Врачанският митрополит Калиник е новият наместник на Варна

Последна промяна на 10 юли 2013 в 12:52 2491 1

Митрополит Калиник е новият наместник на Варненската митрополия
Митрополит Калиник е новият наместник на Варненската митрополия

Врачанският митрополит Калиник е избран за наместник на Варненска и Великопреславска Света митрополия, съобщава “Фокус”.

Решението дойде след двучасово заседание на Светия Синод  в пълен състав.

Висшите духовници решиха днес Калиник да води временно делата на Варненската епархия до избора на наследник на покойния митрополит Кирил, който вчера беше открит мъртъв на плажа край местността Траката във Варна.

От днес в сградата на Митрополията ще бъде поставен портретът на дядо Кирил и книга за съболезнования, а на всеки кръгъл час във Варна ще звучи траурен камбанен звън. Вчера Епархийският съвет реши поклонението пред тялото на Негово високо преосвещенство да е в четвъртък от 8.00 часа в катедралния храм “Свето Успение Богородично” в морската столица. Час по-късно ще бъде отслужена и Света литургия.

Митрополит Калиник ще управлява овдовялата Варненска и Великопреславска митрополия до избора на нов митрополит като най-вероятно ще встъпи в длъжност след 40 дни от смъртта на митрополит Кирил, което е определено като уважение към починалия. Митрополит Кирил ще бъде погребан на митрополитската алея, като той сам е посочил това място приживе.

 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.07 2013 в 13:08

Калиник Райчев Александров (1931) - Врачански митрополит Калиник – агент „Рилски” и „Велко” на ОУ на МВР-ДС в Русе и в Сливен, впоследствие агент и на Шесто управление. Вербуван е през 1968 г. Работното му дело е запазено.

Митрополит Калиник е роден 1931 г. в село Мъглиж, Казанлъшко под светското име Димитър Райчев Александров. Завършва основно образование през 1947 г. и е приет в Пловдивската духовна семинария. През 1956 г. завършва Духовната академия "Свети Климент Охридски" в София.

Замонашва се на 6 юни 1960 г. под името Калиник. На 10 юли същата година е ръкоположен за йеродякон. От 1960 до 1962 г. специализира в Московската духовна академия. Ръкоположен за йеромонах на 7 юни 1962 г.

От 1962 до 1970 г. е протосингел на Доростоло-Червенската митрополия. На този пост през 1968 г. е вербуван от ДС.

През 1970 г. е игумен на Рилския манастир. На 6 декември 1971 г. е хиротонисан в епископски сан. От 10 ноември 1974 г. е утвърден за Врачански митрополит. Член е на Ротари клуб – Враца, и е почетен гражданин на града от 2004 г.