Журналисти питат главния прокурор за тайната власт у нас

12 април 2013 в 12:03 2448 0

Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС
Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС

Ново писмо до главния прокурор Сотир Цацаров ще изпратят днес журналисти и общественици по повод скандалите с подслушванията и "тайната власт" у нас.

Преди два месеца авторите на писмото вече изпратиха едно запитване до обвинител номер 1 заради реклика на бившия премиер Бойко Борисов към журналисти "Мога да спретна дело на всеки един". Писмото поставяше въпроса има ли заведени дела срещу журналисти. Официален отговор от прокуратурата на първото писмо и досега не е получен, а самият Цацаров обясни, че нямам как да се отговори на такова общо питане и журналистите могат да изпратят конкретни запитвания за себе си.

Днешното ни писмо-подписка е призив до главния прокурор да се обърне внимание на изобилстващите в медии сигнали за нерегламентирани подслушвания и да се образува досъдебно производство по тях, заяви журналистката Еми Барух пред БНР. По думите й само при образувано досъдебно производство ще се намерят свидетели, които да дадат показания на "тайната власт", за която се твърди, че е подслушвала български политици и журналисти. Само при досъдебно производство може да бъде осигурена процесуална защита на свидетелите, при прокурорска проверка това няма как да стане и никой няма да иска да даде показания, посочи Барух.

Индикация за висока тревожност в обществото е огромният масив от журналистически материали за незаконното подслушване от началото на годината. Фактът, че сигналите и разкритията се вършат от журналисти, а не от създадените за това струтури, е силно обезпокоителен и напомня на едни времена от преди 23 години, когато последната надежда на човека, че може някой да му обърне внимание, беше журналистиката, с цялата условност на тогавашната журналистика, каза още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови