България отпадна от Евробаскет след загуба от Белгия

OFFNews 07 септември 2022 в 19:13 1635 0

Баскетбол

Снимка ФИБА

"Лъвовете" си тръгват с една победа

България загуби от Белгия със 80:89 (19:20, 11:21, 30:25, 20:23) в среща от последния, пети кръг в група "А" на Европейското първенство по баскетбол за мъже в Грузия и отпадна от турнира. Поражението бе четвърто за българите от петте им мача на Евробаскет 2022, а белгийците се класираха за осминафиналите, записвайки трети успех в Тбилиси, като се присъединиха към Испания и Турция.

Последният тим, който ще се класира за елиминациите в Берлин от тази група, ще бъде определен в късния мач тази вечер в "Тбилиси Арена" между Черна гора и Грузия.

Александър Везенков отново завърши с "дабъл-дабъл" от 26 точки и 13 борби, а Дий Бост се включи с 18 точки, 6 борби и 4 асистенции. Националите имаха шансове за успех в двубоя, но белгийците измъкнаха успеха.

Старши треньорът Росен Барчовски избра в титулярния състав да започнат Дий Бост, Чавдар Костов, Александър Янев, Александър Везенков и Емил Стоилов.

Двубоят стартира равностойно, а след три минути игра България поведе с 10:6. Белгийците наваксаха изоставането си и обърнаха за 11:10. И двата състава правеха доста грешки в началните моменти, а с тройка и два точни наказателни удара на Александър Везенков, националите дръпнаха с 18:15. Първата част обаче приключи при 20:19 в полза на Белгия след стрелба от дистанция на Ретин Обасоуан в последната секунда.

Белгийците се откъснаха с 4 точки напред, които тимът на България стопи с нова тройка и реализиран фаул на Везенков. Максим Де Зеу и Еманюел Льоконт изведоха Белгия напред със 7 точки шест минути и половина преди почивката. Белгийците задържаха водачеството, а след точни стрелби на Исмаел Бако, Льоконт и Обасоуан оформили серия от 9:0, те поведоха с 13 точки при 41:28 при оставаща минута до финала на първото полувреме, което приключи при резултат 41:30 за Белгия.

Националите започнаха добре второто полувреме и постепенно стопиха изоставането си. Димитър Димитров и Павлин Иванов се разписаха в първите три минути на второто полувреме и разликата падна до 3 точки - 42:45. Иванов реализира от дистанция за равенство 45:45, но белгийците бързо си върнаха водачеството и се откъснаха 5 точки. България пак изравни за 52:52 чрез Везенков и Дий Бост, а но след размяна на стрелби от далеч, белгийците имаха аванс от 60:55 две минути преди финала на третия период. След техническо нарушение на Бост, селекционерът Росен Барчовски също изрази недоволството си от съдийските отсъждания и получи техническо нарушение.

Преди последната четвърт българските баскетболисти изоставаха с 6 точки при 60:66. Белгийците бяха по-ефективни в стрелбата в следващите минути и не позволяваха националите да се доближат по-сериозно в резултата до средата на частта, когато Везенков отбеляза за 71:75. Състезателите на старши треньора Дарио Гергя обаче пак вдигнаха разликата до 79:71, преди Димитър Димитров да намали. При оставащи две минути Максим Де Зеу отбеляза за 81:75 за Белгия, а минута по-късно и Александър Везенков получи техническо нарушение заради несъгласието си със съдийските отсъждания.

За Белгия най-резултатен в двубоя беше Ретин Обасоуан с 23 точки, 7 борби и 3 асистенции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови