С какво е отровен Навални?

Deutsche Welle. Последна промяна на 25 август 2020 в 16:56 3997 2

Снимка БТА/AP

Алексей Навални

ЕС настоява за бързо и независимо разследване на случая с предполагаемото отравяне на Навални. Вчера германските лекари обявиха, че той вероятно е бил отровен. Сега мнозина се питат дали не е бил използван "Новичок" пише Deutsche Welle.

Бързо, независимо и прозрачно разследване по случая с предполагаемото отравяне на руския опозиционен политик Алексей Навални - за това призова върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Германската канцлерка Ангела Меркел и германският външен министър Хайко Маас също настояват за бързо разясняване на случая. Вчера от берлинската болница "Шарите", където е настанен руският опозиционер, обявиха, че 44-годишният Навални вероятно е бил отровен. Токсичното вещество все още не е идентифицирано, но в организма му са били открити следи от холинестеразни инхибитори. Състоянието на руснака е тежко, но няма непосредствена опасност за живота му, обясниха още от "Шарите".

Председателят на комисията по външна политика в германския Бундестаг Норберт Рьотген изрази съмнение, че отравянето на Навални е било поръчано от най-високо ниво. "Това са шефски решения", каза Рьотген в интервю за германската обществено-правна телевизия ZDF. Според него случая с Навални цели "да послужи за пример на Собстевния народ". Моментът, в който се случи, също не е случаен. Целта е да се изпрати "ясен сигнал" към руската опозиция на фона на протестите в Беларус, смята Рьотген.

Използван ли е "Новичок"?

Лекарите в Омск, където първоначално беше настанен Алексей Навални, отричат да е открита каквато и да е отрова в кръвта му. "Ако бяхме открили някаква отрова, чието наличие да се потвърди, щеше да ни бъде много по-лесно", заяви главният лекар на болницата в Омск Александър Мураховски.

Според лекарите в "Шарите" обаче Навални е отровен: най-вероятно с вещество от семейството на холинестеразни инхибитори, които влизат в състава на нервно-паралитичните препарати. Случаят провокира асоциации с отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Лондон преди две години. Тогава беше използван препаратът "Новичок". Той предизвиква протеинова верижна реакция, която може да доведе до смърт, ако не бъдат предприети мерки навреме.

"Новичок" блокира производството на ензима холинестераза, какъвто е случаят и при Навални. Холинестеразата е важна за разграждането на невротрансмитера ацетилхолин. Това вещество играе роля при събуждането и концентрацията. Ако ацетилхолинът вече не се разгражда, нервната система е залята с неконтролируеми стимули. Възниква повишено слюноотделяне и проблеми с дишането, защото пациентът вече не може сам да контролира дихателните си мускули. Парализата и конвулсиите могат да бъдат фатални, ако отравянето продължава твърде дълго.

Как се реагира при подобни отравяния?

На първо място, медицинските специалисти трябва да предотвратят задушаването на пациента в резултат на крампите в дихателната мускулатура. Поради това Навални веднага беше интубиран. Като противоотрова лекарите прилагат алкалоида атропин. Пациентът трябва да бъде снабдяван и с друга активна съставка, наречена пралидоксим, за да се стимулира производството на холинестераза.

В много по-малки дози инхибитори на холинестеразата се използват като лекарства при лечението на болестта на Алцхаймер, както и при Миастения гравис - неврологично причинена мускулна слабост. В този случай е желателно повишеното производство на невротрансмитер ацетилхолин.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3812

2

tough

25.08 2020 в 22:47

Ей, ше доуморат човека тия фанатици. Като не могат да разберат от какво е болен, почват да си фантазират с какво бил отровен. Ми да не го бяха разнасяли на хиляди километри, може би лекарите щяха да са го оправили досега.

3706

1

zuljin

25.08 2020 в 19:24

Отровен е с Навалничок!!!