Какво трябва да знаем за отоплението с климатик?

OFFNews 11 октомври 2022 в 18:50 5895 0

klimatik
климатик

Климатичните уреди са безапелационен лидер по отношение на икономия, свързана с отопление. Днес климатиците са част от почти всеки дом. Множеството им предимства, сред които функционалността и удобството им, наред с високата енергийна ефективност за високия клас уреди в категорията, ги правят предпочитан избор за отопление.

Покупката и инсталирането на климатик у дома сами по себе си не са достатъчни условия за това да се радвате изгодно отопление. За факторите, от които зависи ефективното отопление с климатик, споделяме в следващите редове. Обобщаваме и някои полезни съвети, свързани с употребата му през зимата, които е добре да знаете.

Ефективно отопление с климатик - от какво зависи?

Подборът на уред, който в действителност да е ефективен от гледна точка на отопление спрямо разхода на електроенергия, зависи от няколко фактора. Сред тях с най-голямо значение са:

● Големината на помещението - изборът на климатик следва да се направи след оценка именно на показателя площ, в противен случай отоплението с него би било неефективно;
● Видът на жилището - има значение и дали ще се отоплява стая от къща, и/или апартамент, конструкционните особености на двата типа сгради имат значение;
● Изложението на жилището/стаята - друг, не по-малко важен фактор, който да вземете предвид;
● Наличието и/или липсата на изолация и дограма - те също влияят върху ефективността при отопление с климатик и свързаните с него разходи за електричество.

Не е вярно, че климатикът не може да ви стопли при твърде ниски външни температури

Съвременни климатични системи са изключително подобрени от гледна точка на функцоналност устройства. Твърденията, че при минус 20 градуса температура на въздуха навън климатикът ще спре да работи, са неверни.

От една страна, у нас рядко могат да бъдат отчетени такива стойности, от друга - дори и да бъдат отчетени, фреонът на климатика може да спре да се изправя при минус 40 градуса. С две думи, климатикът ще ви стопли, независимо колко студено е навън.

Студеното време по-скоро ще рефлектира върху сметките ви за ток - ако жилището ви не е добре изолирано, на климатика ще му се наложи да работи с повече мощност, за да ви стопли. По тази причина за ефективното отопление с климатик, а и всеки друг уред у дома, важно значение има качествената топлоизолация.

През зимата не бива да спирате климатика, дори и да не сте у дома

За оптималната работа на уреда, наред с гарантиране на икономичното отопление с него, не бива да изключвате уреда. Много потребители погрешно смятат, че с изключването на климатика, когато не са у дома, пестят. Това не е така, тъй като уредът консумира най-много електричество именно докато достигне зададената температура. Сами можете да заключите, че когато го изключите, температурата в стаята ще падне. Когато го включите отново, той ще трябва да работи на пълни обороти, за да достигне комфортната за вас стайна температура.

Когато климатикът само поддържа вече достигнатата температура на въздуха, той има нужда от много по-малко енергия. Най-ефективният начин да спестявате, докато няма никой у дома, е да намалите работната му температура с градус-два. Така можете да процедирате и през нощта.

Осигурявайте редовна поддръжка на климатика си

Другото най-важно нещо, което трябва да знаете като ползвател на климатик, е че климатиците се нуждаят от ежегодна профилактична поддръжка. Тази дейност се осъществява от специализирани технически екипи.

Обикновено услугата се предоставя от търговеца и/или негов партньор в областта. Независимо към услугите на кого ще се обърнете за годишната профилактика на климатика си, по-важното е да го правите.

Регулярната профилактика минимизира рисковете от поява на серозни повреди и гарантира изправността на системата. Това са фактори, които имат водеща роля, за да се възползваме максимално от удобствата на тези особено модерни и функционални уреди за отопление днес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови