Ваксинирани, но болни от COVID-19: Каква е причината?

Дори и хората, които са изцяло ваксинирани срещу коронавирус, могат да са разболеят от COVID-19. Но каква е причината и колко силна защита осигурява ваксината? Ето най-важните въпроси и отговори.

DW 25 септември 2021 в 22:15 22634 16

Институтът "Роберт Кох" събира данните за всички случаи на хора, които са се разболeли въпреки имунизацията. От тях става ясно, че от началото на ваксинационната кампания в Германия е имало общо 47 753 "пробива" в имунизационната защита - така учените наричат случаите на заболявания на ваксинирани, пише DW.

На тази база институтът определя ефективността на ваксините от последните четири седмици на 84% за възрастовата група под 60 години и на 83% за хората над 60. Същевременно се констатира, че Делта мутацията, на която в момента в Германия се дължат 99,9% от инфекциите, увеличава броя на пробивите, понеже този вариант на вируса е много по-заразен от първоначалната форма.

Защо въобще се получават пробиви?

Това, че могат да се заразят и имунизирани хора, бе известно още след появата на ваксините. Направените проучвания показваха, че препаратите действат много добре, но нито един от тях няма 100% ефективност. Затова „пробивите“ са нещо нормално - както и при другите ваксини.

Увеличението на пробивите, което се наблюдава сега, е свързано и с това, че мнозина вече не се придържат толкова стриктно към правилата за хигиена, казва имуноложката Катрин О' Брайън от Световната здравна организация (СЗО). Тя изтъква, че мерките за сигурност са много важни, за да се задържи разпространението на вируса. „Ако вирусът се разпространява все по-бързо и все повече, нараства и вероятността да се влезе в контакт с него - а това засяга и имунизираните“, казва тя. Защото в някои редки случаи биха могли да се разболеят и те.

Колко трайна е имунната защита?

Към това се добавя обстоятелството, че защитата след имунизация спада с времето - тъй като антителата, изградени срещу коронавируса, постепенно намаляват. Но оттам не следва, че организмът на човека е беззащитен - имунната система включва и други защитни механизми, които се активират чрез имунизацията.

Хората, които са се заразили въпреки имунизацията, вероятно могат на свой ред да разпространяват заразата. Но засега не е напълно изяснено в продължение на какъв период човек остава заразен за останалите след пробива на имунизационната защита.

Кои са най-засегнати?

Рискът от заболяване с коронавирус след ваксинация не е еднакъв за всички. Особено засегнати са хората с отслабена имунна система, обяснява О' Брайън - например след трансплантация на орган или по време на терапия срещу раково заболяване. Това се дължи и на факта, че с възрастта имунната система става по-малко гъвкава – тя не е вече така силна срещу непознати за нея вируси. Резултатът: имунизацията влияе по-слабо или никак и не е възможно да се постигне трайна защита.

Това се вижда и от актуалните данни на Института „Роберт Кох“: във възрастовата група на над 60-годишните делът на пробивите през последните четири седмици сред симптоматичните случаи на Ковид-19 е от почти 45 процента. При по-младите хора този дял е от 21,3 на сто, а при най-младите от 1,4 на сто. Но следва да се има предвид и това, че квотата на ваксинираните при хората над 60 години е значително по-висока, отколкото сред другите възрастови групи.

Как протича заболяването?

Имунизираните имат едно ясно предимство - дори в случай на инфекция: те по правило не се разболяват тежко, казва имуноложката О' Брайън. Мнозина дори не разбират, че са се разболели или пък имат съвсем слаби симптоми.

Но и в това отношение възрастта играе роля. В изследване на Медицинското училище в Йейл са били анализирани данните на почти 1000 пациенти с COVID-19. Установено е, че хората, които са се разболели въпреки имунизацията и се е наложило да бъдат лекувани в болница, са били средно на 80,5 години. Много от тях имали хронични предходни заболявания. В Германия досега има 585 души над 60 години, които са починали от COVID-19, независимо че са били имунизирани. Във възрастовата група под 60 години са само трима.

Колко силна е защитата срещу тежки форми на COVID-19?

Но и за по-възрастните важи, че като цяло имунизацията до голяма степен предпазва от тежко или смъртоносно заболяване. Според актуалните данни от Израел - във всички възрастови групи защитата е над 80 процента.

По преценка на Института „Роберт Кох“, напълно ваксинираните хора над 60 години в Германия са защитени до около 95 процента от риска да им се наложи болнично лечение и към 93 процента - от смърт. Тези данни включват и известните случаи на пробиви от последните четири седмици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12182

17

sawall

28.09 2021 в 16:07

cepcem: В Германия има такава статистика, да: 0%. Не знам как си ги представяш тези неща, но в света има страни, в които хората не шмекеруват на дребно.

12761

16

cepcem

28.09 2021 в 12:05

А статистиката отчита ли колко от "ваксинираните" са си платили да им "сложат" ваксина само по документи?

1905

15

тОлуп

27.09 2021 в 07:53

Тоя па смешник рейтинга си гледа... Ти не разбра ли, че от години вече се раздава по симпатия. Правилата за коментиране се погазват най-грубо от измислилите ги...

23293

14

Стефан

27.09 2021 в 03:48

Време е модераторът да изтрие регистрациите не хептен загубилите доверие глисти с рейтинг по 10 - 20 хиляди под нулата. А то се нарушават Общите условия на сайта.

4164

12

Egocentric Eccentric

26.09 2021 в 19:17

Все по сериозно си мисля, че най-доброто решение ще е просто да се отказва лечение в болница на неваксинирани.

Таман ако имаме късмет ще намалеят и троловете в интернет

1900

11

Free Soul

26.09 2021 в 16:16

Вече дори не се стараят да лъжат правдоподобно. При официално поднесена информация за над 10% ваксинирани от болните и малко над 15% ваксинирани изобщо, нещо хич не излизат тези 80%+, повече клони към 0, а ако добавим и смъртните случаи директно от ваксината (Главно сърдечни заболявания), неминуемо процентът ефективност ще стане с отрицателен знак (Но хайде и да не е отрицателен, най-малкото имаме вече неопровержими факти, че уж ваксината не предпазва от заразяване. От там и не може да има медицинска причина за задължение за ваксинация под каквато и да е форма).