Велик шампион в сумото се опозори в пиянски скандал

Харумафуджи се опитал да превъзпита Таканойва с бутилка в главата и шамари

OFFNews Последна промяна на 29 ноември 2017 в 10:35 13967 0

Вторият най-титулуван действащ сумист Харумафуджи официално подаде оставка, след като се забърка в срамен скандал, който опетни репутацията на древния японски спорт.

33-годишният йокодзуна е уведомил тази сутрин президента на Японската асоциация по сумо Хакаку за решението си да приключи своята кариера. По този начин той е поел отговорност за постъпката си, която възмути целия свят на сумото, пише БГНЕС.

В средата на този месец стана ясно, че монголецът е счупил с бирена бутилка главата на сънародника си Таканойва в ресторант. Появиха се и очевидци, които разказаха какво точно се е случило на 26 октомври в югозападния град Тотори.

В разгара на празненството, на което са присъствали всички монголски състезатели, Харумафуджи под въздействието на изпития алкохол е решил, че 27-годишният Таканойва не проявява нужното уважение към велик шампион като него и затова трябва да го превъзпита. Точно в този момент смартфонът на Таканойва е започнал да звъни и това окончателно е вбесило Харумафуджи.

Той е изрекъл думите "Когато разговарям с теб...", след което е хванал най-близкото бирено шише и го е стоварил с все сила в главата на "провинилия се" негов сънародник, който се е строполил на пода. Това обаче се е сторило недостатъчно на Харумафуджи и той е започнал да млати с юмруци опонента си, като му е нанесъл повече от десет удара. Няколко шамара е отнесъл и 25-годишният Терунофуджи, който се е опитал да спре побоя.

Най-титулуваният сумист за всички времена Хакухо също се е опитал да се намеси, но Харумафуджи го е изблъскал и е продължил с "възпитателната работа". После е изкрещял към Какурю, който също е с най-високия ранг йокодзуна, думите: "Точно ти го възпитаваш лошо".

Три дни по-късно Таканойва пристигнал във Фукуока с намерението да участва в турнира "Кюшю башьо", въпреки че е бил със сътресение на мозъка и фрактура на черепа. Малко след това, обаче, състоянието му рязко се е влошило и Таканойва е бил приет по спешност в болница, където е останал до 9 ноември. Ден по-късно бе оповестено оттеглянето на състезателя от ноемврийския турнир, а побойникът напусна състезанието, след като медиите разкриха причината за състоянието на Таканойва.

Харумафуджи направи опит да се извини на Таканохана, наставник на пребития сумист, но треньорът отказа категорично. Самият Таканохана също носи вина за случилото се, тъй като е ръководител на Комитета по провеждане на демонстративни състезания, а инцидентът се е случил по време на едно от тях.

Постъпката на Харумафуджи не може да бъде оправдана и ако монголецът не се бе оттеглил сам от сумото, това ще стане факт след уволнение, а тогава той щеше да загуби изключително много привилегии. Друг велик шампион, също монголец - Асашорю, приключи със спорта по сходна причина в началото на 2010 г., след като счупи носа на човек по време на пиянски скандал край нощен бар в Токио, а случаят бе разкрит от местните медии.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !