Борисов не управлява. Той просто си пази властта

Георги А. Ангелов, Deutsche Welle 19 февруари 2020 в 19:06 8211 2

Борисов иска да задържи властта си на всяка цена. И при най-малкия риск от загуба на влияние той се отказва от малки и големи реформи. Не е необходимо тласъците на народното недоволство да са големи. Достатъчно е просто Борисов да усети някакво недоволство. Накратко: страхът му пречи да управлява.

Последният пример: изказването на премиера за еврозоната. "Докато няма абсолютен консенсус, увереност по темата за еврозоната, няма да насилваме влизането ни в чакалнята. Щом има притеснения." Това заяви Борисов по време на честване на 30-ата годишнина на КНСБ в понеделник в София. И така успокои тези, които панически обменят левовете си в евро, повлияни от апокалиптичните предсказания за срив на българската валута при влизане в чакалнята за еврозоната. Впрочем, подобно изказване същата вечер премиерът направи и за Зелената сделка, която изисква закриването на ТЕЦ-овете, работещи с въглища, които така или иначе не отговарят на екологични изисквания и трябва да бъдат затворени до 2025 година. Така той застана на страната на десетките хиляди българи, уплашени от потенциалната безработица в Маришкия басейн.

Какво и защо не казва Борисов?

Бойко Борисов и неговото правителство нямат навика да обясняват на българите защо дадено нещо трябва да се случи. Те нямат навика да водят елементарна информационна кампания и да подготвят общественото мнение за важни събития и решения - като подписването на Истанбулската конвенция, Стратегията за детето или пък влизането в еврозоната и изпълняване на задълженията по Зелената сделка. И така сами се поставят в положение да "обясняват, че нямат сестра". А както видяхме през последните години, общественото недоволство възниква много лесно - достатъчни са малко фейк нюз върху извадени от контекст цитати от документи, малко паника в социалните мрежи, малко "експерти" по телевизиите и готово! Имаме обществено мнение и обществено недоволство.

С изказването си за еврото и Зелената сделка Борисов не даде елементарна информация. Например, че когато влезем в чакалнята за еврозоната, левът няма да се обезцени, че параметрите на валутния борд няма да бъдат нарушени, че еврото ще подобри дългосрочните перспективи за икономически растеж и парична стабилност заради надзора над банките от ЕЦБ и т.н. Той не каза и това: че ниската цена на тока от ТЕЦ-овете няма как повече да бъде субсидирана от държавата и че т.нар. "Фонд за справедлив преход" може да се окаже възможност България най-сетне да влезе енергийно и технологично в 21 век. Не. Той предпочете да яхне вълната на популизма, за да няма трусове. А след една година са следващите парламентарни избори...

Службите работят само под натиск

А какво да кажем за това: че цяло едно десетилетие управляващите бездействат по отношение на хибридните действия на руското разузнаване в България? У нас има паравоенни групи и групи за обществен натиск, спонсорирани и управлявани от Русия. В България беше квартирата на вербовчик за войските на сепаратистите в Донбас, който сега е подсъдим в родната си Сърбия и необезпокоявано пускаше снимки с руски дипломати в своя профил във Фейсбук. През България са минавали агентите на ГРУ, замесени в отравянето на Скрипал в Лондон и оръжейния търговец Емилиян Гебрев и т.н. и т.н.

Както се видя през последните седмици, в България службите работят само под натиск: след като стана ясно, че Вашингтон няма да дава визи на корумпирани политици, както и че имената им ще бъдат посочени, службите в София се разработиха. За последните три месеца трима руски дипломати бяха изгонени от България. Вторият случай е от преди месец, когато българското външно министерство връчи на руския посланик нота за обявяване на дипломат за "персона нон грата" за служител на търговското представителство, както и за още един служител на посолството. Явно правителството и прокуратурата заработват, когато усетят, че властта се клати. Няма друго обяснение за внезапната активност срещу руската разузнавателна дейност, която е вкоренена в икономика, власт и всичко останало.

Само страхове или и нещо друго?

Възможно е обаче действията на Борисов да не са продиктувани от страховете му от загуба на властта. Вероятно е и друго: това да е начин за прехвърляне на проблема от болната на здравата глава. Примерно - основно изискване за влизане в еврозоната е инфлацията да не надвишава с повече от 1,5 процентни пункта размера на инфлацията на трите държави членки с най-добри показатели. През декември 2019 година по данни на Евростат най-ниските годишни нива на инфлация са регистрирани в Португалия (0,4%), Италия (0,5%) и Кипър (0,7%), а в инфлацията България е 3,1 %. Това си е надвишение над нормите, както и да го погледнеш. Или пък може би някои банки, свързани с бивши съдружници на Борисов, имат проблеми с осигуряването на нужния им капитал преди влизането в ЕРМ2? Кой знае...

За поведението на Борисов обаче има и други възможни обяснения: така например атаката срещу Истанбулската конвенция, Стратегията за детето и сексуалното образование на децата на пръв поглед идва от крайно религиозни общности, но се подема бурно от коалиционния партньор на ГЕРБ - ВМРО. И в нея, освен вицепремиера Красимир Каракачанов, са ангажирани и висши държавни служители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20696

2

Новак

20.02 2020 в 00:28

Още едно възможно обяснение - на Тиквата и на тези около него толкова им е акъла. С други думи - тъпи са. Милиционерите и мутрите не могат да обясняват защото не знаят нито това, което трябва да се обясни, нито как се обяснява.

3101

1

Генчо Генчев

19.02 2020 в 21:38

Тиквата е психопат.