Германски медии: Радев неприкрито гледа към Москва

Шансовете на България да излезе от политическата криза са много малки, отбелязва ARD

DW 26 януари 2023 в 23:01 13591 17

Румен Радев

Снимка БГНЕС

Румен Радев

"България не може да се успокои. Страната е в трайна криза, доверието на избирателите се топи. Политическата трагедия, която се разиграва от месеци, навлиза в нов сезон". Какво още пишат чужди медии.

Германската журналистка Барбара Йортел, която добре познава България и редовно пише по теми, свързани със страната, говори в свой коментар за „Тагесцайтунг“ (ТАЦ) за „политическа трагедия“ и „трайна криза“. А по повод задаващите се вече пети поред избори за парламент в рамките на само 2 години, тя отбелязва: „На фона на сегашното положение, участниците в тях навярно биха могли да си спестят това ново усилие“.

Силно разединение в обществото

Предаването „Тагесшау“ на общественоправната медийна мрежа АРД преценява като много малки шансовете на България да излезе от политическата криза. Цитирани са наблюдатели, които говорят за „задънена улица“. Според тях дори новите избори на 2 април едва ли ще доведат до създаването на ясно мнозинство в парламента. Причината за това, според медията, е силното разединение в българското общество.

Вече дори се обсъжда възможността да се гласува още веднъж през есента на 2023 година, когато ще се проведат и местните избори. “ГЕРБ доминира в общините и може да се предположи, че комбинация от общински и парламентарни избори би могла да върне партията на власт”, отбелязва медията. Наблюдатели смятат, че изходът е в това реформаторите в лицето на “Продължаваме промяната” (ПП) и „Демократична България“ (ДБ) да обединят усилията си с консерваторите от ГЕРБ, за да се преодолее кризата.

„Политическата блокада, в която България живее вече две години, води до нарастващо разочарование от политиката и загуба на доверие от страна на избирателите. В тези условия шансовете на националистическите партии да увеличат подкрепата си също са големи“, коментира на свой ред ТАЦ.

Ролята на президента Радев в политическата криза

Заради продължаващата политическа криза в страната президентът Румен Радев се превърна в лицето на България, отбелязва “Тагесшау”, уточнявайки, че президентът на практика управлява страната от месец май 2021 г. Въпреки че през последната година репутацията му спадна от 51% на едва 36%, Радев все още се ползва с най-голямо доверие в България, пише германската медия.

„Под прикритието на кризата президентът Радев бавно, но сигурно разширява властта си. И това е същият човек, който беше обявил, че неговата кауза е да се бори срещу корупцията. Доколко има успех в тази насока може да се види в последния доклад на Съвета на Европа, в който на балканската държава е дадена унищожителна оценка“, коментира на свой ред Барбара Йортел на страниците на ТАЦ. Тя отбелязва и това, че Радев неприкрито гледа към Москва.

На този аспект обръща внимание и германският “Зюддойче Цайтунг”. Ежедневникът не пропуска да отбележи някои от проруските изказвания на Румен Радев, както и наличието на повишена активност на руската пропаганда в България в последните месеци. Ежедневникът пише и за гневната реакция на Радев по повод публикацията в „Ди Велт“, според която София и правителството на Кирил Петков по заобиколни пътища са подкрепяли Украйна с муниции и гориво по-силно, отколкото е било известно.

Пречки за напредъка на България

И трите германски издания отбелязват още нещо важно - продължаващата вече две години политическа криза в България се превръща в спънка за много реформи, нужни на страната. Според ТАЦ и „Зюддойче Цайтунг“ при тези обстоятелства планираното въвеждане на еврото през 2024 г. може и да си остане само неосъществена мечта. Същото се отнася и за присъединяването на България към Шенгенското пространство или реализирането на съдебни реформи. А задълбочаващото се политическо разделение означава, че България е изправена пред трудна битка, въпреки огромното парламентарно мнозинство, подкрепящо приемането на еврото, коментира и “Вашингтон Пост”.

Предвид войната, чийто край засега не може да се предвиди, но която повече от всякога изисква единство в ЕС, това не са никак добри перспективи. Годината 2023 - особено за България, няма да е добра, заключва “Тагесцайтунг”.

Дойче веле; заглавието е на OFFNews

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-970

13

В тези времена това не е политическа криза, това е спасение от не дай боже подкупни марионетки като Кирчо и Кокорчо останали в историята с единствения успешен вот на недоверие. Което красноречиво говори за некадърността и продажността им. Дано не успеят и следващите избори. Българите са мъдри.

-240

12

редовно четящ

27.01 2023 в 10:47

Настъпаха мазола на трола. РР си е национален предател отвсякъде.

1930

11

Муню

27.01 2023 в 08:57

Акъл под шапка да търсиш!
Като малки играят с колички, като пораснали на войници.
Президента да спре да излага страната ни!
Жалко, че Борисов му помогна да стане президент (с фразата, че и магаре да сложе, ще спечели)! Явно отдавна са се разбрали!

4738

9

Того

27.01 2023 в 05:52

Ако искате да назовете с една дума заплахата за България това е: Русия. След Украйна на нас българите най-много ни трябва украинската победа във войната. Слава на Украйна!