ВСС се самосезира за записите с Кокинов

Елица Мартинова 29 април 2013 в 07:41 2359 1

Николай Кокинов   Снимка: БГНЕС
Николай Кокинов Снимка: БГНЕС

Етичната комисия към Висшия съдебен съвет ще разгледа днес казуса с разпространените аудио записи, в които участва подалият оставка градски прокурор на София Николай Кокинов.

На заседанието на Комисията по професионална етика и превенция на корупцията председателят ù Ясен Тодоров ще внесе предложение за самосезиране и проверка. Ако бъде образувана такава, Кокинов ще бъде поканен за изслушване на следващото заседание.

Ако бъдат установени нарушения в етичните правила, срещу Кокинов, който в петък подаде оставка като Софийски градски прокурор, ще бъде образувано дисциплинарно производство.

Ако при производството се докаже вината на Кокинов, наказанията са от забележка до  уволнение. Агенция БГНЕС прогнозира, цитирайки свои източници, се подготвя предложение за дисциплинарно уволнение на Кокинов от съдебната власт.

В петък в медийното пространство бяха разпространени записи от неформален разговор между Кокинов, бившия премиер Бойко Борисов и бившия земеделски министър Мирослав Найденов. В тях се чуват скандални коментари за журналисти и разговори, подлагащи под съмнение независимостта на прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови