Бъдни вечер и Коледа: обичаи от цял свят

DW 24 декември 2018 в 13:12 5383 0

На Бъдни вечер българите гонят злото с тамян. В Бразилия отбелязват Рождество Христово с фойерверки, а норвежците крият всички метли и бърсалки за под. Коледните традиции по света са най-различни. Ето някои от тях:

Танци и фойерверки в Бразилия

Бразилците посрещат празника буквално с гръм и трясък. Семействата сядат на трапезата в полунощ на 24 декември, а празничната вечеря бързо прераства в шумно веселие с фойерверки. Празникът продължава до сутрешните часове на 25 декември, когато бразилският Дядо Коледа - Papai Nöel - раздава подаръците.

Тамян срещу злото в България

В България Коледата не минава без тамян. Традицията повелява на Бъдни вечер най-възрастният член на семейството да прикади с тамян всички помещения в дома - за да прогони злото. В нощта срещу 25 декември дядо Коледа оставя подаръците под елхата.

Подаръци в чорапи в Англия

И в Англия подаръците пристигат през нощта. В сутрешните часове на 25 декември децата разопаковат даровете, донесени от английския Дядо Коледа - Father Christmas. Те са напъхани в чорапи - както и в САЩ.

Самодивски чемшир във Франция

Дивият бодлив чемшир, известен още като Остролистен джел или Илекс, не бива да липсва в нито една френска къща за Коледа. Французите вярват, че това вечнозелено декоративно растение ще им донесе късмет през новата година. Подаръците за празника пристигат заедно с Pére Nöel на 25 декември.

"Елхи" от манго в Гана

За много хора по света празникът е немислим без коледно дърво. Но как постъпват в страните, където няма елхи? Тъй като в Афррика почти няма иглолистни дървета, в Гана, например, за заместител използват дърво кашу или манго. Тамошният Дядо Коледа е повлиян силно от западния свят, казва се Santa Claus и раздава подаръците на 26 декември, а те почти винаги включват облекло.

Светещи кораби в Гърция

В Гърция подаръците се раздават чак в новогодишната нощ на 31 декември, когато гърците почитат Свети Василий. Именно той се грижи за подаръците за празника. И понеже гърците са морска нация, те украсяват декоративни корабчета със светещи гирлянди, които поставят в двора на къщата или на прозорците. По този начин те почитат и своите сънародници моряци, които работят по време на празника.

13 дни подаръци в Исландия

Докато в много страни раздаването на подаръците е ритуал за един ден, в Исландия хората се даряват в продължение на цели 13 дни - с по-дребни предмети. След 13 декември общо 13 коледни джуджета, т.нар. Jólasveinar, пъхат подаръци в обувките на децата - но само на послушните.

Празник за несемейни в Япония

И Япония е повлияна от западните традиции за Коледните празници. Но в азиатската страна Коледата не е класически семеен празник: съпрузите се събират с приятели, а неженените използват празника като повод да излязат да празнуват - с надеждата да срещнат бъдещия си партньор. Подаръците идват чак на 26 декември - носи ги японският Дядо Коледа, наричан Santa Kurosu.

Пощенски картички в Холандия

Напук на съвременните тенденции, холандците държат на класическата коледна поща: за празника те изпращат много писма и най-вече поздравителни коледни картички по пощата. Подаръците обаче се раздават още на 6 декември - за Никулден.

Криене на метли в Норвегия

Норвежците изпълняват един необичаен ритуал на Коледа: крият всички метли и бърсалки за под, за да не могат вещиците да ги откраднат и да отлетят с тях през празничната нощ. Норвежките деца получават подаръците си на 24 декември - носи ги обаче не Дядо Коледа, а коледният гном, наречен Julenissen.

Коледни кози във Финландия

Финландският Дядо Коледа е приел образа на коза, каквото е и официалното му име - "Joulupukki" в превод означава точно коледна коза. Тя идва с подаръците за децата на 24 декември.

Минималистична украса в Русия

Докато в много страни пищната украса е неотменима част от празника, руснаците почти не украсяват домовете си - обикновено празничната украса се изчерпва само с една елха. Подаръците идват чак в новогодишната нощ - на 31 декември - заедно с Дядо Мраз.

"Паяжини" на елхата в Украйна

И в Украйна подаръците се раздават от Дядо Мраз, но чак на 6 януари. По стар обичай украинците окичват елхите си с украшения, наподобяващи паяжина. Те вярват, че това ще им донесе щастие.

Стара вещица в Италия

В Италия подаръците за празника не се носят от Дядо Коледа, а от стара вещица. Тъй наречената "Befana" лети от къща на къща, яхнала метлата си, и дарява послушните деца на 6 януари - за Богоявление. А непослушните деца получават от старата жена въглища.

Дойче веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови