Красотата на масивния паркет преобразява всяко помещение

OFFNews 24 февруари 2022 в 17:24 6296 0

Снимка Pixabay

Ако преди паркетът се считаше изключително единствено за дървено покритие, с течение на времето се появиха нови технологии и методи за обработка на материали, които значително разшириха обхвата на тази подова настилка. Но какво всъщност е паркет?

Паркетът е изработен от масивни парчета дърво, свързани помежду си, които балансират разликите във височината на пода и осигуряват така нареченото безшевно покритие. И колкото по-дебела е паркетната дъска, толкова повече шлайфане ще издържи, тоест, ще е по-дълготрайна вашата подова настилка.

Паркетът има много предимства – например, дълъг експлоатационен живот, възможност за подмяна на износени елементи, възможност за освежаване и други. Така нареченото циклене на паркет, извършено от специалисти, буквално кара настилката да изглежда като чисто нова.

Масивен паркет като избор за помещението, според неговото предназначение

С какво да се съобразим при избор на паркет за различните помещения в дома – ето съветите на специалистите.

За входни помещения

За коридори и антрета е важна предимно максималната здравина и устойчивост на покритието. То трябва да е максимално защитено от влага и мръсотия, които могат да бъдат внесени от улицата. За такива входни помещения е подходящ паркет, изработен от дъб, ормозия, палисандрово дърво.

За всекидневна

Масивен паркет във всекидневната е отличен избор. Ще внесе невероятно усещане за уют, а и изгледа изключително стилно. Същевременно е подходящо подово покритие за различни стилове дизайн. Ако изработен от елегантен американски омаслен орех, канадски клен или други подобни видове, които се отличават с висока твърдост и стабилност, това е най-добрият избор - подът ще е издръжлив и може да бъде често освежаван чрез циклене на паркет. Такива дъски не се деформират, устойчиви са на износване и механични повреди.

За детска стая

За детската стая, при избора на паркет, трябва да се съобразим преди всичко с екологичността, хипоалергенността, практичността при почистване и високата топлопроводимост. Идеалният вариант е масивен паркет от дъб, който се слави като много твърд материал с високи експлоатационни свойства. Освен това е богат избор от текстури и нюанси.

За баня и тоалетна

Основните изисквания към паркета за бани и тоалетни е устойчивостта на влага. За тези помещения се препоръчва масивен паркет, изработен от тиково дърво или мербау.

Мербау е основният конкурент дъба. С течение на времето той променя тъмночервения си оттенък до благороден кафяв, а златните му вени в текстурата забележимо украсяват интериора. Устойчив е на влага и вредители.

Светъл или тъмен паркет - кой на какъв интериорен стил подхожда?

Светлият паркет ще се впише идеално в модерния дизайн. В идеалния случай той ще украси пода в жизнено пространство, декорирано в стил арт нуво, минимализъм, рустик или етно стил.

Тъмният паркет пък ще придаде особена красота на стаи, декорирани в стил Рококо, Барок или Античен стил. Той ще придаде на стаята атмосфера на просперитет и ще изглежда изключително елегантно.

Как да се грижим за паркета?

Правилната грижа за паркета е много важна. Ето защо, ако искате дълго време да се радвате на неговата красота е добре да спазвате основните препоръки:

1. Защитете вашия паркет, като го лакирате с топ лак.

2. Редовно правете сухо или мокро почистване с меки четки и препарати с ниско pH.

3. Погрижете се за изтривалките на входа на къщата, за да предпазите пода от ненужно замърсяване.

4. Използвайте като овлажнители и живи растения – те ще ви помогнат да поддържате оптимална влажност на въздуха.

5. Избягвайте температурните колебания в помещението.

6. Доверете монтажа на паркета на опитен майстор, който още на етапа на монтаж ще потвърди високия клас на паркета и при необходимост ще може да ремонтира покритието.

7. Използвайте услугата циклене на паркет редовно и само при доказани специалисти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови