Quantcast

Този път Борисов много се заблуждава

Преди местния вот в София, който може да преобърне цялата власт, Борисов се отнася към градската десница като към някакви крепостни. И вярва, че те ще го подкрепят каквото и да прави. Но много се заблуждава.

Даниел Смилов - DW Последна промяна на 30 август 2019 в 07:01 23824 6

Този път местните избори в София са много важни - защото ще определят политическите тенденции в цялата страна. А може да предизвикат и предсрочни парламентарни избори.

Причината: управляващата коалиция е крехка и аморфна. Състои се от играчи, които бързо биха се разбягали от ГЕРБ, ако видят, че партията отслабва. И каквито и заклинания да се правят, че на местните избори ще се гласува за “домоуправители” и "битови” проблеми, истината е, че чрез този вот може да се стигне до преформатиране на властта в страната.

Значението на "Демократична България"

В тази ситуация “Демократична България” (ДБ) се оказва сериозен политически фактор, от чиито решения до голяма степен зависи изходът от изборите в столицата. Поради следните причини:

1) „Демократична България" има сериозен потенциал в София. На европейските избори около 17% от софиянците подкрепиха тази формация, без дори да са сигурни, че тя ще успее да прехвърли изборния праг. Тези съмнения вече не са актуални, което означава, че подкрепата за демократите може да се увеличи;

2) Това са гласове, на които Борисов и ГЕРБ не могат да разчитат автоматично при евентуален балотаж. През последните четири години премиерът инвестира в отчуждаването на избирателите на “градската десница”. Бетонира съюза си с ДПС, бракосъчета се официално с кафявите му медии, превърна окончателно прокуратурата и антикорупционните органи в бухалки срещу неудобните, а в момента се готви да назначи нов главен прокурор по този тертип. И в добавка подготвя строежа на АЕЦ “Белене”, като продължава да оплита България в руските газови тръби. Всички тези политики са анатема за избирателя на градската десница;

3) В същото време демократите не могат да дадат гласа си за Мая Манолова. Тя все пак е символ на управлението на Орешарски, в протестите срещу което градската десница беше водеща. Освен това Манолова стана омбудсман по формулата, чрез която Борисов кооптира неудобните - дава им някаква награда. И не на последно място: Манолова е активен човек, но политическият ѝ дневен ред се разминава с този на „Демократична България". Манолова не е казала нищо значимо по такива ключови въпроси като съдебната и антикорупционната реформа, КТБ, кафявите медии, мрежите за източване на еврофондове и държавни поръчки, студения резерв и пристанището на Доган. Нещо повече: победата ѝ ще се изтълкува и като успех на една все по-ретроградна БСП, водена от откровени путинофили и националпопулисти. От тази гледна точка призивите „Демократична България" да подкрепи Мая Манолова са абсурдни;

4) И без да гласуват за Манолова, демократите могат да решат балотажа в София, като просто не излязат да гласуват- това поне показват проучванията към момента. Негласуването за никого и гласуването за Манолова са много различни по своя политически характер, макар крайният резултат да изглежда един и същ. За да гласувате за някого, трябва да имате достатъчно позитивна причина за това решение. А в случая с Манолова такава няма. За да не излезете да гласувате, е нужно да нямате достатъчно позитивни причини и за двамата кандидати. Уви, при един балотаж между Фандъкова и Манолова именно такова би било положението от гледна точка на демократичния десен избирател.

Залогът е голям

Така или иначе, за да е в изгодна позиция, „Демократична България" трябва да покаже силен резултат на първия тур и значителен процент от вота за съветници. Кандидатът за кмет на София архитект Борислав Игнатов е явно човек с професионални качества, който може да даде сериозен принос в дебатите за развитието на София. Но политическата кампания на ДБ трябва да се изнесе от лидерите ѝ - Христо Иванов, Атанас Атанасов, Владислав Панев, Радан Кънев и т.н. „Демократична България" трябва да подходи към местния вот така, както постъпи Борисов на европейските избори - взе кампанията на ГЕРБ на “ръчно управление”. Залогът в тази битка е голям и те трябва да вложат цялата си политическа енергия в нея.

Мая Манолова ще се състезава на изборите в София като потенциален министър-председател. Задачата на демократите е да убедят обществеността, че и те имат какво да предложат за управлението на страната. В този смисъл (в силно интервю) се изказа и Иван Костов, като даде еднозначна подкрепа за лидерите на „Демократична България" - в предстоящите избори те трябва да са водещи (и това не е тавтология), за да бъде кампанията успешна.

Разбира се, фокусът върху националното значение на софийския вот не бива да измества погледа от реалните проблеми на столицата - такова залитане би било пагубно за всяка една формация. А тези проблеми са много. Дълговете на Топлофикация, които държавата периодично покрива, водят до това, че страната на практика субсидира богатата столица. Въздухът в София е мръсен, а немитите улици са покрити с прах. Градът все още търси своето лице и стил: ориенталският обичай всеки да прави каквото и където иска все още е жив (без да е особено чаровен в нашия случай). Санирането на блоковете в комплексите е доникъде. Центърът е покрит с графити като в гето. И така нататък. Това са истински трудните неща и формации с управленски претенции трябва да имат програми по тези въпроси.

Това не са крепостни, а мислещи хора

ГЕРБ ще направят голяма грешка, ако разчитат, че на евентуален балотаж градската десница ще гласува за Йорданка Фандъкова, само и само да спре Мая Манолова. Това, което може да вбеси десния избирател, е третирането му като крепостен от някого, който се е докопал до етикети като “десен”, “СДС” и пр. и под тяхно прикритие продължава със своите безобразия. Все пак става дума за мислещи хора, които не се подвеждат лесно по цветни емблеми с нулево политическо съдържание.

А в момента Борисов се отнася към градската десница именно като към някакви крепостни, които ще го подкрепят каквото и да прави. И затова смята да продължава да налага спорен кандидат за главен прокурор, да се възползва и да обслужва медийно-икономическата империя на ДПС и присъдружните ѝ олигарси, да строи АЕЦ “Белене”, да командва в БНТ и други “независими” органи. И докато прави всичко това, очаква демократите да гласуват за него. Разни хора, разни идеали - и разни заблуди.

Б. ред. - Статията е от Дойче веле.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2010

7

Osama Mi Re

01.09 2019 в 12:06

От целия словесен буламач накрая разбрах, че гласували и негласували бивши демократи ще изберат представителката на банкянския светия. Комунист човека...и те комунисти под прикритие. С изключение на Виденов и Нинова, през цялото 30 годишно безвремие, все комунисти ни съсипват държавата.

1245

6

rrr11

31.08 2019 в 16:23

Стига ни внушавахте, че ДБ били фактор, станахте като кънчовците. Спечелиха 17% в София само заради ниската избирателната активност, която винаги е такава на евроизбори. Отделно кандидатът им е слаб и неизбираем. Реално с този кандидат и по-високата избирателна активност ще хванат под 10%. Разни Радановци и Христовци са компрометирани фигури и никога няма да спечелят в София. Единствения им шанс беше да подкрепят някой независим кандидат ама при тази шуробаджанащина в тяхната псевдодясна коалиция не искат да допуснат независими хора.
Сега нито техният кандидат, нито независимият от Спаси София ще отидат на балотаж. Ще се случи най-удобният вариант за БСП и ГЕРБ. Фандъкова срещу независим губеше със сигурност, докато срещу Манолова на балотаж ще бие макар и с малко, и ще се изкарат и двете страни победители. Едната си остава кмет, другата пък ще е първият червен кандидат с толкова проценти в София.

22193

5

Стефан

30.08 2019 в 23:59

Не можах да додъвча статията, понеже твърде много букФи, подредени тъпо.
Сигурно само затова не съм разбрал дали меркел вече не обича борисофф, или това е намеса в българските избори.
Малко да имате мярка, а?

2000

3

Against

30.08 2019 в 13:21

Крайно време е някои да използват онази част от главата, която е под фризурата и перчема, за умно решение.
Иначе става "Вляво, Вдясно - цоп в ******** прясно"!
Сегашната кандидатура на "архитекта" е подигравка с избирателите!
Всеки ще стигне до дилемата Фандъкова или Манолова, дори и когато политически е против двете олицетворяващи ги партии.
Пак стигаме до избора по-малкото зло: дали? или.....?

11406

2

Hihi1981

30.08 2019 в 12:10

Точно и ясно!!!

8329

1

Шопа

30.08 2019 в 09:40

Е тия си остават същите тъпанари.
Защо някой би очаквал кандидат кмет да
изразява позиция за "Белене", газови тръби, съдебна реформа
и т.н.

Проблемите на София са съвсем други,
Топлофикация (Кой е единствен се опитва да ги накара да спазват закона ?! ), мръсния въздух заради което ЕС ни съди,
липса на всякаква визия и дейности за места в детски градини,
трафика, презастрояване, вечните разкопки и ремонт на ремонта.

Ей такива неща, а вие продължавайте да си говорите глупости.

30 години София се управлява от про "сини" и "десни" и резултата е видим. Имаме паметници на Рейгън например (??! страшно необходим) и сие.