Война срещу любов. Агресия срещу техника. Шоу срещу шахматни ходове на ринга

OFFNews 09 юли 2022 в 16:23 1582 0

Кубрат Пулев

Снимка Getty Images

Кубрат Пулев

Вторият епизод от битката между Дерек Чисора и Кубрат Пулев е с особен залог. Двамата боксьори са наясно какво означава загубата. За британеца това ще бъде четвърто поредно поражение. При Кобрата подобно препъване на 41-годишна възраст ще бъде сигурен знак да свали ръкавиците и да ги остави на пирона, информира в анализ "Спортната джунгла".

Букмейкърите и по-голямата част от анализаторите определят българина за фаворит. Напълно нормално, защото той спечели първия мач, а само пред година и половина се би за три от световните титли срещу Антъни Джошуа. Пулев показа отлична форма срещу Джери Форест преди два месеца в своя любим стил. Великолепен ляв прав и неговата топ комбинация от ляв-десен. Същите оръжия, които пречупиха Чисора в първия мач през 2016-а.

Разликите с онази битка в Хамбург са огромни. Сега по трибуните няма да се чува толкова отчетливо „Давай, Кобра“ и „Българи, юнаци“. Вместо това ще се пее песничката за Дерек Чисора. Реферът почти сигурно ще е британец. Клинчовете на Пулев, с които той успяваше да се спаси от размени в близка дистанция, могат да бъдат сурово наказани. Третият фактор ще бъде домакинството. Промоутърът Еди Хърн има договор с Чисора. Той е наясно, че британецът продава на Острова и ако има дори и най-малката възможност да му помогне зад кулисите, няма да се поколебае.

В първата среща Кобрата обезоръжи през по-голямата част от 12-те рунда Чисора. Отлична игра в крака в комбинация с техническо превъзходство дадоха предимство на софиянеца. Имаше няколко критични момента. Българинът получи тежки удари, но успя с клинчове да убие инерцията на лондончанина.

На кантара Чисора показа доста по-високо лично тегло в сравнение с последните три мача. Той загуби от Александър Усик и от Джоузеф Паркър на два пъти. Всички битки бяха много равностойни, а в тях теглото на британеца се движеше между 112 и 116 кг. Сега той тежи малко над 117 кг. С подобно тегло той нокаутира още във втория рунд Артур Шпилка и прекрати кариерата на Дейвид Прайс. За сравнение в първия мач през 2016-а Чисора беше под 110 кг. Очевидно е, че този път Дел бой ще заложи на мощта. Той не е пропуснал малкото мигове от мача на Кобрата с Джери Форест, когато българинът изглеждаше поразклатен от атаките на американеца.

Пулев има прекрасна възможност да набере скорост. Силно представяне срещу Чисора в Лондон отново ще привлече погледите към него. Победата ще му донесе интернационалната титла на Световната боксова асоциация в тежка категория. Поясът означава влизане в Топ 15 на ранглистата. Успехът ще отвори вратата за битка с Джо Джойс на 24 септември. Ако се стигне до подобна договорка, тогава българинът ще има златна възможност. Нов успех ще го направи официален претендент за една от световните титли.

Леки съмнения за състоянието на Пулев събуди липсата на по-сериозни и задълбочени интервюта относно срещата за сметка на ръмжене като мечка, ядене на телефони и шеги за сметка на Чисора. Кобрата твърди, че отново е направил супер подготовка с отлични спаринг партньори. Истината е, че той се готвеше в София. Неговият основен тренировъчен партньор беше Радослав Панталеев, който е с 15-20 кг по-лек от Чисора. Въпреки агресивния стил, националът не може да имитира британеца при клинчовете, които със сигурност ще бъдат ключов елемент в срещата. По информация на Спортната джунгла към лагера се е присъединил и украински боксьор, но дали това е достатъчно?

Подобна липса на спаринги имаше и за мача на Кубрат с Джошуа. В своите интервюта преди срещата българинът обяви, че всичко е преминало отлично, включително и спарингите. След срещата се оказа, че е прекарал коронавирус и е бил на крачка от отказване на мача.
Интригата в битката е огромна, а Пулев и Чисора изобщо не се харесват. Те стигнаха до два близки сблъсъка на медийните събития. Всичко, което са таяли през тези дни ще бъде отприщено с началния гонг!

Когато нещата се сложат на кантар, най-очевидният изход е победа за Кубрат по точки, ако успее да оцелее след тежките удари на Чисора, както го стори в първия мач.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови