Запорираха имуществото на Батко за 4,1 млн. лв.

Юлиан Христов 04 януари 2013 в 09:39 1964 10

Веселин Георгиев. Снимка: БГНЕС
Веселин Георгиев. Снимка: БГНЕС

Имущество на Веселин Георгиев за повече от 4,1 млн. евро беше запорирано. 

Станалият печално известен с аферата „Батко и Братко“ бивш шеф на Пътния фонд е подсъдим за източването на 120 млн. лв. чрез дружествата "Биндер" АД, "Инмат" ООД и гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти", като по този начин облагодетелствал братята си Бойко и Емил, които са в управата на дружествата. Скандалът от 2008 г. доведе до спиране на пари от Брюксел - 115,4 млн. евро по програма ИСПА и 50 млн. евро по програма ФАР. Повече от три години, след като веднъж бе тръгнало в съда, делото срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев-Батко започна наново в Софийския градски съд (СГС).

Обезпечителните мерки за възбрана и запор на имуществото на Георгиев и съпругата му са наложени от Софийски градски съд и Сливенски окръжен съд по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), съобщиха от комисията. Запорираното имущество е на стойност над 4 100 000 лв. и включва недвижими имоти, акции, облигации, дружествени дялове и банкови сметки.

Част от недвижимото имущество са апартамент от 107.13 кв. м и гараж с площ 21.12 кв.м, които са столичния квартал "Лозенец". Останалите имоти са в община Нова Загора, област Сливен. Те са 108, като един от тях е изцяло собственост на Нина Георгиева. При другите тя притежава по 1/2 или 1/3. Голяма част от имотите са ниви, а останалите са лозя и овощни градини. 

Съдът е наложил запор и върху акции, облигации и дружествени дялове, собственост на двамата съпрузи, на обща стойност близо 300 000 лева. 

Искът за налагане на обезпечителни мерки върху имуществото, за което се счита, че е придобито от престъпна дейност, е внесен в съда от Комисията въз основа на събрани доказателства от съответните териториални дирекции на Комисията.
Случаят „Батко и Братко“ доведе до големи загуби за България, след като от Европейския съюз спряха финансирането за страната ни по някои европейски програми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!