Бремерхафен: защо горят все сгради, обитавани от българи

В един квартал на северногерманския град Бремерхафен редовно избухват пожари. Всички засегнати сгради са обитавани от мигранти, най-вече от български граждани. Случайност или умишлени палежи?

Мария Илчева / DW Последна промяна на 22 септември 2017 в 14:42 10613 6

В квартал Лее в Бремерхафен пожарите нямат край. Последният е избухнал в неделя - в многоетажна жилищна сграда, обитавана от мигранти, много от които са български граждани. Пламъците са тръгнали от чували, пълни с боклук, оставени в общото стълбище. Според един от обитателите на блока, входната врата не е била заключена. Засега полицията не изключва версията "умишлен палеж".

Това далеч не е единственият пожар в Лее. През последните месеци редовно се стига до подобни случаи: от ноември 2016 досега е имало най-малко 19 пожара, информира радио Бремен. Много от тях протичат по една и съща схема: пламъците избухват в стари сгради в не особено добро състояние, обитавани най-вече от български граждани. Най-често пожарът тръгва от чували с боклук, от детски колички или ремаркета за велосипеди, които са се намирали в общите части на сградите. Нерядко пламъците са били животозастрашаващи, имало е дори жертви. Въпреки това засега полицията отхвърля категорично версията за "серия умишлени палежи".

Защо?

Защо властите не искат да говорят за серия от палежи, след като схемата почти винаги е една и съща? Този въпрос си задават мнозина в северногерманския град. В интервю за радио Бремен социалдемократът Даниел Соарес от мигрантския съвет на Бремерхафен казва, че случващото се не е случайност. "Според мен, тук става дума за политически мотивирани престъпления. Защото почти всички жертви са мигранти. И почти всички са от една националност. Според нашите впечатления, в момента българската общност тук е поставена под огромен натиск", изтъква Соарес и добавя, че българите изпитват огромен страх, защото осъзнават много добре, че точно те са на прицел.

Затова и Даниел Соарес настоява властите да започнат разследване в тази посока - умишлени палежи срещу българите. Криминалната полиция на Бремерхафен обаче засега няма такова намерение. От там не искат да говорят за връзка между отделните пожари - нищо, че си приличат толкова много. "Нашата цел е да съберем всички информации, да ги анализираме и евентуално да заловим извършителите", гласи краткият коментар на местната полиция.

В телевизионен репортаж на журналисти от Бремерхафен за предаването "Buten un binnen" се казва, че в бъдеще градът иска да предотврати подобни пожари. За тази цел от общината възнамеряват да раздават брошури на различни езици, в които се съдържат и следните съвети: не оставяйте предмети в общите части на жилищните сгради и заключвайте входните врати! От репортажа научаваме още, че при пожарите досега са пострадали общо 40 души. Преди няколко месеца при пожар в квартал Лее е починало едно тригодишно дете.

Българите и Бремерхафен

Бремерхафен е известен с високия брой български мигранти. Преди две години градът се прочу с огромна измама със социални помощи, в която бяха въвлечени над хиляда източноевропейци, по-голямата част от които българи. Между 2013 и 2016 те са получавали социални помощи, без да са имали право на тях, като по този начин на общината са били нанесени щети за около 6 милиона евро. Разследването по този случай още тече. Ние от Дойче Веле сме писали многократно по темата.

Дойче Веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5915

5

stoyiv

23.09 2017 в 18:58

Дали пък вие, от DW и изтрещялата левичаро-либерастка социалдемократическа партия, няма по-лесно да си отговорите на въпросите, ако спрете с тъпанарската политкоректност? И добавите "български граждани от ромски произход"? Чак "от цигански" не държа да добавите, че ще ви се пръснат розовите пусита от възмущение.
Та... ако добавите произхода, може би ще си отговорите има ли умишлени запалвания "от омраза към ромите", или има запалвания поради някои специфични традиции в начина на живот. Или и двете.
Докато се правите на коректни, нищо няма да решите.
Идиоти!

22092

4

Стефан

23.09 2017 в 14:31

Щото всички са прости, и не разбират от убъви ора, нал тъй бате?

9214

3

XR4

23.09 2017 в 01:14

Явно това ще е схемата-да си прехвърляме циганите като горещ картоф-ние на германците, те на французите, те на белгийците и т.н.Що ли никой не ги ще?

22092

2

Стефан

22.09 2017 в 20:00

Е, защо - защото не са българи. Пък кой хвърля буклука, където и яде и спи, а после и фасовете в него - явно е чувала и германската полиция, освен ние.

9507

1

"Новина", от квартални германски медии бива представена, като сензация. За туземците.
При това, полицията категорично отрича да има връзка при палежите. Защо? Ми, защото българите Европа не е политкоректна.
Да вярваме на немската полиция или на местния Барек?
Защо не се споменава за другите "мигранти"?
Едно време слушахме радиоточката, сега имаме DW.