За Тръмп, самохвалството и проблемите на света

Андреас Бекер, DW Последна промяна на 27 януари 2018 в 20:31 3780 2

Снимка BBC

Нищо ново от Доналд Тръмп: речта му в Давос не впечатли с нищо. Но пък изявата му показа ясно докъде се простират границите на Световния икономически форум, твърди в коментара си за "Дойче веле" Андреас Бекер.

Доста бяха спекулациите около речта на американския президент Доналд Тръмп на последния ден от Световния икономически форум в Давос: дали той ще направи някакви компромиси, дали ще отдаде заслуженото на свободната търговия и международните споразумения и т.н. Все пак форумът тази година премина под мотото: „За общо бъдеще в днешния разединен свят“, в което някои наблюдатели видяха ясно разграничение от политиката на Доналд Тръмп.

Но след 15-минутната му реч вече беше ясно, че Тръмп си остава Тръмп: той възхвали своята политика, благодарение на която американската икономика бележела бум и създавала работни места. Тръмп подчерта, че за него интересите на страната му, съвсем естествено, имат приоритет, и че всеки друг държавен ръководител би трябвало да разсъждава по същия начин. Той увери, че без честни споразумения не може да има свободна търговия. Позициите му относно Северна Корея, Иран и миграцията също отдавна са известни.

Самохвалство и реклама

Основната му цел всъщност беше да направи реклама на Америка като прекрасно място за инвестиции. Тръмп многократно отправи покана към събралите се в Давос бизнесмени и финансисти да използват шанса и да правят бизнес с Америка. Това всъщност не е особеност само на Тръмп - всички държавни и правителствени ръководители оценяват своите страни като добри места за инвестиции.

Тръмп обаче беше по-директен и по-настоятелен: „Америка е отворена за бизнес“, а самият той (Доналд Тръмп) се бил погрижил за това с ниските данъци, евтината енергия, и намаляването разграждането на регулацията и бюрокрацията.

Основателят на Световния икономически форум Клаус Шваб действително похвали в приветствието си данъчната реформа на Тръмп, като подчерта, че тя давала тласък и на световната икономика. Какво от това, че МВФ смята този тласък за краткотраен ефект, защото бюджетните дефицити и държавните дългове са сериозен рисков фактор. И други икономисти похвалиха данъчната реформа на Тръмп. Сред тях беше и шефът на Сименс Джо Кезер.

Тесните рамки на форума в Давос

От речта на Тръмп в Давос стана по-ясно от всякога, че всичките дискусии около неравномерното разпределение на богатствата, науката и изкуството, бъдещето на пазара на труда, криптовалутите и изкуствения интелект не могат да прикрият един факт: че Световният икономически форум, в основата си, остава една годишна среща на инвеститори, които правят сделки. Всичко останало сигурно е правилно и важно, но е само допълнение.

Въпреки това Клаус Шваб има право да изтъква важната роля на международното сътрудничество и международните споразумения в днешния свят. Защото отправната точка на Тръмп, че светът ще стане по-добър, ако фирмите процъфтяват, не е подходяща за решаването на глобалните проблеми като унищожението на природата и миграцията.

Дискусиите по тези въпроси в Давос обаче бяха необвързващи. Мъчителната борба за постигане на консенсус се води на други места - на срещи на върха и в организации като ООН. Световният икономически форум се саморекламира, че преследва целта да подобри „състоянието на света“. Но той не е и наполовина толкова важен, колкото иска да се изкара пред света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови