Силно българско участие в международен конкурс за дизайн на кухня

OFFNews 23 декември 2019 в 15:19 4207 0

Международният конкурс за дизайн на кухня, организиран от AEG за пореден път предизвика интереса на професионални интериорни дизайнери от цяла Европа. От българска страна 15 претендента се състезаваха за голямата награда и 4 от тях попадат във финалната селекция. Българските участници са впечатлили журито с нестандартен дизайн, функционалност, красота и усещане в кухнята, което е сърцето на всеки дом.

Проектът на Камелия Терзиева за модерна кухня в класическа сграда е опит за синергия между настояще и минало.

Беатрис Тодорова предлага луксозна визия с практични затварящи се шкафове, зад които електроуредите остават скрити, когато не се ползват.

Цветомира Гиргинова представя проект на тема „100 години от основаването на влиятелното училище за дизайн Баухаус“.

Проектът на Павел Василев съчетава лукс и удобство в просторна кухня в мезонет.

В миналогодишното издание на конкурса проектът на българката Оксана Харутюнян впечатли журито и се класира на второ място сред участниците от цяла Европа, а компактната кухня беше окачествена като „пример за интелигентно оползотворено пространство с премиум естетика.”

Победител в конкурса на AEG за дизайн на кухня през 2019 г. е Клаудия Северин от Полша, а подгласниците са от Чехия и Холандия. Дизайнери от осем държави от цяла Европа изпратиха общо 157 предложения за оформяне на кухненското пространство. Темата на конкурса „Изострете сетивата си“ затвърждава връзката между форма и функция.

„Поразителното и смело използване на комбинация от терацо материал и дърво, в проекта озаглавен „Lastrico Lover“, накара журито да се усмихне“, казва Томас Гарднър, старши дизайн мениджър в Electrolux. „Изборът на материали и цветовете на уредите AEG се съчетават по нов и интересен начин със своеобразен креативен замах.“

Второ място бе присъдено на Мартин Стренад от Чехия. Кухнята предоставя многостранност и гъвкавост на пространството. Хората в нея могат да работят заедно или поотделно, като готвят храна, почистват или общуват. Задният панел, който може да се скрие, е предназначен за съхранение на продукти, както и за уреди за готвене и охлаждане AEG. Специално изграден медиен център за употреба на таблет и проектор, осигурява нужната технологична подкрепа, когато обмисляте какво да сготвите, подготвяте продуктите или вече приготвяте ястията. Също така, може да се използва и за забавление.

Трето място бе присъдено на дизайна на Реми Блом, Холандия. „Това е една кухня със страхотен визуален баланс.“, казва Гарднър. „Цветовете са топли и привлекателни, уредите AEG от черната линия се вписват идеално в дъбовите шкафове.“

Водещо наблюдение от конкурса от 2019 г. е продължаващата еволюция на кухнята от традиционно утилитарна стая в посока на мултифункционално пространство. „Прогресивните кухни не само се отдалечават от традиционните цветни блокчета, но също така интегрират и технологично и устойчиво мислене, за да подпомагат и радват потребителя.“, казва София Андерсон, анализатор на тенденции в Electrolux Group Design.

Международният ежегоден конкурс за дизайн на кухня на AEG е форум за изява на дизайнери, които да представят своята гледна точка за предназначението на кухненските уреди и удоволствието от готвенето. Победителите печелят страхотни награди, сред които уреди AEG и кулинарни преживявания. Конкурсът за 2020 г. ще бъде отворен в началото на следващата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!