Експерт: България ще усети ефектите от взрива на ''Каховка''

Дойче веле 10 юни 2023 в 17:54 9083 8

Последствията от взрива

Снимка УКРИНФОРМ в Туитър

Последствията от взрива

Румъния и България са сред държавите, които ще усетят последиците от взрива на язовир "Нова Каховка", предупреждава експертът по водите Франк Галан в интервю за австрийския вестник "Дер Щандарт", цитиран от "Дойче веле". И допълва, че тези последици ще се усещат десетилетия наред.

Специалистът посочва, че язовирът е един от най-големите в Източна Европа. "Дори и да стане чудо и войната да приключи утре, последиците от скъсването на язовира ще бъдат усещани десетилетия наред", смята Галан. Той определя взрива на "Нова Каховка" като катастрофа с огромни хуманитарни, екологични и икономически последици.

Експертът предупреждава, че във водата плуват мини. Освен това морските екосистеми ще бъдат сериозно засегнати от катастрофата, казва Галан. Това се отнася най-вече за района около Крим, което засяга и руснаците, но и цяло Черно море, заявява специалистът пред австрийското издание.

"В град Херсон, на 60 км надолу по течението на реката, където преди войната живеeха 300 000 жители, водното ниво продължава да се покачва. Скоро то ще достигне метър и половина, което ще има дългосрочни последици", казва експертът.

Вече има независими доказателства, че става дума за взрив

Скъсването на язовирната стена според него е сериозна ескалация на войната в Украйна. "Ако някой създаде хуманитарна и екологична катастрофа от подобен мащаб, на какво още е способен? Да атакува атомна електроцентрала ли?", пита Галан.

Норсар, норвежка група, която следи сеизмичните активности в Европа, съобщи, че експлозията е станала в 2:54 ч. украинско време на 6 юни. Това е първото независимо доказателство, че язовирната стена е била взривена, а не е рухнала в резултат от вътрешно напрежение и лошо управление, коментира американската обществено радио NPR. "Виждаме импулс от енергия, който е фокусиран. Това е типично за експлозия", обяснява Волкър Ойе, сеизмолог в Норсар.

"Войната се връща в Европа, а с нея и жестокостта на Втората световна война", казва Франк Гала. "От миналата есен знаем, че Русия се цели в елекtроцентрали и електропреносната мрежа, както и в станции за питейна вода. Това са умишлени военни действия срещу цивилното население, намиращи се в пълно противоречие с Женевските конвенции от 1949 г. и допълнителните протоколи към тях от 1977 година." Пред "Дер Щандард" той подчертава, че чл. 15 от Конвенцията изрично забранява подобни атаки срещу язовири и атомни електроцентрали.

Този случай не прилича на никой друг от историята

Френският специалист изброява и други исторически моменти, при които са били поразявани значими водни обекти във военно време. В началото на Първата световна война съюзниците се опитали да спрат германските войски в Белгия и използвали два шлюза, за да предизвикат огромно наводнение. Но в случая те наводняват собствените си земи, за да спрат противника. Ако се докаже, че Русия стои зад взрива в "Нова Каховка", значи тя умишлено е предизвикала подобна катастрофа в друга държава.

През 1943 г. британските военни разрушават със специални бомби два германски язовира на реките Мьоне и Едер. Това нанася огромни поражения и няколко хиляди души умират. По-късно Чърчил споделя, че тази заповед била една от най-трудните, които му се е налагало да издаде по време на войната. Но Галан напомня, че целта тогава е била да бъдат спрени нацистите.

Френският експерт изразява увереност, че международно разследване ще установи дали руснаците стоят зад взрива. "Ако са били те, кой е дал заповедта и кой я е изпълнил? И още - дали са участвали наемниците на Вагнер, генералният щаб, Кремъл? Тази афера ми напомня за падането на самолета MH17. Съдебният процес изясни кой е отговорен и стана ясно, че това са руските сепаратисти в Донбас", припомня Галан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8830

9

deyan_h

12.06 2023 в 23:11

Оффф. Много сте досадни. Добре..
Начи. Запалването на Москва е тактически ход, лишил Великата Армия от зимни квартири.

Каховка? Гледах снимки на Каховското море от днес.... Море от кал, плитки езерца, и изглежда, не широки, плитки ръкави на Днепър....
Калта ще изсъхне лятос....

Кой ще се възползва по-добре от тази възможност за маньовър, открита и за двете страни... Е въпрос с отговор наесен.

635

7

Джендо Джедев

11.06 2023 в 01:33

Деянчо,

Рашките навремето запалиха собствената си Москва за да не падне в ръцете на Наполеон, така че наистина, кой ли е взривил стената... ;)

635

6

Джендо Джедев

11.06 2023 в 01:32

Борисов,

Така е, орките няма как да научат нещо ново!

10211

5

Човека

10.06 2023 в 21:35

Тия безмозъчни русопитеци ще нанесат щети за десетилетия в Черно море.
След първите сведения за замърсяване на водата, първата мина или плуващ труп следващите седмици, тоя туристически сезон май ще го пишем бягал.
Иронията е, че новото правителство пак ще трябва да се сблъсква с последиците руската невменяемост, докато привържениците на "руския мир" дефилират по улиците на София.

8830

4

deyan_h

10.06 2023 в 21:17

Изпразването на Каховското водохранилище означава, че..... Северно Кримският канал остава без вода.
Отново.

А, и Кинбургската коса (заета от РФ части) изглежда стана... Остров.

Кой ли го е направил....?

12273

3

edin slep

10.06 2023 в 20:32

Охо, орките продължават да се закопават ...

-955

2

ob1

10.06 2023 в 20:32

Историята показва също така, че когато свободният свят се обедини, диктаторите нямат шанс. Не го забравяй, рашистче!