Жените в ПЕС удариха едно рамо на Станишев с нападки към ГЕРБ

Елица Мартинова 21 юни 2013 в 16:20 8257 21

Зита Гурмай, Снимка: БГНЕС
Зита Гурмай, Снимка: БГНЕС

Ще се обърна към протестиращите в България и ще им кажа – спомнете си какво стана през последните четири години и не забравяйте как предишният министър-председател застраши демократичното развитие на страната ви. Това заяви президентът на ПЕС-Жени Зита Гурмай.

Тя подчерта, че подкрепя Сергей Станишев в качеството му на лидер ПЕС.

Думите й бяха част от форума на жените-социалистки към ПЕС, който днес се провежда в София. Основна тема на форума е намаляването на разликите във възнагражденията между мъжете и жените в ЕС. Според Гурмай нежният пол работи с два месеца повече за годишната заплата, която мъжете получават за сходни работни позиции.

Изявление пред журналисти даде и лидерът на ПЕС и председател на БСП Сергей Станишев. Той коментира, че европейските социалисти ще работят, за да спечелят председателското място в ЕК на следващите избори за европарламент, които ще се проведат през май 2014 г. Основен акцент в кампанията на ПЕС ще бъдат мерките, свързани с борбата срещу младежката безработица.

"Ние предвиждаме да насочим 6 млрд. евро за програми, подпомагащи младежка заетост за цяла Европа и най-вече за регионите, където младежката безработица е най-висока. В България младежката безработица е приблизително два пъти по-висока от средното ниво за ЕС", каза Станишев.

Той коментира и политическа обстановка в България с обяснението, че никога не би използвал членовете и авторитета на ПЕС, за да окаже влияние върху вътрешнополитическите битки в страната.

Председателят на БСП подчерта, че социалистите проявяват чувствителност към протестите и имат желание да изслушат исканията на демонстрантите.

"БСП води диалог с протестиращите. Този разговор се води - от МС, в Народното събрание, той се води и от БСП. Ние се срещаме с различни организации, в това число с част от протестиращите. Разговор трудно се води на улицата. Аз уважавам всеки протест, стига да бъде в добър тон и да отговаря на законите. С демократично протестиращи хора се вклиняват отделни екстремни групи, чиято цел е провокацията", изтъкна за пореден път Сергей Станишев. Той отново подчерта, че единствената парламентарна група, която спъва работата на парламента, е ГЕРБ. По думите му бившите управляващи отказват да се примирят с ролята си на опозиция.

В типичен стил той отвърна и на поредното питане около кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

"Много пъти съм коментирал тази тема, не мисля, че има нужда да говоря отново. Сега задавате много въпроси и аз ви благодаря за тях, но защо не задавахте въпроси, когато се назначаваше кой ли не по времето на ГЕРБ. Цветан Цветанов, Бойко Борисов, който има връзки в СИК. Защо не задавахте тези въпроси тогава", опита се да прехвърли отговорността върху журналистите Станишев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!