Путин, Тръмп и принципът на малките стъпки

Интересът към първата лична среща между Путин и Тръмп на форума на Г-20 в Хамбург едва ли можеше да е по-голям. Оправда ли тази среща очакванията? Само отчасти, твърди в коментара си Роб Мюдж.

Роб Мюдж Последна промяна на 08 юли 2017 в 15:24 7480 2

Срещите в големия спорт почти винаги се превръщат в големи обществени събития. Когато един срещу друг на ринга застават Владимир Кличко и Тайсън Фюри, милиони зрители насочват вниманието си към предстоящата схватка. Въпреки това дори възбудата около боксовите мачове бледнее пред първата среща на двама други глобални водачи - Владимир Путин и Доналд Тръмп. Дали Путин ще пребледнее от силното ръкостискане на Тръмп? Ще издържи ли Тръмп на леденостудения поглед на Путин? Кой от двамата ще клекне първи?

Напредък в Сирия?

Всички, които очакваха някаква сензация, бяха разочаровани. Срещата премина в обичайното русло. Ръкостискането между двамата изглеждаше нормално. А в един момент те дори се спогледаха почти приятелски. На лицето на Путин се появи нещо като усмивка, за разлика от леденото изражение при срещата му с Барак Обама на предишната среща на върха на Г-20. Тръмп пък обяви, че за него било "чест" да се срещне с Путин. Тръмп и Путин имат различия по много въпроси. Но те ги преодоляха със символично избрания час на тяхната среща. Тя се състоя точно в момента, когато на срещата на върха на Г-20 трябваше да бъде обсъдена ключовата тема за климата, на която канцлерката Меркел държи особено много. Доналъд Тръмп все пак участва в първата фаза на разговорите, но е ясно, че състоянието на екосистемата не е негов първостепенен приоритет.

Срещата между Тръмп и Путин обаче само отчасти оправда големите очаквания. Вместо планираните 35 минути, тя продължи над два часа. Двамата президенти договориха заедно с регионалните актьори примирие в югоизточна Сирия, което трябва да влизе в сила в неделя. Вечните мърморковци сигурно ще кажат, че това е само капка в морето. Но и най-малкият напредък е от значение за Сирия. Колкото и скромен да е резултатът от тази среща, тя все пак маркира пробив от гледна точка на изявленията в навечерието ѝ. При посещението си във Варшава Тръмп атакува остро Путин. В речта си във Варшава, той го призова "да прекрати дестабилизиращото влияние на Русия в Украйна" и руската подкрепа за "вражески режими" като тези на Сирия и Иран. В отговор Путин откровено се подигра с търговско-политическите представи на Тръмп и разкритикува ограниченията в търговията и инвестициите. Те не били нищо друго, освен "замаскиран протекционизъм".

В началото на своето президентство Доналд Тръмп се хвалеше с добрите си отношения с Путин. Следвайки старите си привички, Путин демонстрира въздържаност. Вероятно той се е надявал, че американско-руските отношения ще се подобрят след края на мандата на Обама, но въпреки това не позволи на никого да надникне в картите му.

Отправна точка за конструктивни отношения

Възбудата около обвиненията, че Русия се е месила в американските президентски избори и по този начин е подкрепила Доналд Тръмп, постави двамата в извънредно неудобна ситуация. Путин отхвърли категорично обвиненията за намеса, а в същото време Тръмп настоя за уверения, че Русия няма да се намесва в американските вътрешни работи. С това двамата приключиха темата. След това се съсредоточихаа върху решаването на сирийския конфликт, въпреки че различните становища за бъдещето на Асад биха могли да торпедират техните усилия. И двамата изразиха различни становища за ситуацията в Украйна и по въпросите за борбата срещу тероризма. Вълненията преди срещата може би бяха прекомерни. Но сближаването между Тръмп и Путин, колкото и повърхностно да е, и при всички резерви, е отправна точка за конструктивни отношения.

Дойче Веле