Украинската контраофанзива - успехът е ограничен, а загубите са тежки

"На украинците просто им липсват някои оръжия, за да могат да се сражават по-добре с противника"

DW 29 юли 2023 в 19:45 13139 4

Украинската армия

Снимка Getty Images

Украинската армия

"Нашият Юг! Нашите момчета! Слава на Украйна!", написа украинският президент Володимир Зеленски в четвъртък. Той публикува видео, свидетелстващо, че украинските войници са освободители село Старомайорское в южната част на Донецка област. Освен това украинците са засилили контраофанзивата си в южната част на Украйна и настъпват към град Мелитопол в Запорожска област, разказва "Тагесшпигел".

Руски военни блогъри също съобщават, че след почти два месеца украинците са успели да преодолеят силно минираната зона край град Орихов в Запорожие, пише още германският ежедневник.

Ще си върне ли Украйна Мелитопол?

Ще успее ли украинската армия да отвоюва Мелитопол? "Ако информациите са верни, вече е постигнат успех", казва политологът Карло Масала пред ZDF. "Първите отбранителни линии на руската армия са достигнати. Но трябва да се каже, че до Мелитопол, т.е. до Азовско море, има още 115 километра", отбелязва той.

Масала пояснява обаче, че дори тази операция върви добре и концентрирано през следващите няколко дни, не очаква украинските сили да успеят бързо да достигнат Мелитопол. Руската армия е изградила няколко отбранителни линии, всяка от които трябва да бъде преодоляна, обяснява експертът.

"Минните полета са причина украинските въоръжени сили да променят тактиката си в тази контраофанзива и да преминат от механизирани към пехотни сражения", казва още Масала, който е преподавател университета на Бундесвера в Мюнхен. Разчистването на минните полета и избягването им на голяма територия е "изключително сложно", изтъква той.

Защо Украйна не предприема широкомащабни атаки?

Масала обяснява и защо украинската армия разчита на малки войскови единици. "Това се дължи на много фактори. Една от причините са минните полета. Но също така и защото украинските сили в контранастъплението нямат противовъздушни системи с близък обсег на действие."Оттам следва, че те нямат много възможности за ефективно поразяване на руските безпилотни самолети и руските бойни хеликоптери, обяснява военният експерт пред ZDF. При широкомащабни действия винаги има риск руските военновъздушни сили да атакуват тези формирования. На украинците би им било много по-лесно, ако разполагаха с подобна въздушна защита.

Изтеглянето на "Вагнер" не е облекчило ситуацията в Бахмут за украинците, смята Масала. "Защото струпването на руски войски в Бахмут все още е много голямо."

Въпреки това той определя като "удивителен" факта, че украинските сили за относително кратко време са успели да си върнат по-голяма част от Бахмут , отколкото наемниците на "Вагнер" са завладели за месеци. "Това обаче не означава, че Бахмут ще падне през следващите няколко седмици", подчертава Масала.

Ограничен успех, но и тежки загуби

"Сраженията ще продължат да бъдат ожесточени, точно както на южния фронт. На украинците просто им липсват някои оръжия, за да могат да се сражават по-добре с руските войски. За съжаление, трябва да приемем, че украинските операции, които досега имаха ограничен успех, но бяха съпроводени и с тежки загуби, ще продължат по същия начин.”

Той казва, че в тази война Русия залага на количеството, като е готова да изпрати още сили на фронта, ако украинската контраофанзива напредне. "Докато украинските въоръжени сили, с тяхното оборудване и обучението, залагат на качеството."

Дойче веле; заглавието е на OFFNews

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2415

4

Пустиняк

05.09 2023 в 05:45

За руснаците живота не е ценност, а войниците са консуматив, но при Путин случаят е друг. Той е сатанист принасящ човешки жертви на сатаната заради пари и власт.

345

3

Джендо Джедев

29.07 2023 в 22:17

AntiZ,

Е, поне по документи е човешки, а по биологични показатели - живот. Ама дотам!

10298

2

AntiZ

29.07 2023 в 22:09

Джендо, то па един живот, па и човешки?! Откъде ти хрумна? :D
Тия не са хора а животът им е като на плъхове - само зараза и смърт. Мъчно ми е за украинчетата! Всеки ден свещ паля...

345

1

Джендо Джедев

29.07 2023 в 21:25

"Той казва, че в тази война Русия залага на количеството, като е готова да изпрати още сили на фронта, ако украинската контраофанзива напредне. "Докато украинските въоръжени сили, с тяхното оборудване и обучението, залагат на качеството."

Нормално, на рашистите това им е стратегията открай време. Човешкият живот е най-евтината стока там.

 
X

Да помогнем на украинските деца!