FAZ: От един отговор на България зависят 6 милиарда евро

DW 14 ноември 2022 в 21:56 12373 6

Борисов и Гешев

Снимка gov.bg - архив

Борисов и Гешев през 2020 г.

Парите управляват света, пише добрият познавач на България Михаел Мартенс и пита каква е връзката между една функционираща правова държава и 6,27 милиарда евро? Отговорът, според него, се крие именно в България.

В статия за „Франкфуртур Алгемайне Цайтунг“ Михаел Мартенс припомня гласовете на скептиците, които при приемането на България и Румъния в ЕС през 2007 година са предупреждавали, че в двете държави нивото на правовата държава е много далеч от европейските стандарти.

Повсеместна корупция и проблем с главния прокурор

Следващите години само показаха колко правдиви са били тези предупреждения, отбелязва авторът и допълва: „И двете държави бяха обхванати от корупция. Властващите се обогатяваха, а европейските милиони потъваха в джобовете на ловки играчи със субсидии, хора с правителствени постове или с правителствени контакти. Същевременно тези измамници нямаше защо да се боят от българското правосъдие, защото можеха да го купят“. В тази връзка Мартенс цитира и бившия германски посланик в София Харалд Киндерман, който изтъква като основен проблем протакането на съдебните процеси.

В предишно интервю пред ФАЦ юристът Киндерман казал, че богатите обвиняеми в България имат възможност да отлагат делата си до безкрай. Друг познавач на България – Волфганг Глезкер, считан ако не за „откривател“ на Бойко Борисов, то поне за човек, който е стимулирал и подкрепял неговата кариера, също предупреждавал, че обвиняеми с пари и връзки успяват да се отърват от правосъдие. Въпросният експерт подчертавал и друг основен проблем – липсата на служебен надзор и контрол над дейността на главния прокурор.

Мартенс пише в тази връзка: „Под мотото за независимост на правосъдието в крайна сметка се стигна дотам, че главният прокурор не трябва да се отчита пред никого. От това произтече едно зло, от което България страда и до днес: политиците просто си назначаваха удобни главни прокурори, които на свой ред се стараеха да няма сериозни разследвания и дела срещу избрания елит. Вместо това се ловяха дребни риби. А понеже главният прокурор не се отчита никому, никой и не би могъл да го обвини в системно бездействие по важните случаи“.

ЕС познава този проблем отдавна

Според автора този проблем е известен отдавна и на Европейската комисия, която редовно го споменава в своите доклади – например този от 2020 година, където е било подчертано, че всички прокурори в България са подчинени на главния прокурор, който от своя страна обаче не е подчинен никому. Заключението на Мартенс гласи: На една решаваща позиция българското правосъдие не функционира и се превръща във фарс.

Според него обаче тъкмо сега - 15 години след присъединяването на България към ЕС – има възможност нещо да се промени наистина. Защото България очаква да получи от ЕС 6,27 милиарда евро в рамките на т.нар. План за възстановяване и устойчивост. Парите са много за най-бедната страна в Общността, подчертава авторът. Но изплащането е свързано с определени условия – парите ще потекат едва след като България приеме пакет от 22 закона, включително и един за ограничаване на властта на главния прокурор, който ще допуска и възможността да му се търси отговорност при очевидна злоупотреба с пълномощия. Така най-сетне би имало връзка между изпълнението на спешно необходимите реформаторски закони и отпускането на европейските пари.

Какво е необходимо

Но за да се промени позицията на главния прокурор, е необходимо в парламента да има мнозинство от две трети, което би означавало, че ще са нужни и гласовете на ГЕРБ, макар да има съмнения доколко те искат съществена съдебна реформа. Та нали главният прокурор Гешев е смятан за техен човек, отбелязва Мартенс и пита: „Но коя партия би се решила да отхвърли реформите, от които зависи сериозната европейска помощ за България?“.

Авторът описва дилемата, пред която са изправени противниците на реформите, по следния начин: „Ако се съгласят с реформите, ще се сложи край на безнаказаността. Ако не се съгласят – европейските пари няма да дойдат“. Но как би могла да обясни една партия на избирателите си, че е против реформите? Така може да се окаже, че България скоро ще се сдобие с по-добра съдебна система. За 6,3 милиарда евро, заключава Михаел Мартенс.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

6

Димитър Димитров

15.11 2022 в 09:57

За толкова пари ще купят когото трябва за да има уж реформи https://warofthecrickets.blogspot.com/2022/11/blog-post_14.html

22553

5

dolivo

15.11 2022 в 08:47

на кривата ракета космоса и крив.

по целия свят корупция, а вие сте бедни, с очи жадно впити в богатствата на другите, разбира се корумпирано добити

къде е проблема тука?

ами в гъдулките на раменете ви

като сте свикнали да си седите на гъза и някой да ви оправя все, така ще са нещата за вас

светът се върти от умения за бизнес, здрава работа и дебела кожа

ако не го научите, ще сте огорчени

сядай си на гъза, и пробвай различни начини

ако си тъп - поне си признай, че не си достатъчно с добър зар хвърлен, и си гледай да максимизираш каквото малко можеш и имаш

ако си тъп и силен - корупцията е начин. Или спорта.

стига сте завиждали

-5426

4

Бай Пешо от Перни 6

15.11 2022 в 07:43

След изборите в САЩ, виждам че корупцията и правовата държава са много по добре развити у нас отколкото там. Как ще ни стигнат американците :)).

929

3

Diogen

15.11 2022 в 00:26

Право в България на практика няма. Права имат само хората с много мангизи, които пък крепят властта, за да им скача по свирките. В затворите е пълно с кокошкари, а големите риби щъкат и си вършат пъклените дела безнаказано. Съдът е сведен до система, която работи по правилата на параграф 22. Преди дни умрях от смях като прочетох две новини. Едната беше, че син, убил майка си в Добрич, бил осъден на 3 години затвор. Другата, апашин, който откраднал колата на кмет бе пратен да лежи 4 години. Идиотщина, а не съд.

318

2

Valioka

14.11 2022 в 23:01

За съжаление си прав... Моят горчив опит го доказва. Което само потвърждава едно съвсем спорадично заключение на нейния лидер - че матриало е лош...

875

1

Constanza

14.11 2022 в 22:27

Тази партия може да каже на електорати си всичко и той ще ѝ повярва. Както и досега.
 
X

Политолог: Китай източва ресурсите на Русия, има икономически интерес от войната