Целта на руския трол: сей лъжи, за да не вярват на истината

Удо Бауер, DW 17 декември 2018 в 19:27 5742 7

Майсторите на дезинформацията в Русия владеят този метод: поне 20 различни версии за покушението срещу Скрипал бяха пуснати в ход, за да накарат хората да не вярват на нищо, включително и на истината.

Все още те са само неколцина: 14 експерти по комуникациите и анализатори на Европейската служба за външна политика работят за т.нар. East StratCom Task Force. Оперативната група на ЕС за стратегическа комуникация с източното съседство беше създадена преди три години – за да проучи в каква степен европейската общественост става жертва на руски дезинформационни кампании в интернет.

Оттогава насам групата е регистрирала 4500 подобни случая и е разкрила механизмите на въздействие, техниките и намеренията на руските източници. ЕС сега смята да мине в настъпление, но не с методите не руснаците, а чрез разяснителна дейност сред европейската общественост.

ЕС увеличи бюджета на работната група за 2019 година на 5 милиона евро и смята да увеличи числеността на експертната група с още 50 души – включително и поради предстоящите европейски избори. С тези мерки ще се противодейства на опитите на Москва да оказва влияние върху евроизборите, както това бе направено по време на президентските избори в САЩ. " Чрез координирани кампании в интернет можеш да подкопаеш и най-стабилната демокрация“, заяви говорител на ЕС.

Случаят „Скрипал“ и войната в Украйна

Как функционират тези целенасочени кампании показва ярко случаят с покушението срещу двойния руски агент Сергей Скрипал. След като бе установено, че той и дъщеря му са били отровени с нервнопаралитичното вещество "Новичок", британското правителство посочи обвинително с пръст към Москва, а оттам реагираха просто светкавично. Из различни сайтове и социалните медии бяха пуснати поне 20 различни версии, поставящи под въпрос британското становище. "В крайна сметка се стигна дотам, че европейците вече не вярваха на нищо, за съжаление и на истината", заяви говорител на ЕС.

А в украинския конфликт руските тролове се опитаха да окажат целенасочено въздействие над три основни групи в Германия – изселниците от бившия СССР, дяснопопулистката „Алтернатива за Германия“ и Левицата. Мотото на кампанията гласеше: "Подсилвай политическата периферия, за да дестабилизираш системата!" Понякога дезинформацията представлява смесица от измислена информация и действителни факти. "По този начин се изкривяват обществените представи", обяснява един от експертите.

Повечето обикновени потребители трудно могат да идентифицират фалшивите новини. Последни проучвания показват, че дезинформациите в мрежата се разпространяват шест пъти по-бързо, отколкото истинските информации. Затова държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС смятат, че са нужни спешни действия. В основата на тяхната информационна офанзива е общ план за действия, който трябва да бъде осъществен от Еврокомисията.

Обща информационна мрежа

Европейските институции и страните-членки ще бъдат свързани в обща информационна мрежа. Ще има взаимодействие и с частния сектор в лицето на компании като Туитър, Гугъл и Фейсбук, а така също и с НАТО, както и с групата на Г- 7. Целта е чрез засилен обмен на информации да се активизира и ускори общата борба срещу фалшивите новини.

Предвидено е да се създаде система за ранно предупреждение, която в реално време да обръща внимание на руските дезинформационни кампании. Европейската общественост трябва да бъде своевременно предупреждавана и предпазена от фалшивите новини в интернет. С досегашните средства това няма как да стане – в момента има само един бюлетин, чиито информации са предназначени за вътрешна употреба и за журналисти.

Дойче веле

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  10571

  5

  Hissarion

  18.12 2018 в 10:45

  Те лъжите обаче се бълват и от официозните западни медии, тъй че каква идва да е разликата.

  10372

  4

  elbarbudo

  18.12 2018 в 10:40

  И дойче жмеле и офчинюз са си пропагандни парцали.

  12270

  2

  HristoSliven

  17.12 2018 в 23:04

  "DW" .....ииии...това изчерпва необходимостта от прочитане/коментар!

  12335

  1

  ПешУ

  17.12 2018 в 20:07

  Е как да вярваме на новините, като за случая Скрипал англичаните ревнаха с 'убедителния' довод 'няма кой да е друг'... След което се оказа, че може и много други да са, ама това вече не се тиражира. Също така удобно се премълча факта, че точно в градчето на Скрипал се намира една от големите английски химически лаборатории... Имайки предвид и рекламата долу, че сайта се финансира и от 'Америка за България', то журналистическата стойност на горната статия изглежда доста съмнителна... По-добре да бяхте написали, че е платена рекламна статия...
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II