Афганистанецът, който искаше да остане в България

Андреа Беер (ARD)/ DW 24 декември 2016 в 10:43 11348 6

Снимка Flashnews

Една случайна среща в началото на ноември в Регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли. Пред една сграда са се струпали много хора, които чакат документите си за получаване на политическо убежище. Един пълничък мъж на около 60 години размахва ръце и се опитва да ми каже нещо на руски. От уморената и възбудена тълпа изскача млад човек с кестенява коса.

„Казвам се Едрис и съм говорител на всички афганистанци тук, в лагера” – гордо ми обяснява той.

Факт е, че мнозина тук го познават. Той се здрависва с неколцина души, включително и с българския охранител. Обикаля трескаво насам-натам, на един дава огънче, на друг превежда.

Хората тук не се чувстват добре, казва ми Едрис: „Можете сама да огледате какви са условията. В една стая с дванайсет легла са натъпкани 20-25 души.”

"Не можем да направим това"

За съжаление не можем лично да проверим дали е вярно. Директорът Димитър Захариев не ни разрешава. Няколко седмици преди това в Центъра е имало протести. Захариев с известно отегчение се върти на стола си и не ни казва много за протестите: „Това, което искаха, беше да отворим границите в посока Западна Европа. Разбира се, ние тук изобщо не можем да го направим – то не е в нашите правомощия.”
Захариев обяснява още, че винаги се търси диалог с бежанците и че в момента всичко е спокойно. Една скандално сбъркана преценка, както ще се разбере по-късно.

Афганистанецът Едрис, с когото разговаряме отвън, твърди от своя страна, че никой не желае да разговаря с него. Кое от двете е вярно – трудно може да се каже.

Едрис е роден в Кабул, но почти целия си живот е изкарал в Германия, където още живее семейството му. "Завършил съм дори средно образование", казва той и уточнява, че изобщо не иска да се връща в Германия: „Ако трябва да бъде честен, дойдох в България, защото исках да остана тук. Мислех, че тук можеш да изградиш нещо ново. Пет пъти се връщах в Афганистан, бях и в Иран, прекарах известно време в Дубай, после пак минах през Афганистан, Турция и така стигнах до България. В крайна сметка обаче установявам, че тук нямам никаква перспектива. Сега вече искам да замина за Франция или за Италия.”

Но защо Едрис не желае да се върне в Германия? Причината бързо става ясна: „Осъдиха ме за тежко престъпление и ме върнаха в Афганистан”, признава си той без колебание. И предлага да останем в контакт, давайки ми номера на мобилния си телефон.

Отново арестуван

Четири седмици по-късно в Центъра за бежанци в Харманли избухват тежки размирици. При сблъсъците с българската полиция обитателите на лагера хвърлят камъни и трошат прозорци, в действие влизат дори водни оръдия. Равносметката: ранени са почти трийсет полицаи и двайсет бежанци. Близо 400 души са арестувани, а повечето по-късно са преместени в други центрове от затворен тип, от които нямат право да излизат. Срещу 17 афганистанци и един иракчанин се подготвят прокурорски обвинения заради хулиганство, оказване на съпротива и увреждане на държавна собственост.

Време да се свържем отново с Едрис. Само че на неговия телефон се обажда друг човек. Оказва се, че Едрис е един от задържаните афганистанци и се намира в предварителния арест. Кога ще започне делото – не е ясно. Очевидно Едрис е бил прав поне за едно: явно в България за него няма някаква обнадеждаваща перспектива.

Дойче веле


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15509

6

Бухльо

24.12 2016 в 20:26

Абе Офф, ясно че имате споразумение с DW и препечатвате, ама трябва ли да е толкова безкритично? Това верно е помия - осъден престъпник, подстрекаващ бунтове срещу тези дето са го подслонили и искащ да скитори из Европа, сякаш си в родната пустош и все пак разбираш ли, явно ние сме му криви. Ами мислете малко какво публикувате.Баланс на публикациите, а? Ами намерете някоя за талантливо афганистанче, дето иска да намери място, където да развива таланта си (в приложната математика, например). Няма ли? Ко? Не!

16193

4

SC

24.12 2016 в 18:56

Разчувствах се.
Освидетелстван престъпник, вероятно и трафикант, представител на онази народност, която е противна дори на останалите преселници, се бие в гърдите какъв българолюбец е.
Не, не издържам... Направо рева от умиление!

11178

3

Крушата

24.12 2016 в 15:02

Направих си труда да прочета това писание на DW.
И ако трябва да го реномирам:
Афганистанеца казва, че не искал да се върне в Германия, защото както сам си признава в Дойчланд „Осъдиха ме за тежко престъпление и ме върнаха в Афганистан”, т.е., не че той не иска, но Германия не го иска, защото е "тежко" криминално проявен субект.
Не мога изобщо да схвана логиката на репортера на DW!
По какви съображения обвинява българските власти в неискреност!?
Явно са виновни в това, че осъждат едни проявил се криминален субект и искат да го върнат в Афганистан, както са направили германските власти преди години.
Доколкото разбирам според DW наше задължение е да приютяваме всички араби рецидивисти, които германците чрез Фрау Меркел поканиха не само в Германия, но и в целия ЕС. :(

77927

2

El Commandante

24.12 2016 в 13:04

"Хората тук не се чувстват добре"

Ми отивайте си у Кабул бе, тука никой не ви е канил.

Освен това, осъдили го за тежко престъпление в Германия, затва искал да остане в България.

Абе Гнойче Зеле, ВИЕ МАЛОУМНИ ЛИ СТЕ БЕ ДЕЙБАВАШТАМАЙКА!!!