Горанов по адрес на проф. Ханке: Нямаме тайни споразумения за влизане в еврозоната!

OFFNews Последна промяна на 08 февруари 2020 в 13:51 7464 5

България не е сключвала никакви тайни споразумения за влизането си в еврозоната, заяви за БНР финансовият министър Владислав Горанов в отговор на интервю на бащата на валутния борд проф. Стив Ханке, дадено също за програма "Хоризонт" на националното радио.

Пред БНР професорът заяви категорично, че България не трябва да се присъединява към еврозоната. Той разкритикува законовите промени, които предвиждат след присъединяването на България към валутния механизъм, предхождащ еврозоната, валутният курс да подлежи на договаряне.

„Това е много опасно - заявява проф. Ханке. - Стоянова (бел. ред. Менда Стоянова от ГЕРБ, председател на бюджетната комисия в НС) и останалите се втурнаха в нещо, което напълно не разбират. Става дума за финансовите и икономическите аргументи, които стоят зад борда. Явно не осъзнават, колко е опасно да си играят с валутния курс и изобщо да повдигат този въпрос.“

Той предположи, че не е изключено да има „тайно споразумение“, с което пред България да се поставят „дискриминационни условия“ за присъединяването към еврозоната:

„Може да има някакво тайно споразумение между България и Европейския съюз по този въпрос. Тайните споразумения са типични за Европейския съюз и аз изобщо не изключвам да има някое, при което просто на България се поставят допълнителни условия и от нея се изискват промени, за които никой не е повдигал въпрос досега“.

Самата Менда Стоянова отклони поканата за коментар на казаното от професора, но по темата публично се включи министър Горанов. Той не е съгласен с Ханке, че България не трябва да въвежда еврото с аргумента, че това е втората валута в света след долара.

Горанов подчерта, че българският лев ще остане с настоящия си курс до влизането в еврозоната и че обезценяване на спестяванията на българите няма да има.

Ето как финансовият министър отговаря на въпроса дали е участвал в срещи на високо ниво, в които от България е посикано нещо допълнително и неизвество за обществото, за да получи зелена светлина за еврото:

"Всичко, което е поискано от нас, се съдържа в решението на еврогрупата от юли 2018 година. Тази кореспонденция може да се намери и на страницата на българското финансово министерство с конкрнетните ангажименти, които ние сме си поставили като задачи да решим до присъединяването към ERM-2 и няма никакви тайни или допълнителни изисквания към нашата страна в тази посока. Мога да потвърдя, че подобни твърдения за някакви скрити споразумения или допълнителни условия към нас са по скоро в сферата на спекулациите".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22099

5

Стефан

09.02 2020 в 07:31

С ес какво имате, пише по вестниците. Разкажи какво имате с доган.
Или ще го разкажа аз.

2005

4

МАНГО

08.02 2020 в 19:21

То нали затова се нарича "тайно". Или някой очаква министър Горанов да оповести тайна?

2468

3

Име на профила

08.02 2020 в 15:02

Лъжеш, куче :-)

1110

2

fuerte

08.02 2020 в 14:42

"Обезценяване на спестяванията на българите няма да има", ооо, какви ли спестявания имат българите? Вкъщи няма работа (благодарение на измисления "съюз"), а като най-евтина работна ръка в същия този "съюз", много не можеш да спестиш...За ЕС Б-я не съществува! Името Б-я се споменава, поне в Г-я , макс. 2 пъти в годината, в контекста на това, че е икономически най-слабият член на ЕС!
Никакво евро, моля!
И без това към 2023 се очаква голяма европейска инфлация, така че...

3520

1

zuljin

08.02 2020 в 14:38

Все едно ако имате ще си кажете... Колко сте елементарни!
 
X