Врачанският митрополит Калиник е новият наместник на Варна

OFFNews 10 юли 2013 в 12:52 3037 1

Митрополит Калиник е новият наместник на Варненската митрополия
Митрополит Калиник е новият наместник на Варненската митрополия

Врачанският митрополит Калиник е избран за наместник на Варненска и Великопреславска Света митрополия, съобщава “Фокус”.

Решението дойде след двучасово заседание на Светия Синод  в пълен състав.

Висшите духовници решиха днес Калиник да води временно делата на Варненската епархия до избора на наследник на покойния митрополит Кирил, който вчера беше открит мъртъв на плажа край местността Траката във Варна.

От днес в сградата на Митрополията ще бъде поставен портретът на дядо Кирил и книга за съболезнования, а на всеки кръгъл час във Варна ще звучи траурен камбанен звън. Вчера Епархийският съвет реши поклонението пред тялото на Негово високо преосвещенство да е в четвъртък от 8.00 часа в катедралния храм “Свето Успение Богородично” в морската столица. Час по-късно ще бъде отслужена и Света литургия.

Митрополит Калиник ще управлява овдовялата Варненска и Великопреславска митрополия до избора на нов митрополит като най-вероятно ще встъпи в длъжност след 40 дни от смъртта на митрополит Кирил, което е определено като уважение към починалия. Митрополит Кирил ще бъде погребан на митрополитската алея, като той сам е посочил това място приживе.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови