нито са по-добри нито по-лоши туристи. Не руснак изрита камериерката и не руснак разби главата на бармана на Златни пясъци.

12256

33

Stamboloff

14.07 2017 в 10:17

Новак, принципно съм съгласен за променената икономическа среда, но дай по фактите.
След разпада на СИВ и започналата евроатлантическата ориентация на България, Русия наложи неколкократно по-високи мита за българските стоки от тези за турските,например. Факт. Питай информираните.
Разплащанията в долари, вместо в преводни рубли пренасочи и руснаци и българи към световните конкурентноспособни марки. Те започнаха да купуват толкова български кари, колкото ние Лади.Факт.
Сега ние не продаваме там не заради санкциите на ЕС към Русия, а заради ответните на Путин към ЕС.Факт.
Няма българско предприятие, което е получило поръчка от Русия и не я е изпълнило, защото не иска да продава там. Факт.
А списъците на държавните предприятия за ликвидация или приватизиране бяха направени от "антикомуниста" Виденов.Факт. Масовата приватизация също. Пак факт.
Стига сме манипулира другите, че забравихме за истината.

20699

32

Новак

14.07 2017 в 01:02

#31, явно не вдяваш за какво става въпрос. "Социализъма" и СССР нямат нищо общо. Тук става въпрос за адекватна, премислена и разумна реакция на променени икономически и политически условия. Нещо, което беше направено от чехи, унгарци та даже поляци. тук говорим за огромен пазар, на който си бил монополист, а си го изгубил от политическо скодоумие. Между другото - точно "антикомунистическите" партии разпродадоха държавно имущество на безценица, за да напълнят своите гуши.
Та комунизъм означава неспособност да приемаш чуждо мнение и неистово желание да налагаш своето. И няма никаква разлика дали заедно с това лижеш източни или западни зад... ци. Предполагам, че вкусът е един и същ.

20699

27

Новак

13.07 2017 в 17:18

Уточнение - през 1989-90 пазарния дял на Булгартабак на руския пазар е 90% . Така по-лесно се смята колко струва политическото мислене (липса на мислене) в икономиката.
 
X

Да помогнем на украинските деца!