Германски дипломат: След изборите България ще си остане в плен на беззаконието и корупцията

А София пак театрално ще поднася на Запада руски шпионски истории, за да си върти необезпокоявано далавери с Русия, казва Клаус Шрамайер

Александър Андреев - DW 31 март 2021 в 21:34 19757 0

Снимка Стефан Йончев / OFFNews

Д-р Клаус Шрамайер е бивш заместник-посланик на Германия в България и специалист по конституционно право. От години той професионално анализира слабостите на българската Конституция и особеностите на българското политическо развитие.

ДВ: Г-н Шрамайер, кой ще спечели изборите в България?

Клаус Шрамайер: ГЕРБ. Всъщност всеки непредубеден външен наблюдател би очаквал, че тези избори вече са предрешени в съвсем друга посока. Защото след 10-месечните улични протести Борисов и неговият антураж би трябвало да са вече изметени. Чудеса обаче не стават. Повече от 30 години след 10 ноември 1989 България си остава България. А това означава - Балкански полуостров. Там все още господстват призраците на миналото, навиците от миналото, плюс постсоциалистическите рефлекси.

Дори разумът да победи, шанс пак няма никакъв - заради вече превърналия се във фолклор „контролиран вот“ и заради изборните фалшификации. Освен това в България още няма гласуване по пощата, а в условията на пандемия това допълнително ще снижи избирателната активност, което облагодетелства големите партии и статуквото. В един разпокъсан парламент с 5-7 представени партии, сформирането на правителство никак няма да е лесно.

ДВ: Новият политически играч, партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“, получава в допитванията над 10% подкрепа. Как си обяснявате този феномен?

Клаус Шрамайер: Нямам какво да кажа за Слави Трифонов и неговите, предполагаемо, добри шансове според допитванията. Но политици-комедианти е имало и другаде.

ДВ: Как оценявате сегашното състояние на БСП под ръководството на Корнелия Нинова?

Клаус Шрамайер: Безнадеждно. Казах преди малко за постсоциалистическите рефлекси – тъкмо БСП е най-добрият пример за тях. Тя все още тъй и не успява да се превърне в социалдемократическа партия. И въпреки това ще спечели 62 мандата, ако вярваме на допитванията.

ДВ: Кои избиратели в България, според Вас, ще гласуват за ГЕРБ?

Клаус Шрамайер: Конформистите и опортюнистите. Страната ще си остане в ръцете на беззаконието и под властта на олигарсите и на корупцията. А техни инструменти и занапред ще бъдат политиците. София и занапред театрално ще поднася на Запада руски шпионски истории, за да може в същото време необезпокоявано да си върти далаверите с Русия - например „Турски поток“ и Белене.

ДВ: Дали Борисов и ГЕРБ и след изборите ще могат да разчитат на подкрепа от Европейската народна партия и от германските християндемократи?

Клаус Шрамайер: Вероятно да, защото ги смятат за по-малкото зло.

ДВ: Какво очаквате от по-малките партии? А от ДПС?

Клаус Шрамайер: Онези от по-малките партии, които преминат 4-процентната бариера, нямат шансове от опозиционните банки да променят нещо – дори ако се съюзят в Парламента. А ДПС ще продължи и занапред да гледа своята изгода и с тази цел да подкрепя най-силния.

ДВ: В Германия официално живеят близо 400 000 българи. Как мислите, кого ще подкрепят на изборите българите в Германия и в чужбина?

Клаус Шрамайер: Мнението за емигрантите гласи, че те са интелигентни и отворени към света, така че сигурно ще подкрепят опозицията.

ДВ: Какви са възможните правителствени коалиции след изборите?

Клаус Шрамайер: Зависи от избирателната активност. Но дори ако избирателната активност е ниска, не ми се вярва да възникне коалиция между традиционно големите партии с мнозинство над 120 депутати. Според мен, всъщност няма никакъв смисъл да се провеждат рационални размишления за изхода от тези избори. Креатурите на миналото няма да изчезнат в резултат от избори. Тази възможност беше пропусната през 1989-1990 г. Уличните протести от 2013-2014 също не промениха базисните нагласи.

ДВ: Очаквате ли някакви промени в България след изборите?

Клаус Шрамайер: Единствената реалистична политическа промяна след изборите би било едно решение на София да вдигне ветото срещу Скопие. Трябва най-сетне да се прекрати този антимакедонски фарс, който всъщност се разиграва единствено поради тактически съображения преди изборите, за да се спечелят националистическите среди. Иначе всичко ще си остане по старому - с изключение на някои дребни заврънтулки.

ДВ: Какво е най-важно днес за България?

Клаус Шрамайер: Реформата на съдебната система. И най-вече: трябва да се създаде независим Висш съдебен съвет и такава Главна прокуратура, която да подлежи на контрол. И безмилостно да се преследва корупция в съдебната система.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови