Празникът на тираджията: Коледа на пет квадратни метра

Deutsche Welle (DW) 29 декември 2020 в 16:34 4320 0

Снимка Pixabay

"Българите и румънците пестят - не си купуват нищо дори по Коледа", казва собственикът на крайпътно бистро в Германия в публикация на Дойче Веле.  Той и персоналът му се стараят да са внимателни с тираджиите, останали по празниците далеч от дома.

Не всички могат да се приберат за празниците. Работещите в редица сфери дават дежурства дори на Коледа и Нова година. Много шофьори пък са принудени да прекарат дните, в които повечето хора са със семействата си, на стотици километри от своите. В Германия в неделя и на празничните дни движението на тежкотоварни превозни средства е забранено. Затова много шофьори ще посрещнат Новата година на паркинги за почивка.

Българите и румънците се изхранват сами

"На празниците при нас идват между 40 и 50 шофьори", казва пред "Нойе Оснабрюкер Цайтунг" Фолкер Робенс, който държи бистро на паркинг в провинция Долна Саксония. За празниците Робенс и екипът му са подготвили по-богато меню, за да могат да предложат на шофьорите нещо по-специално. Въпреки пандемията Робенс има право да отвори и ресторанта в задната част на паркинга, но не го прави. "Не се изплаща", обяснява той.

От загриженост за тираджиите

Голям интерес няма. Душ, тоалетна, чаша кафе и нещо бързо за хапване в бистрото - това търсят шофьорите на тежкотоварни превозни средства дори и по празниците. А някои изобщо не се възползват от предлаганите продукти. "Шофьорите от Румъния и България предпочитат да се изхранват сами", обяснява Робенс. Вероятно причината е, че повечето от тях не говорят нито немски, нито английски, или пък парите им не стигат за порция храна в бистрото.

Техните колеги от Германия, Западна Европа, Полша и рускоговорящите държави не пропускат възможността да си поръчат нещо за хапване - те получават по-добри възнаграждения. Освен това намират средство за комуникация - някои от работещите в бистрото говорят полски и руски. "Помагаме им, когато имат проблеми", разказва Катя Клетке, която говори руски. Някои от клиентите ѝ са разделени от близките си по три месеца, дори по половин година. "Помагаме им с това, че ги изслушваме”. Особено по време на коледните празници това е изключително важно.

Кошмарът по Коледа

Когато непосредствено преди Коледа стана ясно, че във Великобритания се разпространява нов по-заразен щам на коронавируса, много държави ограничиха движението на идващите от Острова. Франция затвори границите си за пристигащите от Великобритания, което остави хиляди шофьори, изпълняващи товарни превози, блокирани на границата. На 23-и декември все пак им бе позволено да преминат, ако имат PCR-тест с негативен резултат. Заради голямото струпване и опашките, които вече се бяха образували обаче, много шофьори трябваше да прекарат Бъдни вечер и Коледа в превозните средства на път към дома.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови