Водачи на листи зоват: Не гласувайте за нас!

Владимир Йончев 08 май 2013 в 16:51 16893 4

Кадри от обучението в хотела на Емил Димитров в Етрополе.
Кадри от обучението в хотела на Емил Димитров в Етрополе.

Скандално възвание, в което кандидати за депутати призовават симпатизантите си в никакъв случай да не гласуват за тях, изпратиха водачите на трите софийски листи на партия "Средна европейска класа".

"Средна европейска класа" е партията на студентите на Стоичков, която неуспешно опита да направи коалиция "Орлов мост". Зад нея стои бившият депутат от ГЕРБ Емил Димитров, по-известен като Емо Фаса.

Възванието е подписано от Григор Здравков, Петър Якимов и Кристиян Коев. (Целият текст тук)

"Oлигархични и политически кръгове се опитват да експортират нашите кандидатури, имената и идеалите ни в услуга на нечестни и задкулисни цели", пишат те.

Тримата призовават да се гласува, но не за хора и партии, свързани с контрабандисти на цигари и монополи.

По информация на OFFNews тримата са подали сигнали до прокуратурата, в които се описва, че партията се финансира от олигарси и купува гласове. Целта била партията да се превърне в "патерица на ГЕРБ" за изборите.

Част от фактите за купуване гласове станаха ясни на 7 април, когато Нова телевизия излъчи заснет със скрита камера запис от сбирка на партията на 2 април в Етрополе. На кадрите се вижда как лидерът на младежката организация на ГЕРБ в Свищов инструктира събраните в залата 300 души как да манипулират изборите.

По това време партията е част от коалиция "Орлов мост",  в която трябваше да влязат така наречените "студенти на Стоичков" и ВМРО. След излъчването на скандалните кадри, ВМРО напусна проектокоалицията.

Според информацията, с която OFFNews разполага, в сигналите подробно е описано кои са присъствали на срещата в Етрополе, кой е финансирал коалицията "Орлов мост", колко пари са обещавани за застъпници и купуване на гласове и кои са били хората, които са предлагали парите.

Порочните практики не са се изчерпали със срещата в Етрополе, а са продължили и след това.

OFFNews се свърза с Григор Здравков и Петър Якимов, които потвърдиха, че са завели сигнал в прокуратурата, но отказаха да разкрият подробности от съдържанието му, защото все още тече разследване.

Междувременно в редакцията бяха получени 5 аудиозаписа, за които се предполага, че също са част от сигнала. В тях председателят на "Средна европейска класа" Жоро Манев описва връзките си с Емил Димитров, договорките си с кмета на Ямбол и начина, по който се набират сигурни застъпници.

Качеството на записите е много лошо и е трудно да се свали достоверна стенограма, затова ги публикуваме като звуков файл.

Средна европейска класа 1

Средна европейска класа 2

Средна европейска класа 3

Средна европейска класа 4

Средна европейска класа 5

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови