Стига ли и една доза от ваксините?

OFFNews 02 май 2021 в 16:54 6190 0

Осем процента от американците, които са си поставили първа доза от ваксините на Модерна и Пфайзер/Бионтех, не са се явили за втора ваксинация. По информация на "Ню Йорк Таймс" става въпрос за около 5 милиона пациенти.

Според Ангела Расмусен, вирусолог в университета в Саскачеван, причините за това са различни. Някои вярват, че защитата, която една доза осигурява, е достатъчна. Други се притесняват от повторната поява на странични реакции, а има и малка група хора, посъветвани да не си поставят втората доза по медицински причини. Важният въпрос е: защитени ли са тези хора от зараза с коронавирус?

Достатъчна ли е и само една доза?

Експертите са категорични: при повечето от одобрените ваксини поставянето на две дози е необходимо, за да се осигури по-добра и продължителна защита. Данните, събрани дотук, все пак свидетелстват, че и първата доза защитава до известна степен. Все още не е ясно обаче за какъв период от време.

Две изследвания на британския статистически институт и на Оксфордския университет показват, че първата доза на ваксините предизвика силна имунна реакция. Според едно от проучванията броят на симптоматичните инфекции с коронавирус спада със 72 процента след първата ваксина на Пфайзер/Бинотех или Астра Зенека. След втората имунизация с препарата на Пфайзер този процент достига 90. За Астра Зенека все още не са налични достатъчно данни.

Втората доза осигурява трайна защита

"Както при всяко друго инфекциозно заболяване, в началото (след първата доза - б.р.) защитата е висока, но след това спада", казва Коен Пауълс от Оксфордския университет. След втората доза количеството на антителата се покачва значително, особено при по-възрастните хора. Втората ваксина е необходима, за да се гарантира дълготрайна имунна защита, подчертава и Расмусен.

При това ефективността на втората доза не би намаляла, ако тя бъде поставена по-късно. Някои правителства, сред които британското, решиха да удължат периода между двете ваксинации, за да осигурят поне базова защита на по-голяма част от населението. Но тази защита може да се окаже по-ограничена, отколкото се смята.

Мишел Уорнър, който работи в интензивно отделение в Токио, казва по този повод следното: "Човек не е имунизиран, докато не е напълно имунизиран". Уорнър информира, че се е случвало да приемат пациенти в интензивното отделение седмици след получаването на първата доза от ваксината.

За преболедувалите една доза е достатъчна

Съвсем различно е положението при хората, които вече са прекарали Ковид-19. Постоянната имунизационна комисия в Германия препоръчва те да бъдат ваксинирани само с една доза и то не по-рано от шест месеца след инфекцията. "Вече изграденият имунитет след прекарване на инфекция гарантира много добър имунен отговор и след еднократна ваксинация", е становището на експертите.

Изследване на медицинския център "Чедарс-Синай" в Лос Анджелис, в което са се включили над 260 души, сочи, че поставянето на една доза на пациенти, които са боледували от коронавирус, осигурява "сходен имунен отговор като този при хора, които са получили препоръчителната втора доза". Тези заключения са добра новина за държавите, в които има сериозен недостиг на ваксини. Защото ако на преболедувалите се поставя само една доза, това означава, че много повече хора могат да бъдат ваксинирани и да се осигури по-високо ниво на групов имунитет, обяснява пред ДВ Джонатан Браун, който е съавтор на изследването.

Ангела Расмусен впрочем смята за не толкова обезпокоителна информацията, че осем процента от имунизираните в САЩ не са си поставили втората доза. "Това все пак означава, че мнозинството хора си поставят и втора доза, което е много добре в сравнение с други ваксини."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови